Pjongczang 2018. Co jedzą sportowcy w wiosce olimpijskiej?

Pjongczang 2018. Co jedzą sportowcy w wiosce olimpijskiej?

Jedna z lokalnych potraw w Korei Południowej
Jedna z lokalnych potraw w Korei Południowej / Źródło: X-news
Sportowcy, którzy przyjechali do Pjongczangu, aby walczyć o olimpijskie medale muszą przestrzegać restrykcyjnej diety. Jednak ci, którzy sportową rywalizację mają już za sobą, z chęcią próbują lokalnych przysmaków

O prawidłowe odżywianie każdej reprezentacji olimpijskiej dba szereg osób. Zawodnicy, którzy zakończyli już zmagania w Pjongczangu mają dyspensę na niektóre dania, mają prawo również do eksperymentów kulinarnych. A jeśli chodzi o kuchnię koreańską, mają w tym przypadku spore pole do manewru.

– Zawodnikom, którzy są w trybie rywalizacji, radzę jeść tak ostrożnie, jak to tylko możliwe. Stoją oni przed życiową szansą, więc nie mogą jej zmarnować przez problemy żołądkowe, spowodowane zjedzeniem produktu, do którego organizm nie jest przyzwyczajony. Z drugiej strony, jeżeli dla danego sportowca igrzyska już się zakończyły, warto spróbować czegoś nowego. Bądź odważny i czerp radość z jedzenia. Część naszych zespołów zakończyła już rywalizację, więc niektórzy próbowali wczoraj wieczorem lokalnych specjałów m.in. ośmiornicy i udek z kurczaka. Oni już na tegorocznych igrzyskach nie wystartują, więc mają moją zgodę – powiedziała Susie Parker-Simmons, dietetyk olimpijskiej reprezentacji Stanów Zjednoczonych.

Czytaj także:
Cheerleaderki wiwatowały na cześć Kim Dzong Una. Okazało się, że to przebieraniec

Czytaj także

 0