Niezawodne dowozy

Niezawodne dowozy

Franczyza w firmie Stava
Franczyza w firmie Stava / Źródło: Stava
Dowozy posiłków to najszybciej rosnący segment w gastronomii. Stava, która ma siedem lat doświadczenia w branży i miliony dostaw na swoim koncie, oferuje sprawdzony model biznesowy i najbardziej zaawansowane rozwiązania informatyczne. Franczyza w firmie Stava to pomysł na biznes z perspektywą szybkiego rozwoju.

Po co jechać do restauracji, by zjeść, skoro jedzenie może przyjechać do domu? Do tego wniosku dochodzi coraz więcej Polaków zamawiających jedzenie z dowozem – nie tylko z powodu ograniczeń wynikających z pandemii. Rynek dostaw jedzenia w 2020 roku był wart prawie 9,5 mld zł i urósł rok do roku aż o 42 proc. Dlatego dowożenie jedzenia to dobry pomysł na własny, dochodowy biznes. Ale tutaj nie wystarczą tylko samochody, kierowcy i torby. Potrzebne jest oprogramowanie do optymalizacji logistyki i automatyzacji przydzielania dostaw. Takie, jakie rozwija Stava, pierwsza w Europie i największa w Polsce sieć franczyzowa w branży gastro-kurierskiej.

Na pomoc restauratorom

Dowożenie jedzenia do domu klienta dziś to już nie tylko sposób na zwiększenie obrotów restauracji. W czasach pandemii i lockdownu, który bodaj najboleśniej dotknął branżę restauracyjną, takie rozwiązanie stało się kwestią „być albo nie być” wielu lokali. Nic dziwnego, że rynek dostaw jedzenia do domów wzrósł w 2020 roku w porównaniu z rokiem poprzednim o ponad 40 proc.

Restauratorzy jeszcze przed pandemią starali się rozwiązać problem na własną rękę. – Kupiłem dwa używane samochody, zatrudniłem dwóch kurierów – mówi Marcin, właściciel restauracji z Krakowa.

Ale dowóz jedzenia do domu to kwestia, która staje się skomplikowana logistycznie szczególnie wtedy, gdy liczba zamówień skokowo rośnie. – W pewnym momencie doszliśmy do takiej liczby zamówień, że nie byliśmy w stanie ich obsłużyć przez własnych kurierów – tłumaczy krakowski restaurator. Największym problemem stała się obsługa wielu zamówień w krótkim czasie, na przykład piętnastu w ciągu godziny.

Pan Marcin podobnie jak wielu innych restauratorów w całej Polsce postanowił skorzystać z usług firmy Stava.

To pierwsza w Europie i największa w Polsce sieć franczyzowa w branży gastro-kurierskiej, która działa w 29 miastach Polski i ma 34 oddziały. Nowe wciąż przybywają.

– Pomagamy restauracjom i sklepom rozwijać biznes w oparciu o dowozy, sprowadzając kwestię dostawy do kilku kliknięć na tablecie – mówi Paweł Aksamit, prezes Stava. – Jesteśmy w stanie każdej restauracji, niezależnie od obrotów, obniżyć koszty realizacji dowozów i zwiększyć zyski, a przy okazji pozwolić pozbyć się kłopotów z samodzielną realizacją dostaw.

Jakie korzyści ze współpracy ze Stavą odnoszą restauratorzy?

Panu Marcinowi odpadł problem dowozu wielu zamówień w krótkim czasie. – Ze Stavą jest to bardzo sprawnie rozwiązywane, kurierów jest wielu, 15 zamówień można rozwieźć w ciągu godziny albo szybciej.

I dodaje, że po dwóch latach współpracy jego restauracji z firmą Stava wolumen sprzedaży i wielkość dowozów zwiększyły się o kilkadziesiąt procent. Jest to związane z efektywnością i jakością usług Stavy – tłumaczy.

