Know-how

Dodano:   /  Zmieniono: 
Herbata na paradontozę. Ostatnio wiele się mówi o niezwykłych właściwościach leczniczych zielonej herbaty. Tymczasem okazało się, że bardziej popularna na Zachodzie czarna herbata ma również wiele zalet. Z badań uczonych z University of Illinois College of Dentistry wynika, że napój ten zapobiega tworzeniu się płytki nazębnej, powodującej choroby dziąseł i powstawanie ubytków w zębach. Eksperymenty przeprowadzone przez zespół badaczy pod kierunkiem dr Christiny Wu dowodzą, że związki zawarte w czarnej herbacie na wiele sposobów oddziałują na bakterie występujące w jamie ustnej. Przede wszystkim spowalniają ich wzrost oraz wytwarzanie przez nie niszczących szkliwo kwasów. Ponadto blokują glukozyltransferazę - enzym przekształcający cukier w lepką substancję, umożliwiającą płytce przywieranie do zębów. Niektóre bakterie traciły też zdolność łączenia się, co powodowało zmniejszenie płytki nazębnej. Dr Wu ma nadzieję, że odkrycie to przyczyni się do zwalczenia dwóch najpowszechniejszych chorób zębów: próchnicy i paradontozy.

Błysk informacji. Uczeni z University of Rochester zbudowali komputer przeszukujący bazy danych z zawrotną szybkością. Urządzenie wykorzystuje technologię dobrze znaną od dziesięciu lat - zjawisko interferencji światła. Pracę komputera przeszukującego bazę danych można porównać do pracy bibliotekarza kartkującego książki w poszukiwaniu danej informacji. Interferencja umożliwia "sklonowanie" bibliotekarza setki lub tysiące razy i równoczesne skierowanie jego sobowtórów do pracy. Dotychczas sądzono, że przyszłość będzie należała do komputerów wykorzystujących interferencję kwantową. Układami kwantowymi trudno było jednak manipulować. Okazało się też, że można je zastąpić światłem. Zespół specjalistów pod kierunkiem prof. Iana Walmsleya do zapisywania danych wykorzystał przezroczysty tlenek telluru, którego struktura zmienia się pod wpływem fal dźwiękowych. Informację utrwaloną za pomocą dźwięku można odnaleźć w ułamku sekundy. Należy w tym celu przepuścić przez związek światło rozszczepione na częstotliwości za pomocą pryzmatu. Wiązka przechodząca przez odkształcony fragment ulegnie załamaniu. Wystarczy teraz porównać promień padający z wychodzącym, żeby się dowiedzieć, która to wiązka i gdzie znajduje się poszukiwana informacja.

Kosmiczna pogoda. Do niedawna badania klimatyczne i dotyczące środowiska były mało przydatne dla przeciętnego farmera: albo prowadzono je na powierzchni ziemi i ograniczano się do niewielkich obszarów (do kilometra kwadratowego), albo też przeprowadzano za pomocą satelitów i analiza obejmowała całe kontynenty. Uczeni z Amerykańskiej Agencji Badań Kosmicznych skonstruowali więc satelitę Aqua wyposażonego w sprzęt badający wilgotność gleby. Na podstawie tych odczytów będzie można opracowywać długoterminowe prognozy pogody dla poszczególnych regionów dotyczące nie tylko wielkości opadów, lecz również siły i kierunku wiatrów, a nawet temperatury i wilgotności powietrza. Pomoże to w planowaniu sadzenia i siewu, nawadnianiu pól i wyborze nawozów, a nawet umożliwi przewidywanie wysokości zbiorów. Satelita ma zostać wysłany w kosmos już w grudniu tego roku. Będzie okrążał naszą planetę
co szesnaście dni i za każdym razem zbierał dane dotyczące 625 km2.

Jabłko na kaszel. Codzienne jedzenie owoców i warzyw - szczególnie jabłek i pomidorów - przeciwdziała rozwojowi chorób dróg oddechowych - wynika z badań przedstawionych na ostatniej międzynarodowej konferencji American Thoracic Society. Louise Watson z University of Southampton w Wielkiej Brytanii dowiodła, że spożywanie umiarkowanej ilości owoców i warzyw zapobiega przewlekłej obturacyjnej chorobie płuc (COPD - połączenie rozedmy i chronicznego zapalenia oskrzeli), dość często występującej u palaczy. Watson przeprowadziła ankietę wśród 266 nałogowców, z których część cierpiała na COPD. Każdy miał za sobą co najmniej dziesięć lat intensywnego palenia (przez cały ten czas wypalał codziennie dwadzieścia papierosów). Analiza ankiet wykazała, że spożywanie nawet niewielkiej ilości owoców (około jednej łyżki dziennie) niemal o połowę zmniejszało ryzyko zachorowania na COPD. Z kolei uczeni z University of Nottingham na podstawie badania 2633 dorosłych cierpiących na astmę stwierdzili, że zjedzenie co najmniej pięciu jabłek lub trzech pomidorów tygodniowo znacząco poprawia kondycję płuc. Co interesujące, naukowcy nie wiedzą na razie, jakie związki zawarte w tych owocach i warzywach wywierają tak zbawienny wpływ na układ oddechowy. Podejrzewają jedynie, że może to być zasługa przeciwutleniaczy. Miałyby one chronić organizm przed dymem tytoniowym i innymi zanieczyszczeniami.

Więcej możesz przeczytać w 23/2001 wydaniu tygodnika Wprost.

Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App StoreGoogle Play.

Opracował: