Marta Wiśniewska o chorobie, z którą zmaga się od 16 lat: Jest moją koleżanką

Marta Wiśniewska o chorobie, z którą zmaga się od 16 lat: Jest moją koleżanką

Dodano: 
Marta Wiśniewska
Marta WiśniewskaŹródło:Newspix.pl / TEDI
Cukrzyca jest przewlekłą chorobą, która po zdiagnozowaniu wymaga wprowadzenia wielu zmian w życiu. O tym, jak radzi sobie z codziennymi niedogodnościami opowiedziała Marta Wiśniewska, która o cukrzycy dowiedziała się 16 lat temu.

W stolicy odbyła się debata medialna w związku z 8. Światowym Dniem Cukrzycy, który przypada 14 listopada. Tegoroczne hasło kampanii to „Rodzina i cukrzyca – chroń swoją rodzinę”. Debatę zorganizowało Polskie Towarzystwo Diabetologiczne. Marta Wiśniewska na cukrzycę choruje od 16 lat. Jak radzi sobie z chorobą? – Jest moją koleżanką, z którą się nigdy nie rozstanę. To choroba, która nas dyscyplinuje,wymaga poznania siebie i zadbania o siebie – powiedziała. Podkreśliła, że przypadłość nie przeszkadza w realizowaniu sowich pasji i celów życiowych.

Wysoki poziom cukru jest bardzo groźny

Jeśli zbyt wysokie poziomy cukru zostaną wykryte na wczesnym etapie, poziom glukozy we krwi można kontrolować zmianami w stylu życia, ponieważ problem ten bardzo często wynika z niezdrowej diety. Wysokie stężenie cukru we krwi zwykle wiąże się z cukrzycą, ale prawda jest taka, że ​​u każdego może wystąpić wysoki poziom glukozy po spożyciu posiłku o wysokiej zawartości węglowodanów. Przyczyny hiperglikemii to choroba, infekcja, stres, niektóre leki lub niewystarczająca ilość insuliny. Trwała hiperglikemia upośledza zdolność trzustki do wytwarzania insuliny. Organ następnie produkuje zbyt dużo hormonu. W końcu trwale uszkodzona trzustka nie może już produkować insuliny.

Jak naturalnie obniżyć poziom cukru?

Poznaj kilka naturalnych sposobów, które pozwalają stabilizować poziom cukru we krwi.

  • Spożywanie orzechów. Badania pokazują, że składniki odżywcze w orzechach mogą poprawić ciśnienie krwi, kontrolować poziom cukru we krwi i powstawanie stanów zapalnych, jak również zwiększać metabolizm tłuszczów i pozytywnie wpływać na ściany naczyń krwionośnych.
  • Używanie cynamonu. Przyprawa ta nie tylko rewelacyjnie smakuje. Pomaga także obniżyć poziom cukru we krwi po jedzeniu i walczyć z apetytem na słodkie.
  • Suplementacja chromu i magnezu. Powinniśmy ją rozpocząć, jeżeli oznaczyliśmy ich poziom i okazało się, że mamy niedobór. W innym wypadku wystarczy spożywać regularnie produkty bogate w magnez i chrom. Chrom jest niezbędnym minerałem, którego działanie polega na zwiększeniu działania insuliny, którą organizm wykorzystuje w celu przywrócenia normalnego poziomu glukozy. Magnez również pozwala stabilizować poziom cukru we krwi.
  • Zaprzyjaźnij się z octem jabłkowym. Dodanie octu do żywności wydaje się obniżać indeks glikemiczny posiłku i/lub zwiększa wrażliwość na insulinę.
  • Sięgaj po pełne ziarno. Żywność pełnoziarnista ze źródeł takich jak jęczmień, żyto i otręby owsiane zawiera rozpuszczalnego błonnika. Ten spowalnia trawienie, zapobiegając skokowi cukru we krwi od razu po posiłku. Pamiętaj jednak, że należy kontrolować ilość węglowodanów w diecie.
  • Jedz warzywa. Ale staraj się wybierać te bez skrobi.
  • Jedz regularnie. Dzięki temu unikniesz nagłych wahań poziomu cukru we krwi.
  • Pij wodę. Odwodnienie powoduje, że nerki zatrzymują płyn, więc nadmiar cukru nie jest wypłukiwany z organizmu. Dodatkowo, wątroba reaguje na odwodnienie, uwalniając cukry do krwioobiegu.
  • Ruszaj się. Każdy rodzaj ćwiczeń wykonywanych po posiłku pomoże spalić nadmiar węglowodanów i obniżyć poziom glukozy we krwi. Nie musisz jednak ruszać się tylko po posiłku. Wprowadzenie regularnej aktywności fizycznej bardzo dobrze wpłynie na zdrowie i pomoże zapanować nad poziomem cukru we krwi.
  • Zrezygnuj ze słodyczy.

Czytaj też:
Jak odzyskać kontrolę nad cukrzycą?

Opracowała:
Źródło: X-news / Zdrowie Wprost

  • Partner serwisu
  • Boehringer Ingelheim