Współpracując z firmą Stava, restauratorzy nie muszą się więcej martwić o tzw. czynnik ludzki, który zawsze może zawieść, i złośliwość przedmiotów martwych – samochód przecież zawsze może się zepsuć. – Wszystkie problemy z zatrudnieniem i dostawami przejęła na siebie Stava. Mam na czas niezawodnych kierowców, którzy są ze mną codziennie. Nie muszę się martwić, czy ktoś przyjdzie do pracy, czy nie przyjdzie, czy dostawa będzie zrealizowana czy nie – mówi Aleksandra Fuk, właścicielka restauracji Zdrowo pod sufitem z Opola. – Odchodzi opcja zatrudniania pracowników, kupowania samochodów dostawczych, dbania o by wszystko było dowiezione w torbach grzewczych. To już nie jest mój problem – dodaje.

Wielu restauratorów mogłoby zapytać: po co mi taka usługa, skoro mam własne samochody i własnych kurierów?

– Korzystanie z usług Stavy obniża koszty o 20-25 proc. oraz oznacza znacznie krótsze czasy dostaw – tłumaczy Paweł Aksamit. Do tego dochodzi niezawodność i pewność dostawy zamówienia. – Oddziały Stava pracują w każdy dzień tygodnia od 9 do 24. Współpraca jest bardzo komfortowa, jedzenie jest dostarczane na czas, dostawy są szybkie, potrawy dojeżdżają ciepłe – mówi Piotr Swadowski, właściciel restauracji Wena z Gorzowa Wielkopolskiego.

Firmie Stava zaufali nawet giganci na rynku gastronomicznym. – Od 1 września 2020 roku McDonald’s Polska oferuje usługę dostawy z wybranych restauracji McDonald’s za pośrednictwem firmy Stava. Wyniki, które wspólnie osiągnęliśmy w pierwszych miesiącach współpracy, przekroczyły nasze oczekiwania. Zamierzamy rozwijać współpracę ze Stava w kolejnych lokalizacjach – mówi Monika Dąbrowska, McDelivery Lead w McDonald’s Polska.

– Stava to unikalny model biznesowy, który łączy skuteczność i pewność, bezpieczeństwo dostaw oraz ich wysoką efektywność. Duża liczba dowozów, konieczność zapewnienia wysokich standardów obsługi, pełnej automatyzacji procesów oraz zróżnicowanie oferty poprzez różne marki to główne wyzwania w tym obszarze. Stava wpisuje się bardzo dobrze w te wymagania – podkreśla Damian Rybak, Global Franchise Director, AmRest sp. z o.o. (operator PizzaHut, KFC, Burger King, Starbucks w Polsce i 25 krajach świata).

Z usług firmy Stava korzysta również North Food, Salad Story i Sfinks Polska. Kurierzy Stava dowożą też zakupy z wybranych sklepów Stokrotka, a od niedawana również ze sklepów Decathlon w kilku miastach Polski.

Wielki kawałek tortu

Cały rynek dostaw jedzenia w 2020 roku był wart prawie 9,5 mld zł – wynika z najnowszej edycji raportu Stava o rynku dowozów jedzenia. To naprawdę ogromny kawałek tortu, który w wielu miastach nie został na razie podzielony. Ten rynek zapewni pracę jeszcze wielu kurierom i zyski wielu przedsiębiorcom. Liczby i trendy pokazują, że to dobry pomysł na własny biznes.

Dlaczego warto zacząć go właśnie jako oddział firmy Stava?

Stava oferuje unikatowe know-how: narzędzia informatyczne, czyli zaawansowane oprogramowanie logistyczne, które pozwala m.in. na optymalizację przewozów, a przez to obniżenie kosztów. System automatycznie rozdziela zadania kurierom i pokazuje im najszybsze trasy. Poza tym wspomaga takie zadania jak nadzór nad wyposażeniem, układanie grafików czy rozliczenia. Franczyzobiorcy bardzo sobie chwalą to oprogramowanie. – Narzędzia dostępne w systemie są nieocenione – mówi Agnieszka, franczyzobiorca z Opola. Bo, jak dodaje, pozwalają one zastąpić pracę kilku ludzi.

Ile tak naprawdę można zyskać dzięki temu systemowi? Dzięki optymalizacji przewozów taki biznes staje się opłacalny już przy trzech samochodach i 30-50 dostawach dziennie. Z danych udostępnianych przez franczyzobiorców firmy Stava wynika, że każdy samochód zaangażowany w przewozy przynosi 1-2,5 tys. zł zysku miesięcznie. Największe oddziały mają po kilkadziesiąt samochodów i nadal rosną.

Wyższa efektywność kurierów jest możliwa dzięki temu, że kurierzy firmy Stava nie mają tzw. pustych powrotów, bo po dostawie jadą po posiłek z innej pobliskiej restauracji. Mogą też łączyć dostawy, czyli dostarczać posiłki „przy okazji”. Co więcej, rzadko siedzą na miejscu, bo brak dostaw w jednej restauracji często oznacza szczyt w innej. Zysk jest więc różnicą w wydajności kuriera, a nie jego koszcie.

Co więcej, nie trzeba się za bardzo martwić o konkurencję, bo oddziały Stava realizują zamówienia spływające do restauracji i sklepów ze wszystkich źródeł, m.in. popularnych serwisów do zmawiania jedzenia, a większości polskich miast nie ma jeszcze firm wyspecjalizowanych w dowozach posiłków i zakupów.

Za Stavą przemawiają też inne, niematerialne czynniki, bez których jednak jakikolwiek biznes trudno prowadzić. To zaufanie klientów, którym cieszy się marka Stava. Np. zainicjowana przez firmę akcja #bezpiecznedowozy przyciągnęła prawie 20 największych sieci gastronomicznych w Polsce. I bezpieczeństwo wynikające ze współpracy z liderem rynku o największej skali, renomie i siedmioletnim doświadczeniu w branży.

Na start

Żeby otworzyć oddział firmy Stava, trzeba mieć na początek co najmniej 20 tys. zł kapitału obrotowego na pierwsze miesiące działalności. Potrzebne są też pieniądze na wynajem biura i co najmniej trzech samochodów, na torby z podgrzewaczami, telefony komórkowe z aplikacją, koszulki, kurtki, czapki dla kurierów itp. W zależności od miasta to wydatek rzędu 50 tys. zł.

Stava wymaga też od franczyzobiorców czegoś, co trudno przeliczyć na pieniądze: 100 proc. zaangażowania. – Na pewno nie jest to biznes dla kanapowców. Jeżeli ktoś myśli, że będzie siedział w domu, oglądał telewizję, patrząc na komputer i dostarczających kurierów, to się myli. Trzeba poświęcić wiele, żeby osiągnąć sukces w tej branży – podkreśla Robert, franczyzobiorca Stava z Rzeszowa.

Czymś, co z kolei nie jest wymagane, jest doświadczenie w branży.

Franczyzobiorcami firmy Stava w wielu miastach są osoby, które wcześniej nie miały nic wspólnego z dowozami jedzenia

Radzą sobie jednak dobrze, bo firma oprócz oprogramowania zapewnia również szkolenia teoretyczne i praktyczne dotyczące prowadzenia oddziału od A do Z, w tym rozpoczęcia działalności i pozyskiwania klientów. I daje nieustanne wsparcie w codziennej pracy i rozwiązywaniu problemów, m.in. w zakresie sprzedaży i wyceny usług oraz optymalnego układania grafiku kurierów. Zapewnia również specjalną ofertę flotową na najem samochodów, a w wybranych miastach gwarantuje na start obsługę restauracji McDonald’s i sklepu Stokrotka.

Dowozy posiłków to najszybciej rosnący segment w gastronomii. Stava, która ma siedem lat doświadczenia i na swoim koncie miliony dostaw, oferuje sprawdzony model biznesowy i najbardziej zaawansowane rozwiązania informatyczne. Może warto pomyśleć o franczyzie firmy Stava? Perspektywy rozwoju są duże, co więcej, w wielu miastach Polski nikt jeszcze nie prowadzi takiego biznesu.

