Rozłupali gigantyczne jajka. Efekt projektu młodych cukierników był spektakularny

Rozłupali gigantyczne jajka. Efekt projektu młodych cukierników był spektakularny

20-letni Alex Yeatts wpadł na pomysł stworzenia niesamowitych czekoladowych jajek, w których „hoduje” jadalne kryształy.

Alex Yeatts oraz jego przyjaciółka Abby spędzili sześć miesięcy tworząc niesamowite dzieła sztuki. Pomysł powstał w wyniku zadanego szkolnego projektu. Razem stworzyli tuzin takich jajek. – Wiedzieliśmy, że zajmie nam to 5-6 miesięcy, ponieważ kryształy w środku czekoladowego jajka muszą powstać naturalnie – mówi chłopak.

Każdego dnia para przewracała geody w inną pozycję, aby kontrolować rozwijanie się w nich kryształów, powstających ze skoncentrowanego syropu. Największa z nich ważyła aż 22 kilogramy, więc nie było lekko. Po sześciu miesiącach młodzi cukiernicy zdecydowali się rozłupać wyroby. Rezultat okazał się spektakularny. Słodkie kryształy przypominały prawdziwe, jednak nie powstawały przez miliony lat i były jadalne. Dzięki zamieszczonym na serwisie YouTube nagraniu, projekt pary cukierników stał się hitem.

Prawdziwa geoda jest pustą przestrzenią masy skalnej, którą wypełnia minerał. Powstaje on wskutek krystalizacji minerałów w wolnych, pustych miejscach w skałach.

Źródło: Gizmodo