„80 lat po rozpoczęciu produkcji białej czekolady ujawniamy nowy rodzaj słodkiego przysmaku” – poinformowali przedstawiciele Barry Callebaut. Od teraz szwajcarska firma oprócz mlecznej, gorzkiej i białej czekolady będzie produkowała zupełnie inną, którą nazwano „rubinową”.
Barry Callebaut podaje, że ziarna kakaowca wykorzystywane do produkcji czekolady pochodzą z różnych regionów świata. „Mają określony zestaw cech, które Barry Callebaut zdołał odblokować poprzez innowacyjny proces, który trwał wiele lat” – przyznano w specjalnym oświadczeniu.
Co dokładnie wiadomo o nowym rodzaju czekolady? Słodycz o nazwie „Ruby”, czyli rubinowa, ma intensywny smak i charakterystyczny czerwonawy kolor. Firma podkreśla, że nowa czekolada dostarczy smakoszom nowych doświadczeń smakowych, ponieważ zupełnie różni się od znanych do tej pory rodzajów czekolady. -– Nie jest ani gorzka, ani mleczna, ani słodka – podkreślają przedstawiciele szwajcarskiego giganta.
Nowa czekolada pomyślnie przeszła wszystkie testy konsumenckie i została zatwierdzona przez niezależnych przedstawicieli z Wielkiej Brytanii, USA, Chin i Japonii.