Więcej informacji na:
https://franczyza.stava.pl/
Artykuł został opublikowany w 17/2021 wydaniu tygodnika Wprost.

Archiwalne wydania Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App StoreGoogle Play.

-
 0

Spis treści tygodnika Wprost nr 17/2021 (1982)

  • Niedyskrecje parlamentarne 26 kwi 2021, 7:09 W głowie prezesa PiS kiełkuje idea, żeby w przypadku spadku notowań jego formacji tuż przed wyborami znów postawić kobietę na czele rządu. – Usłyszałem, że prezes w tym kontekście wymienia Elżbietę Witek, marszałek Sejmu. To by oznaczało, że on sam kierowałby rządem i... 14
  • Kulisy spotkania koalicjantów 30 kwi 2021, 9:15 Hierarcha kościelny od ziobrystów w roli rozjemcy między Jarosławem Gowinem, Jarosławem Kaczyńskim i Zbigniewem Ziobro. Tak miała wyglądać pojednawcza, ubiegłotygodniowa rozmowa liderów Zjednoczonej Prawicy. – Gowin obecnością duchownego czuł się skrępowany, ale nie mógł... 24
  • Szef gabinetu Gowina został nagrany? 24 kwi 2021, 18:54 Tomasz Michałowski to bliski współpracownik Jarosława Gowina. Zastępca sekretarza generalnego Porozumienia, a od jesieni 2020 r. także szef gabinetu politycznego wicepremiera i ministra rozwoju. Nieoczekiwanie i po cichu odszedł z obu tych funkcji. Z ustaleń „Wprost” wynika,... 31
  • Młodzież jest coraz bardziej lewicowa 30 kwi 2021, 11:03 Czy lewica dała się sterroryzować grupie radykalnej światopoglądowo młodzieży? „Wprost” zapytał o to młodego rzecznika Nowej Lewicy. Artur Jaskulski (rocznik 1995) opowiada też o porozumieniu z PiS, wyjaśnia, kto rozbija opozycję i ujawnia, czy w tym roku uda się zorganizować... 40
  • Szczepienia – niepokojące dane 28 kwi 2021, 19:09 Każdy kolejny rocznik mniej chętnie zapisuje się na szczepienia i korzysta ze szczepionek – wynika z rządowych danych, które publikuje „Wprost”. Osoby po 70. roku życia są zarejestrowane bądź zaszczepione w 71 proc., natomiast 50-latkowie jedynie w 38 proc. Z kolei osoby w... 59
  • Usługi seksualne - branża z kłopotami jak inne 24 kwi 2021, 19:26 Branża usług seksualnych, która liczy w Polsce 200 tys. osób, przeżyła szok związany z koronawirusem tak samo, jak branża hotelarska, gastronomiczna czy fitness. Internetowe zrzutki na wsparcie dla bezrobotnych prostytutek to kropla w morzu potrzeb. Część pozbawionych klientów... 66
  • Dziwkowie. Nieznany ludziom światek 29 kwi 2021, 7:41 Piotr Krysiak, autor książki „Chłopaki z Dubaju”, przez trzy lata infiltrował środowisko męskich prostytutek, opłacał „dziwków”, czasem „spał z nimi w jednym łóżku”. Odwiedził gejowski hotel w Berlinie, odmawiał wzięcia udziału w trójkącie, a wszystko po to, by – jak mówi... 76
  • Pożytki z „Pożytecznej” 29 kwi 2021, 9:41 Nikt nie czeka na odmrożenie branży gastronomicznej tak bardzo, jak oni – bo dla personelu jednej z najbardziej niezwykłych kawiarni w Polsce praca to nie tylko sposób na zdobycie pieniędzy, ale przede wszystkim forma rehabilitacji i szansa na normalne życie. – Nasi... 95
