W piekarniach pojawił się chleb ze... świerszczy. Co myślą o nim klienci?

W piekarniach pojawił się chleb ze... świerszczy. Co myślą o nim klienci?

Świerszcze, zdj. ilustracyjne
Świerszcze, zdj. ilustracyjne Źródło:Fotolia / tamascsere
Piekarnia Fazer w Helsinkach jest pierwszym na świecie sklepem, w którym kupić można chleb zrobiony ze sproszkowanych świerszczy. Szef firmy przekonuje, że chleb jest źródłem białka i dobrym sposobem na zapoznanie się z żywnością na bazie owadów.

Chleb, wytwarzany z mąki mielonej z suszonych świerszczy, a także mąki pszennej oraz nasion, ma znacznie więcej białka, niż zwykły, pszenny chleb. Każdy z bochenków zawiera około 70 świerszczy i kosztuje 3,99 euro.

– Oferujemy naszym konsumentom niezwykłe źródło białka, a także łatwy sposób na zapoznanie się z żywnością na bazie owadów – przekonuje Juhani Sibakov, szef innowacji w firmie Fazer.

Zapotrzebowanie na żywność i chęć bardziej humanitarnego traktowania zwierząt zwiększyło zainteresowanie wykorzystywaniem owadów jako źródła białka w krajach zachodnich – informuje „The Guardian”.

W listopadzie Finlandia dołączyła do pięciu innych krajów europejskich (Wielkiej Brytanii, Holandii, Belgii, Austrii i Danii), w których można hodować i sprzedawać owady w celu spożywczym. Sibakov przekazał, że Fazer opracował przepis na chleb już latem zeszłego roku i czekał tylko na wprowadzenie w Finlandii zmian prawnych.

Osoby, które próbowały chleba ze świerszczy twierdzą, że nie czuć różnicy. – Smakuje, jak zwykły chleb – mówią.

Ze względu na ograniczoną podaż świerszczy, chleb początkowo będzie sprzedawany w 11 piekarniach należących do firmy Fazer, jednak firma planuje zaopatrzyć w niego wszystkie swoje 47 sklepów do następnego roku.

ONZ oszacowało w zeszłym roku, że co najmniej 2 miliardy ludzie na świecie je owady, a ponad 1900 gatunków owadów jest wykorzystywanych do potraw.

Źródło: The Guardian