„Parasite” to południowokoreańska tragikomedia. Film odniósł gigantyczny sukces na całym świecie. Jego premiera odbyła się 21 maja 2019 w konkursie głównym 72. Międzynarodowego Festiwalu Filmowego w Cannes, na którym otrzymał „Złotą Palmę”, główną nagrodę festiwalu. Potem, 10 lutego 2020 roku, film otrzymał cztery nagrody na 92. ceremonii wręczenia Oscarów w kategoriach: najlepszy film, najlepszy reżyser, najlepszy film międzynarodowy i najlepszy scenariusz oryginalny. Nawet prezydent Donald Trump był filmem zniechęcony, co tylko dodało mu popularności.
W „Parasite” swoją rolę „odgrywa” makaron – noodle, a konkretnie potrawa Ram-Don. To połączenie ramenu i udonu (obie potrawy na bazie makaronu), ulubione danie pani Yeon-kyo, które przygotowuje dla niej gosposia Choong-sook.
Po sukcesie filmu w sieci pojawiło się kilkadziesiąt przepisów na Ram-Don. W rzeczywistości ta potrawa w Korei istniała od dawna, ale nie jako Ram-Don, bo to wymysł anglojęzycznego tłumacza. W oryginale potrawa nazywa się Jjapaguri. Jjapaguri to koreańskie danie typu fast-food, które łączy kluski błyskawiczne dwóch marek – Chapagetti i Neoguri. W „Parasite” Yeon-kyo prosi Choong-sook o Jjapaguri z wołowiną. Tłumacz uznał, że na świecie lepiej będzie brzmiał Ram-Don, bo ludzie znają zarówno Ramen, jak i Udon.
Teraz okazuje się, że gotowe danie trafi do sklepów. Najpierw w Korei, a potem także na całym świecie. Zapowiedział to południowokoreański gigant branży spożywczej – firma Nongshim. Danie będzie nazywało się „Angri-Chapaguri Big Bowl” lub „Zapaguri Big Bowl”.
Wyczuwamy sukces potrawy.
Czytaj też:
„Boże Ciało” bez Oscara. „Parasite” z nagrodą za najlepszy film międzynarodowyCzytaj też:
„Parasite” wielkim zwycięzcą Oscarów. Gdzie można obejrzeć film?