Bakterie w pierwszym stolcu noworodka mogą wskazywać na ryzyko otyłości

Bakterie w pierwszym stolcu noworodka mogą wskazywać na ryzyko otyłości

Dodano: 
Noworodek
Noworodek Źródło:Pixabay / Engin_Akyurt
Smółka – pierwszy stolec noworodka – składa się z materiałów połkniętych w czasie, który niemowlę spędza w macicy. W nowym badaniu stwierdzono, że typy normalnych bakterii w smółce mogą przewidywać prawdopodobieństwo późniejszego rozwoju otyłości u niemowlęcia.

W badaniu 212 noworodków dzieci z nadwagą w wieku 3 lat różniły się składem bakteryjnym smółki od dzieci o normalnej wadze, z wyższym udziałem bakterii w typie bakteryjnym (29% w porównaniu z 15%).

Pojęcie mikrobiomu płodu jest kontrowersyjne, a proces kolonizacji po urodzeniu jest lepiej zrozumiany niż możliwa kolonizacja płodu; jednak istnieje wiele czynników prenatalnych wpływających na skład mikroorganizmów pierwszego stolca dziecka, takich jak stosowanie antybiotyków przez matkę podczas ciąży i różnorodność biologiczna środowiska domowego podczas ciąży” – powiedziała autorka Katja Korpela z Uniwersytetu w Oulu, w Finlandii. „To bardzo interesujące, że mikrobiom powstały przed urodzeniem jest prawdopodobnie związany z późniejszą masą ciała dziecka”.

Co to jest smółka?

Smółka jest ciemnozielonym materiałem kałowym wytwarzanym w jelitach płodu przed urodzeniem. Po porodzie noworodek wydala stolce smółkowe przez pierwsze kilka dni życia. Smółkę można badać pod kątem różnych leków, aby sprawdzić narażenie na nie w macicy. Używając smółki, kanadyjska grupa badawcza wykazała, że ​​mierząc produkt uboczny alkoholu, poziom estrów etylowych kwasów tłuszczowych (FAEE), mogą obiektywnie wykryć nadmierne picie alkoholu przez matkę podczas ciąży.

Czytaj też:
Czy wzrost dziecka wpływa na jego przyszłe ryzyko otyłości? Interesujące wyniki badań