  • Musiałam zorganizować nowy początek 24 kwi 2021, 8:09 Aktorki, które do niedawna nie były topowymi, dziś takimi się stają, bo sprzedają swoją codzienność w sieci – na Instagramie, Facebooku czy YouTube. Ktoś zmienia status społeczny i to wystarcza, by wywołać zachwyt. Sama nie chciałabym, by moje życie było podporządkowane... 109
  • Co czytać dzieciom 28 kwi 2021, 13:22 – Te liczby świadczą o tym, że jako społeczeństwo zaczęliśmy dostrzegać, jak ważne jest to, co serwujemy dzieciom – mówi Ewa Świerżewska, recenzentka, autorka i tłumaczka książek dla dzieci. W rozmowie z „Wprost” jurorka konkursu Najlepsza książka dziecięca „Przecinek i... 126
  • Majówka grozy 28 kwi 2021, 17:23 Czytając niektórych, zaczynam mieć wrażenie, jak byśmy zmierzali właśnie w kierunku jądra ciemności, które wyznaczy najbliższy weekend. Czy na majówce wolny lud da wyraz swojemu niezadowoleniu z zamknięcia usług, czy nawzajem wszyscy się pozarażamy, demonstrując... 147
  • Polski król lombardów ma już dość 27 kwi 2021, 7:44 Ja nie mam już chyba serca do tego biznesu. Patrzę na marazm państwa, które nadal pozwala na chwilówki, gdzie zagraniczne firmy mają lepiej niż polskie. Zatrudniam kilka tysięcy ludzi, płacę podatki tylko w kraju, a nie mam od tego państwa żadnej pomocy. Mam za to inspekcje,... 154
  • 50 najlepszych pracodawców 30 kwi 2021, 7:46 Kiedy inni zwalniali, oni zatrudniali. Kiedy obniżali pensje, oni dawali podwyżki. Oto 50 najlepszych pracodawców w Polsce. 165
  • PGE: Liczy się pracownik 30 kwi 2021, 15:00 „Poland’s best employers 2021”, „friendly workplace 2021”, „randstad employer brand”, „pracodawca - organizator bezpiecznej pracy” – to tylko niektóre nagrody, które mają na swoim koncie spółki z grupy PGE w kategorii najlepszy pracodawca w kraju. 190
  • Enea: Inwestycja w kadry 30 kwi 2021, 15:00 Grupa Enea inwestuje w rozwój i kompetencje nie tylko obecnych pracowników, ale też przyszłych, wspierając uczniów szkół technicznych i branżowych oraz studentów. 202
  • Siłą jest różnorodność 30 kwi 2021, 15:00 Różnorodność pracowników – ich pochodzenie, wiek, płeć, narodowość, doświadczenie – a także szacunek dla indywidualnych różnic są fundamentem, na którym McDonald’s buduje przewagę konkurencyjną i staje się dobrym miejscem pracy. 214
  • PZU: czas na pracę hybrydową 30 kwi 2021, 15:00 Wprowadzenie na stałe kompleksowego modelu pracy hybrydowej to nasza przemyślana decyzja. To również element rozwoju e-commerce. Takiego rozwiązania oczekują od nas czasy, ale przede wszystkim nasi pracownicy –  mówi Anna Wardecka, dyrektor Biura Zarządzania Kadrami w PZU 222
  • Franczyzowy front 30 kwi 2021, 15:00 Uruchomienie własnego biznesu to sposób na to, by stać się swoim własnym pracodawcą. Jednak zwłaszcza teraz może być ryzykowne. Swego rodzaju parasol ochronny oferują sieci franczyzowe, jak jednak pokazała rzeczywistość, franczyza nie daje 100 proc. gwarancji na sukces. 239
  • Franczyza z Żabką – szansa dla 6 tysięcy przedsiębiorców w kraju 30 kwi 2021, 15:03 Sprawdzony model biznesowy Żabki, podparty ponad 20-letnią obecnością na rynku, nieustannie zachęca nowych przedsiębiorców pragnących poprowadzić swój sklep pod rozpoznawalnym szyldem. Sieci zaufało już blisko 6 tys. przedsiębiorców, zarówno w dużych, jak i małych... 252
