Trendy dietetyczne na 2020 rok. Który przekona także ciebie?

Trendy dietetyczne na 2020 rok. Który przekona także ciebie?

Dodano: 
Zdrowe odżywianie - ilustracja
Zdrowe odżywianie - ilustracja Źródło: Shutterstock / Natalia Mels
Nowy rok bieży... a wraz z nim nowe trendy dietetyczne. Jak zdrowo schudnąć w 2020 roku? Serwis Prevention.com przygotował ranking takich trendów, a tu znajdziesz kilka z nich.

W 2019 r. w naszych kuchniach dominowała pasta tahini i różnorodne, fantazyjne mrożonki. Teraz mamy przed sobą nową dekadę trendów żywnościowych! Ale co warto zastosować w swojej codziennej diecie? Chociaż eksperymentowanie z nową żywnością i różnymi podejściami do zdrowego odżywiania nie jest szkodliwe, zawsze najlepiej najpierw skonsultować się z ekspertami. Serwis Prevention.com zaprezentował ranking, w którym amerykańscy dietetycy rozprawiają się z najnowszymi trendami w zakresie zdrowej żywności, które pojawią się w 2020 roku. Sprawdź je!

Czytaj też:
Ranking najlepszych diet odchudzających

Trendy dietetyczne na 2020 rok

1. Mięso pochodzenia roślinnego
Mięso pochodzenia roślinnego może stać się jeszcze bardziej popularne i jeszcze łatwiej dostępne w 2020 roku. Trend roślinny będzie się nadal rozwijać, gdy ludzie będą bardziej otwarci na te pomysły i ciekawi ich. A to z kolei może przełożyć się na poprawę jakości tych produktów. To nowe mięso roślinne spodobało się osobom jedzącym prawdziwe mięso. Ludzie rezygnują z mięsa, aby byli dłużej zdrowi, ale nowe opcje roślinne mogą być dobrym wyborem, jeśli chcesz jeść w bardziej zrównoważony sposób.

2. Starożytne ziarna
Pradawne ziarna są od dłuższego czasu bzykliwe, ale większość ludzi nadal zna tylko komosę ryżową, czyli quinoę. Gdy chcesz zwiększyć różnorodność pokarmów, wypróbuj parę innych rodzajów pradawnych ziaren, takich jak farro, orkisz, proso, bulgur, teff i inne. Te starożytne ziarna są bogate w składniki odżywcze, błonnik i wiążą się z licznymi korzyściami zdrowotnymi, takimi jak obniżony poziom cholesterolu i niższe ryzyko udaru mózgu, chorób serca i cukrzycy typu 2. Wiele starożytnych ziaren to również opcje bezglutenowe, co czyni je dobrym wyborem dla osób z celiakią lub chcących ograniczyć spożycie glutenu.

3. Sok z selera
Nie lubisz soków? Teraz zaczniesz. Sok z selera jest polecany ze względu na jego zdolność do usuwania toksyn z organizmu i stabilizowania poziomu ciśnienia krwi. A ponieważ jest to bogate źródło magnezu, jego zwolennicy twierdzą, że pomaga zwiększyć poziom energii i wspomaga regenerację mięśni. Jednak niewiele jest dowodów naukowych potwierdzających długoterminowe korzyści zdrowotne soku z selera, ale wiele osób twierdzi, że czują się lepiej, gdy jest to część ich codziennej diety. Możesz też delektować się selerem w koktajlu. Soki szybko się trawią, a cukry szybko dostają się do krwiobiegu, przez co wkrótce odczuwasz głód. Smoothie jest bardziej treściwe i sycące.

4. Dieta pegańska
Dieta pegańska jest połączeniem diet wegańskiej i paleo. Podkreśla prosty, naturalny, pierwotny wręcz sposób jedzenia, który obejmuje dużo warzyw i owoców, wysokiej jakości tłuszcze, możliwie najmniej żywności traktowanej pestycydami, antybiotykami i hormonami, chude białko i ryby o niskiej zawartości rtęci. Brzmi dobrze, prawda? Ale dieta ogranicza produkty pełnoziarniste, ponieważ podnoszą poziom cukru we krwi oraz nabiał, ponieważ jest postrzegany jako czynnik stanu zapalnego.

5. Dieta niskowęglowodanowa (ketogeniczna)
Dieta keto podbiła serca osób odchudzających się w ciągu ostatniego roku i pomogła milionom ludzi, ale czy naprawdę jest dla ciebie dobra? Nauka nie jest tego pewna. Według badania przeprowadzonego w Lancet w sierpniu 2018 r., które obserwowało ponad 15 tys. osób przez 25 lat ci, którzy jedzą umiarkowaną ilość węglowodanów, żyją średnio cztery lata dłużej niż ktoś, kto ma dietę o bardzo niskiej zawartości węglowodanów. Inne badanie z 2018 r. dotyczące prawie 25 tys. osób sugeruje, że osoby stosujące dietę niskowęglowodanową mają o 32 proc. wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci niż osoby spożywające umiarkowaną ilość węglowodanów. To dlatego, że ograniczenie spożycia węglowodanów, w tym warzyw i owoców, oznacza pozbawienie się ważnych składników odżywczych i przeciwutleniaczy.

6. Deserowy hummus
Niezależnie od tego, czy próbujesz schudnąć, czy chcesz jeść zdrowiej, hummus deserowy brzmi jak idealne połączenie błonnika, białka i cukru, po którym naprawdę możesz czuć się dobrze. Może zawierać kakao, wanilię, cynamon, a nawet zdarzają się opcje owocowe.

7. Syrop z czarnego bzu
Chociaż czarny bez jest bardzo rozpowszechniony, stosowanie go do walki z przeziębieniem i grypą stało się w ostatnim czasie bardziej popularne, szczególnie w chłodniejszych miesiącach. To słodkie bogactwo ważnych składników będzie wciąż popularne i rozszerzy się na produkty spożywcze z dodatkiem syropu z czarnego bzu.
Czytaj też:
Dlaczego przerywamy dietę? Odpowiedź dietetyka może być zaskoczeniem

Źródło: prevention.com