Siłą jest różnorodność

Siłą jest różnorodność

McDonald's stawia na różnorodność zespołów
McDonald's stawia na różnorodność zespołów / Źródło: Materiały prasowe
Różnorodność pracowników – ich pochodzenie, wiek, płeć, narodowość, doświadczenie – a także szacunek dla indywidualnych różnic są fundamentem, na którym McDonald’s buduje przewagę konkurencyjną i staje się dobrym miejscem pracy.

We współczesnym biznesie zarządzanie różnorodnością staje się jednym z istotniejszych czynników pozwalających na odkrycie nowego potencjału drzemiącego w każdym zespole. Doskonale zdaje sobie z tego sprawę McDonald’s Polska, dlatego naturalnym krokiem było podpisanie przez organizację w 2020 roku Karty Różnorodności. Dołączając do międzynarodowej inicjatywy wspieranej przez Komisję Europejską, firma zobowiązała się do podejmowania działań na rzecz równości i różnorodności w miejscu pracy. I tych postanowień się trzyma. Wystarczy spojrzeć na liczby, a te nie kłamią. W McDonald’s w Polsce pracuje 27 tys. osób, z czego 7 proc. stanowią osoby z niepełnosprawnością. Najmłodszy pracownik restauracji ma 16 lat, a najstarszy 84! Firma wierzy również w siłę kobiet – ich udział wśród kadry kierowniczej wzrósł w 2020 roku do 81 proc. (dla przykładu: rok wcześniej było to 77 proc.).

To, że jesteśmy różni, daje nam możliwość wzajemnego inspirowania się, uczenia się od siebie, patrzenia na rzeczywistość z różnych perspektyw. Dzięki temu możemy tworzyć lepsze restauracje – nasi goście także są różnorodni, mają różne oczekiwania i potrzeby – podkreśla Anna Kiełczewska, Talent Manager w McDonald’s Polska.

Lider bezpieczeństwa

Głównym przesłaniem McDonald’s dotyczącym zatrudnienia są trzy filary tzw. People Promise: możesz być sobą, możesz uczyć się i rozwijać oraz możesz dopasować pracę do swojego trybu życia. Nie dziwi więc, że z roku na rok zwiększa się liczba aplikacji do pracy w McDonald’s.

Od 2016 do 2019 roku liczba aplikacji wzrosła czterokrotnie i w 2019 roku sięgnęła 87 tys., a w 2020 roku wyniosła ponad 130 tys.

Stosowanie się do wszystkich wytycznych związanych z prawem pracy jest podstawą funkcjonowania marki. Dlatego też każdy pracownik McDonald’s jest zatrudniony w oparciu umowy o pracę, niezależnie od wymiaru etatu. Dotyczy to również pracowników restauracji należących do franczyzobiorców. Dzięki temu zespoły miały zapewnione bezpieczeństwo w czasie pandemii i mogły przejść okres lockdownu w pełnym składzie, mając zapewnione bezpieczeństwo socjalne.

Okres pandemii był dużym sprawdzianem, także jeśli chodzi o kwestie bezpieczeństwa. McDonald’s ma jednak zasady BHP w swoim DNA, stąd firma świetnie sobie poradziła w tym zakresie. Szybko i skutecznie wdrożone zostały środki zgodne z zleceniami rządu i Głównego Inspektora Sanitarnego. Ale to nie wszystko.

Organizacja ustaliła także własne zasady. Z racji tego, że ponad 80 restauracji McDonald’s znajdujących się w centrach handlowych zostało zamkniętych, sprzedaż została przekierowana na kanał delivery czy linię drive, którą posiada większość lokali. Tam, gdzie było to możliwe, posiłki były sprzedawane na wynos. W każdym z tych sposobów obowiązywał wdrożony przez organizację bezdotykowy proces obsługi, chroniący zarówno pracowników, jak i gości. Pracownicy restauracji zostali wyposażeni w środki ochrony osobistej.

