Szklany korytarz z basenem na szczycie wieżowca. W Chinach powstaje niezwykła budowla

Szklany korytarz z basenem na szczycie wieżowca. W Chinach powstaje niezwykła budowla

W Chinach trwają pracę nad budową wyjątkowego cudu współczesnej architektury. W mieście Chongqing cztery wieżowce zostaną połączone ze sobą szklanym korytarzem na samym szczycie.

Galeria:
Projekt wieżowców ze szklanym korytarzem w Chongqing w Chinach

Budynki konstruowane są na terenie dystryktu biurowego Raffles City w mieście Chongqin. Na ostatnich piętrach ma je łączyć szklany „powietrzny korytarz” o długości 300 metrów. Konstrukcja ma ważyć około 40 tysięcy ton. Sama ilość szkła użytego do budowy ma mieć łączną wagę 12 tysięcy ton. Jak podaje portal „China Plus”, na szczycie budowanych wieżowców już poprowadzono pierwszą nitkę konstrukcji.

Basen na szczycie

Między majem a czerwcem 2018 roku planowane jest zbudowanie kolejnych nitek łączących budowle. Korytarz będzie lekko zakrzywiony, ma zapewnić osobom znajdującym się na szczycie zapierający dech w piersiach widok panoramy metropolii. Według projektu, wewnątrz korytarza powstanie basen o długości 50 metrów. „Powietrzny korytarz” ma być jedną z największych i najdłuższych budowli ze szkła na świecie.

Dwa lata temu Chiny pochwaliły się budową szklanej drogi w górach Zhangjiajie w prowincji Hunan. Jest to najwyżej położony (300 metrów nad ziemią) oraz najdłuższy szklany most na świecie. Za przygotowanie projektu szklanego mostu odpowiedzialny był znany izraelski architekt Haim Dotan, koszt realizacji instalacji wyniósł ponad 3 miliony dolarów.

Czytaj także:
Otwarto najdłuższy szklany most na świecie. Znajduje się 300 metrów nad ziemią!

/ Źródło: chinaplus.cri.cn, safdiearchitects.com

Czytaj także

 0

Czytaj także