Czy wiesz czym są „przecinki”, „brańtuz” i „glątwa”?
„Tuwimowski” quiz z wiedzy o alkoholu i rauszach

Julian Tuwim w 1935 roku opracował „Polski słownik pijacki”, pełen „wiedzy” o nazwach alkoholi, tradycjach i zwrotach używanych na rauszach. Poeta pisał, że „wolny naród”, jak Polacy, powinni mieć taki leksykon. My proponujemy sprawdzenie się w quizie z takiej wiedzy...
Twój wynik:

1 / 10 „Huż piper na wodę!” oznaczało:

Okrzyk, którym poganiano szynkarza
Zwrot do osoby migającej się od dalszej libacji
Przekleństwo w branży winiarskiej

2 / 10 Butelki z alkoholem o pojemności 100 ml czy 200 ml nazywane są „małpkami”. Jak z kolei mawiano na takie 250 ml?

Śmiertelka
Szumowinka
Sztaganka

3 / 10 Jeśli ktoś prowadził brohuz, to prowadził:

Winnicę
Gorzelnię
Browar

4 / 10 Na kaca ma być najlepsza praca, ale była też polska ostryga. To danie składające się z:

Muli i cebuli
Żółtka jajka i cytryny
Węgorza zalanego rosołem

5 / 10 Picie na kredyt to także picie na kredę, bo m.in. kredą zapisywano długi w karczmach. Jakie jeszcze określenie pasuje do takiej sytuacji?

Pić na rympał
Pić na rowas
Pić na Berdyczów

6 / 10 Zydlicek, zajdel, to naczynia do picia:

Piwa
Wina
Wódki

7 / 10 Brańtuz to określenie na:

Rozlewnię wina
Skład butelek
Gorzelnię

8 / 10 Kociokwik, glątwa, to inaczej:

Kac
Napój alkoholowy powstały z wymieszania kilku innych
Zepsuta wódka

9 / 10 Sięgając po „mleko starców”, wybierzemy:

Ciemne piwo
Wino
Anyżówkę

10 / 10 „Przecinek” to określenie sprzed lat na mały kieliszek, natomiast na duży kieliszek mówiono:

Krowa
Szczeniak
Służbowy