Różni ludzie, różne potrzeby

Struktura zatrudnienia jest bardzo zróżnicowana pod względem wiekowym. W ciągu ostatnich dwóch lat zwiększył się udział pracowników powyżej 35. roku życia. Jednocześnie organizacja wzmacnia szanse pracowników na rozwój w McDonald’s oraz na szerokim rynku pracy. Prowadzi programy, których celem jest umożliwienie uzyskania tytułu licencjata na uczelni wyższej i wzmacnianie kompetencji językowych pracowników. W Europie firma i jej franczyzobiorcy zadeklarowali stworzenie do 2025 roku aż 43 tys. stanowisk na praktykach.

Organizacja nie spoczęła na laurach. Już w lipcu 2020 roku około 1 proc. pracowników restauracji własnych stanowili pracownicy młodociani zatrudnieni do wykonywania tzw. prac lekkich w okresie wakacyjnym lub ferii.

Pracę w restauracji mogą znaleźć także osoby dojrzałe, których sytuacja na rynku pracy jest szczególna, bo nie są zbyt chętnie zatrudniane. Tymczasem 5 proc. pracowników McDonald’s w restauracjach własnych to osoby w wieku powyżej pięćdziesięciu lat.

– Mimo początkowych obaw, czy sobie poradzą, dziś zarządzają zespołami. Podobnie jest z pracownikami np. z Ukrainy. Często, zaczynając pracę, nie znają jeszcze dobrze języka polskiego, a niedługo później są już managerami. I nie są to pojedyncze sytuacje – informuje Anna Kiełczewska.

Możliwość pracy w ramach elastycznego grafiku sprawia, że pracę w restauracjach McDonald’s mogą podjąć kobiety opiekujące się dziećmi.

Firma zapewnia możliwość płynnego powrotu po urlopach macierzyńskich. Kobiety zawsze mogą wrócić na zajmowane wcześniej stanowisko, co więcej – także awansować. Pod koniec lipca 2020 roku 61 proc. wszystkich pracowników restauracji własnych stanowiły kobiety, a w warszawskim biurze zatrudnionych było 57 proc. kobiet. Nie ma w tym nic dziwnego, biorąc pod uwagę, że zarobki są równe dla kobiet i mężczyzn na tych samych stanowiskach. McDonald’s Polska zwraca bowiem uwagę na kompetencje, umiejętności, zaangażowanie, a nie na płeć.

Około 7 proc. załogi stanowią natomiast osoby z niepełnosprawnościami. – O możliwości pracy w McDonald’s dowiedziałam się od koleżanki również niesłyszącej, która właśnie pracowała w restauracji. Wiedziałam, że jest tu zatrudnionych sporo osób niesłyszących, więc była to dla mnie dodatkowa motywacja, żeby spróbować. Nie ukrywam, że początki były ciężkie i bardzo się stresowałam. Musiałam zapamiętać mnóstwo rzeczy, ale mogłam liczyć na wsparcie i słowa otuchy – wyznaje Dominika Gileta, zatrudniona na stanowisku instruktora w gdańskiej restauracji.

Inwestycja w rozwój pracowników

Wszyscy pracownicy mają równy dostęp do materiałów szkoleniowych i informacji, co należy zrobić, jakie szkolenia przejść, aby móc się rozwijać na wyższych stanowiskach. Co ciekawe, firma podjęła nawet współpracę z Akademią Leona Koźmińskiego, co zaowocowało uruchomieniem studiów licencjackich na kierunku Zarządzanie w sektorze QSR dla pracowników McDonald’s Polska.

McDonald’ s Polska wprowadza coraz więcej projektów rozwojowych dla pracowników. Poza szansą na zdobycie dyplomu wyższej uczelni mogą oni uczestniczyć w kursach językowych i wielu szkoleniach – informuje Renata Prys, dyrektor działu People McDonald’s Polska.

Dzięki nabytym umiejętnościom w McDonald’s, który dla wielu jest pierwszym miejscem pracy, osoby te stają się później pożądane na rynku pracy i mogą świadomie kształtować swoją ścieżkę kariery.

Czytaj też:
Ranking „Wprost”: 50 najlepszych pracodawców w Polsce. Gdzie pracuje nam się najlepiej

Artykuł został opublikowany w 17/2021 wydaniu tygodnika Wprost.

Archiwalne wydania Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App StoreGoogle Play.

-
 0

Spis treści tygodnika Wprost nr 17/2021 (1982)

  • Niedyskrecje parlamentarne 26 kwi 2021, 7:09 W głowie prezesa PiS kiełkuje idea, żeby w przypadku spadku notowań jego formacji tuż przed wyborami znów postawić kobietę na czele rządu. – Usłyszałem, że prezes w tym kontekście wymienia Elżbietę Witek, marszałek Sejmu. To by oznaczało, że on sam kierowałby rządem i... 14
  • Kulisy spotkania koalicjantów 30 kwi 2021, 9:15 Hierarcha kościelny od ziobrystów w roli rozjemcy między Jarosławem Gowinem, Jarosławem Kaczyńskim i Zbigniewem Ziobro. Tak miała wyglądać pojednawcza, ubiegłotygodniowa rozmowa liderów Zjednoczonej Prawicy. – Gowin obecnością duchownego czuł się skrępowany, ale nie mógł... 24
  • Szef gabinetu Gowina został nagrany? 24 kwi 2021, 18:54 Tomasz Michałowski to bliski współpracownik Jarosława Gowina. Zastępca sekretarza generalnego Porozumienia, a od jesieni 2020 r. także szef gabinetu politycznego wicepremiera i ministra rozwoju. Nieoczekiwanie i po cichu odszedł z obu tych funkcji. Z ustaleń „Wprost” wynika,... 31
  • Młodzież jest coraz bardziej lewicowa 30 kwi 2021, 11:03 Czy lewica dała się sterroryzować grupie radykalnej światopoglądowo młodzieży? „Wprost” zapytał o to młodego rzecznika Nowej Lewicy. Artur Jaskulski (rocznik 1995) opowiada też o porozumieniu z PiS, wyjaśnia, kto rozbija opozycję i ujawnia, czy w tym roku uda się zorganizować... 40
  • Szczepienia – niepokojące dane 28 kwi 2021, 19:09 Każdy kolejny rocznik mniej chętnie zapisuje się na szczepienia i korzysta ze szczepionek – wynika z rządowych danych, które publikuje „Wprost”. Osoby po 70. roku życia są zarejestrowane bądź zaszczepione w 71 proc., natomiast 50-latkowie jedynie w 38 proc. Z kolei osoby w... 59
  • Usługi seksualne - branża z kłopotami jak inne 24 kwi 2021, 19:26 Branża usług seksualnych, która liczy w Polsce 200 tys. osób, przeżyła szok związany z koronawirusem tak samo, jak branża hotelarska, gastronomiczna czy fitness. Internetowe zrzutki na wsparcie dla bezrobotnych prostytutek to kropla w morzu potrzeb. Część pozbawionych klientów... 66
  • Dziwkowie. Nieznany ludziom światek 29 kwi 2021, 7:41 Piotr Krysiak, autor książki „Chłopaki z Dubaju”, przez trzy lata infiltrował środowisko męskich prostytutek, opłacał „dziwków”, czasem „spał z nimi w jednym łóżku”. Odwiedził gejowski hotel w Berlinie, odmawiał wzięcia udziału w trójkącie, a wszystko po to, by – jak mówi... 76
  • Pożytki z „Pożytecznej” 29 kwi 2021, 9:41 Nikt nie czeka na odmrożenie branży gastronomicznej tak bardzo, jak oni – bo dla personelu jednej z najbardziej niezwykłych kawiarni w Polsce praca to nie tylko sposób na zdobycie pieniędzy, ale przede wszystkim forma rehabilitacji i szansa na normalne życie. – Nasi... 95
  • Musiałam zorganizować nowy początek 24 kwi 2021, 8:09 Aktorki, które do niedawna nie były topowymi, dziś takimi się stają, bo sprzedają swoją codzienność w sieci – na Instagramie, Facebooku czy YouTube. Ktoś zmienia status społeczny i to wystarcza, by wywołać zachwyt. Sama nie chciałabym, by moje życie było podporządkowane... 109
  • Co czytać dzieciom 28 kwi 2021, 13:22 – Te liczby świadczą o tym, że jako społeczeństwo zaczęliśmy dostrzegać, jak ważne jest to, co serwujemy dzieciom – mówi Ewa Świerżewska, recenzentka, autorka i tłumaczka książek dla dzieci. W rozmowie z „Wprost” jurorka konkursu Najlepsza książka dziecięca „Przecinek i... 126
  • Majówka grozy 28 kwi 2021, 17:23 Czytając niektórych, zaczynam mieć wrażenie, jak byśmy zmierzali właśnie w kierunku jądra ciemności, które wyznaczy najbliższy weekend. Czy na majówce wolny lud da wyraz swojemu niezadowoleniu z zamknięcia usług, czy nawzajem wszyscy się pozarażamy, demonstrując... 147
  • Polski król lombardów ma już dość 27 kwi 2021, 7:44 Ja nie mam już chyba serca do tego biznesu. Patrzę na marazm państwa, które nadal pozwala na chwilówki, gdzie zagraniczne firmy mają lepiej niż polskie. Zatrudniam kilka tysięcy ludzi, płacę podatki tylko w kraju, a nie mam od tego państwa żadnej pomocy. Mam za to inspekcje,... 154
  • 50 najlepszych pracodawców 30 kwi 2021, 7:46 Kiedy inni zwalniali, oni zatrudniali. Kiedy obniżali pensje, oni dawali podwyżki. Oto 50 najlepszych pracodawców w Polsce. 165
  • PGE: Liczy się pracownik 30 kwi 2021, 15:00 „Poland’s best employers 2021”, „friendly workplace 2021”, „randstad employer brand”, „pracodawca - organizator bezpiecznej pracy” – to tylko niektóre nagrody, które mają na swoim koncie spółki z grupy PGE w kategorii najlepszy pracodawca w kraju. 190
  • Enea: Inwestycja w kadry 30 kwi 2021, 15:00 Grupa Enea inwestuje w rozwój i kompetencje nie tylko obecnych pracowników, ale też przyszłych, wspierając uczniów szkół technicznych i branżowych oraz studentów. 202
  • Siłą jest różnorodność 30 kwi 2021, 15:00 Różnorodność pracowników – ich pochodzenie, wiek, płeć, narodowość, doświadczenie – a także szacunek dla indywidualnych różnic są fundamentem, na którym McDonald’s buduje przewagę konkurencyjną i staje się dobrym miejscem pracy. 214
  • PZU: czas na pracę hybrydową 30 kwi 2021, 15:00 Wprowadzenie na stałe kompleksowego modelu pracy hybrydowej to nasza przemyślana decyzja. To również element rozwoju e-commerce. Takiego rozwiązania oczekują od nas czasy, ale przede wszystkim nasi pracownicy –  mówi Anna Wardecka, dyrektor Biura Zarządzania Kadrami w PZU 222
  • Franczyzowy front 30 kwi 2021, 15:00 Uruchomienie własnego biznesu to sposób na to, by stać się swoim własnym pracodawcą. Jednak zwłaszcza teraz może być ryzykowne. Swego rodzaju parasol ochronny oferują sieci franczyzowe, jak jednak pokazała rzeczywistość, franczyza nie daje 100 proc. gwarancji na sukces. 239
