Dobra wiadomość dla miłośników kawy

Dobra wiadomość dla miłośników kawy

Dodano:   /  Zmieniono: 
(fot. sxc.hu) Źródło: FreeImages.com
Najnowsze badania przeprowadzone w Korei Południowej pokazują, że spożywanie kawy może być korzystne dla naszego zdrowia, ponieważ ochroni przed cukrzycą, chorobą wieńcową, czy chorobami skóry. Warto jednak pamiętać, że wpływ kawy na organizm będzie zależeć od naszych genów, wieku oraz sposobu jej przygotowania.
Ostanie badanie przeprowadzone w Korei Południowej na grupie 25 tys. ochotników pokazuje, że umiarkowane dzienne spożycie kawy (450 mg kofeiny) może się przyczynić do zmniejszenia ryzyka zachorowania na chorobę wieńcową lub poważne nowotwory skóry.   

Zbadano również wpływ konsumpcji kawy na ryzyko zachorowania na stwardnienie rozsiane. Wysokie spożycie (na poziomie 550 mg kofeiny dziennie) może zmniejszyć ryzyko zachorowania na tę chorobę. Możliwe również, że picie kawy może spowodować zmniejszenie zachorowania na chorobę Parkinsona czy Alzheimera. Kawa bezkofeinowa nie będzie jednak miała wpływu na stan naszego zdrowia.       

W 1986 roku naukowcy z Harvard School of Health rozpoczęli badania na duża skalę, w wyniku których nie znaleziono żadnych oznak negatywnego wpływu kawy na stan naszego zdrowia.  Dlaczego więc przez  długi czas kawa miała aż tak złą reputację? Wynikało to przede wszystkim z tego, że picie kawy było w świadomości ludzi wiązane z paleniem tytoniu oraz brakiem aktywności fizycznej. Obecne badania nie potwierdzają jednak tej hipotezy.  Nadmierne spożycie kawy może jednak mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Zbyt duża ilość kofeiny przyczynia się do problemów ze snem, podwyższonego ciśnienia krwi a w przypadku kobiet przechodzących menopauzę może zwiększyć uderzenia gorąca. 

am, CNN