Galeria:
Guy Savoy
Spis lokali gastronomicznych „La Liste” jest prowadzony od trzech lat. Powstał on z inicjatywy Ministerstwa Spraw Zagranicznych Francji i co roku obejmuje 1000 nazw restauracji, uznanych za najlepsze na świecie. Lokale są wybierane na podstawie algorytmu, uwzględniającego setki źródeł, w tym przewodniki, media oraz recenzje.
Za najlepszą restaurację na świecie organizacja La Liste uznało francuską Guy Savoy. Za nią znalazły się japońska Kyo Aji, nowojorska Le Bernardin oraz paryska Plaza Athenee. Dalsze miejsca przypadły hiszpańskiej El Celler de Can Roca, amerykańskiej Jean-Georges i włoskiej Osteria Francesana. Pierwszą dziesiątkę zamykają japońskie Kyubey i Joel Robuchon oraz szwajcarska Restaurant de l'Hotel de Ville. Według danych, na liście znajduje się najwięcej lokali z Japonii. Aż 134 restauracje z tego kraju wyróżniono w „La Liste”. Na drugim miejscu są Chiny ze 123 lokalami, następnie Francja (118 restauracji) i USA (88 pozycji).
Wśród wyróżnionych z tysiąca najlepszych lokali świata znalazły się dwie restauracje z Polski. Są to warszawskie Atelier Amaro oraz Senses.