  • Przepis na sukces 30 kwi 2021, 15:00 Formuła ZJEDZ to efekt lat pracy, suma naszej wiedzy o rynku i sposobach optymalnego na nim funkcjonowania. Wszystko po to, by stworzyć idealny przepis na biznes, zwłaszcza dla osób kreatywnych i z pasją – mówi Aleksander Krzyszpin, prezes zarządu ZJEDZ, rodzinnej firmy, która... 260
  • Niezawodne dowozy 30 kwi 2021, 15:00 Dowozy posiłków to najszybciej rosnący segment w gastronomii. Stava, która ma siedem lat doświadczenia w branży i miliony dostaw na swoim koncie, oferuje sprawdzony model biznesowy i najbardziej zaawansowane rozwiązania informatyczne. Franczyza w firmie Stava to pomysł na... 267
  • Ikona franczyzy 30 kwi 2021, 15:02 Światowy gigant, a zarazem jeden z pionierów rozwiązań franczyzowych. Marka obecna na polskim rynku od niemal 30 lat. Jej historia to fascynująca opowieść o tym, jak stworzyć coś ponadczasowego. To także opowieść o ludziach, którzy razem z nią i pod jej skrzydłami rozwinęli... 283
  • Covidowy apartheid 29 kwi 2021, 19:55 Wypierany z bogatych krajów przez programy szczepionkowe wirus zbiera swoje żniwo w biedniejszej części świata. Stamtąd, zmutowany, może wrócić i uderzyć w nas z nową siłą. 308
  • Wiadomości z innego świata 25 kwi 2021, 13:35 W wiadomościach z rejonów świata, które rzadko pojawiają się w polskich mediach, opisujemy m.in. pierwszy atak dronów-kamikaze przeprowadzony przez meksykańskie kartele narkotykowe, a także nowy etap „wojny jollofowej”. 326
  • W Polsce lepiej chorować na raka niż na otyłość 28 kwi 2021, 8:47 – Jeden z pacjentów opowiadał, że kiedy chorował na raka, wszyscy chcieli mu pomóc, a gdy teraz waży 160 kg, wszyscy się od niego odwracają. Rak zabija, ale otyłość też. A w dodatku dewastuje życie wiele lat przed śmiercią – mówi prof. Mariusz Wyleżoł, chirurg-bariatra, od... 337
  • Hopkins „ukradł” nagrodę 26 kwi 2021, 16:33 No i po pandemicznych Oscarach. W tym roku jest wokół nich mniej zamieszania. Ale mniej nie oznacza, że wcale. Przekonali się o tym Gary Oldman, który nie jest Żydem, i Anthony Hopkins, który nie jest czarny i martwy. Dobrze, że chociaż Chloe Zhao i Yeo-Jong Yun są naprawdę z... 355
  • Oscary zadumy, Oscary równości 28 kwi 2021, 7:34 Tegoroczne Oscary mogą stać się punktem zwrotnym w historii nagród. Bo trudno, żeby Hollywood stało w miejscu, gdy na zakręcie znalazł się cały świat. 362
  • Przyjaźń i burza z błyskawicami 27 kwi 2021, 12:10 Ta publiczna rozmowa pomiędzy dwoma gigantami światowej literatury stała się legendą i przez dziesiątki lat intrygowała wszystkich zainteresowanych tzw. boomem literatury latynoamerykańskiej zwłaszcza że obaj jej uczestnicy zostali laureatami nagrody Nobla. Ich nazwiska to... 372
  • Kłopotliwa autobiografia 29 kwi 2021, 16:12 Jarosław Jakimowicz znów ma kłopoty i tym razem sam jest sobie winien. Muszę wreszcie przeczytać tę jego słynną autobiografię! 384