  • Franczyza z Żabką – szansa dla 6 tysięcy przedsiębiorców w kraju 30 kwi 2021, 15:03 Sprawdzony model biznesowy Żabki, podparty ponad 20-letnią obecnością na rynku, nieustannie zachęca nowych przedsiębiorców pragnących poprowadzić swój sklep pod rozpoznawalnym szyldem. Sieci zaufało już blisko 6 tys. przedsiębiorców, zarówno w dużych, jak i małych... 252
  • Przepis na sukces 30 kwi 2021, 15:00 Formuła ZJEDZ to efekt lat pracy, suma naszej wiedzy o rynku i sposobach optymalnego na nim funkcjonowania. Wszystko po to, by stworzyć idealny przepis na biznes, zwłaszcza dla osób kreatywnych i z pasją – mówi Aleksander Krzyszpin, prezes zarządu ZJEDZ, rodzinnej firmy, która... 260
  • Niezawodne dowozy 30 kwi 2021, 15:00 Dowozy posiłków to najszybciej rosnący segment w gastronomii. Stava, która ma siedem lat doświadczenia w branży i miliony dostaw na swoim koncie, oferuje sprawdzony model biznesowy i najbardziej zaawansowane rozwiązania informatyczne. Franczyza w firmie Stava to pomysł na... 267
  • Ikona franczyzy 30 kwi 2021, 15:02 Światowy gigant, a zarazem jeden z pionierów rozwiązań franczyzowych. Marka obecna na polskim rynku od niemal 30 lat. Jej historia to fascynująca opowieść o tym, jak stworzyć coś ponadczasowego. To także opowieść o ludziach, którzy razem z nią i pod jej skrzydłami rozwinęli... 283
  • Covidowy apartheid 29 kwi 2021, 19:55 Wypierany z bogatych krajów przez programy szczepionkowe wirus zbiera swoje żniwo w biedniejszej części świata. Stamtąd, zmutowany, może wrócić i uderzyć w nas z nową siłą. 308
  • Wiadomości z innego świata 25 kwi 2021, 13:35 W wiadomościach z rejonów świata, które rzadko pojawiają się w polskich mediach, opisujemy m.in. pierwszy atak dronów-kamikaze przeprowadzony przez meksykańskie kartele narkotykowe, a także nowy etap „wojny jollofowej”. 326
  • W Polsce lepiej chorować na raka niż na otyłość 28 kwi 2021, 8:47 – Jeden z pacjentów opowiadał, że kiedy chorował na raka, wszyscy chcieli mu pomóc, a gdy teraz waży 160 kg, wszyscy się od niego odwracają. Rak zabija, ale otyłość też. A w dodatku dewastuje życie wiele lat przed śmiercią – mówi prof. Mariusz Wyleżoł, chirurg-bariatra, od... 337
  • Hopkins „ukradł” nagrodę 26 kwi 2021, 16:33 No i po pandemicznych Oscarach. W tym roku jest wokół nich mniej zamieszania. Ale mniej nie oznacza, że wcale. Przekonali się o tym Gary Oldman, który nie jest Żydem, i Anthony Hopkins, który nie jest czarny i martwy. Dobrze, że chociaż Chloe Zhao i Yeo-Jong Yun są naprawdę z... 355
  • Oscary zadumy, Oscary równości 28 kwi 2021, 7:34 Tegoroczne Oscary mogą stać się punktem zwrotnym w historii nagród. Bo trudno, żeby Hollywood stało w miejscu, gdy na zakręcie znalazł się cały świat. 362
  • Przyjaźń i burza z błyskawicami 27 kwi 2021, 12:10 Ta publiczna rozmowa pomiędzy dwoma gigantami światowej literatury stała się legendą i przez dziesiątki lat intrygowała wszystkich zainteresowanych tzw. boomem literatury latynoamerykańskiej zwłaszcza że obaj jej uczestnicy zostali laureatami nagrody Nobla. Ich nazwiska to... 372
  • Kłopotliwa autobiografia 29 kwi 2021, 16:12 Jarosław Jakimowicz znów ma kłopoty i tym razem sam jest sobie winien. Muszę wreszcie przeczytać tę jego słynną autobiografię! 384