Restauracje chcą karać za nieskończenie posiłku

Restauracje chcą karać za nieskończenie posiłku

Dodano:   /  Zmieniono: 
Właściciele hongkońskich restauracji wprowadzają kary finansowe dla osób, które nie skończą podanych im dań. Ma to zapobiec marnotrawieniu jedzenia - informuje w środę dziennik "South China Morning Post".

Inicjatywa ta, przewidująca kary do 20 dolarów hongkońskich (niecałe 2 euro), ma jednak niewielkie szanse na powszechne stosowanie, ponieważ restauracje prawdopodobnie będą się obawiały utraty klientów.

W niektórych restauracjach ilość niezjedzonych potraw sięga 1,2 tony dziennie (w 2005 roku 701 ton dziennie w całym mieście), co naraża właścicieli lokali na znaczne wydatki związane z transportem tych odpadów - pisze dziennik. Niektóre restauracje zakupiły więc specjalne maszyny utylizujące resztki żywnościowe.

Władze hongkońske rozważają zbudowanie do końca roku dwóch zakładów utylizacji odpadów żywnościowych, które stanowią 30 proc. wszystkich odpadów przemysłowych w mieście.

pap, ss