Ikona franczyzy

Ikona franczyzy

Restauracja McDonald's
Restauracja McDonald's / Źródło: McDonald's
Światowy gigant, a zarazem jeden z pionierów rozwiązań franczyzowych. Marka obecna na polskim rynku od niemal 30 lat. Jej historia to fascynująca opowieść o tym, jak stworzyć coś ponadczasowego. To także opowieść o ludziach, którzy razem z nią i pod jej skrzydłami rozwinęli własne.

17 czerwca 1992 r. w Warszawie. Otwarcie pierwszej restauracji McDonald’s w Polsce. Przyszły prawdziwe tłumy. Każdy chciał spróbować legendarnej kanapki i frytek, chociaż sceptycy przekonywali, że to jedynie nowinka, która w kraju nad Wisłą raczej się nie przyjmie. Błąd.

Tajemnica sukcesu

„Nowinka” przyjęła się i to doskonale. Restauracje z charakterystycznym logo można spotkać dziś niemal w każdym zakątku Polski i wciąż powstają kolejne. Jak to możliwe? Sekret to doskonały produkt, ale przede wszystkim dopracowywany, udoskonalany od niemal 70 lat model biznesowy.

Model, w którym siły łączą: globalny gracz i jego franczyzobiorcy, kreatywni, lokalni przedsiębiorcy. – Franczyza McDonald’s to możliwość realizacji marzeń przy wsparciu niezwykle silnego partnera. Idealny model dla tych, którzy cenią sobie bezpieczeństwo i stabilność – przekonuje franczyzobiorczyni McDonald’s, Karolina Sokół.

Jak rozpocząć współpracę? Kandydaci na franczyzobiorców przechodzą 9-14 miesięczne szkolenie (uzależnione od przeznaczonego czasu na szkolenie), podczas którego poznają specyfikę branży z punktu widzenia każdej z osób pracujących na sukces restauracji. Nie tylko menedżera, ale także szeregowych pracowników. To ważne, by oprócz wiedzy teoretycznej poznać także praktyczny wymiar zarządzania.

Długofalowe partnerstwo

Mniej więcej w połowie szkolenia kandydaci na franczyzobiorców otrzymują propozycję przejęcia konkretnej restauracji. Umowy franczyzowe to z zasady zobowiązania 20-letnie. A koszty? Jednorazowa opłata na początku i comiesięczne opłaty przez cały okres trwania umowy. Także koszt zakupu wyposażenia lokalu. Co istotne, inwestycję franczyzobiorca realizuje jedynie w części ze środków własnych, które stanowią 25-40 proc. wartości wyposażenia (zależy od rodzaju restauracji), resztę może sfinansować z kredytu. Przedsiębiorcy nie są właścicielami gruntu czy samej nieruchomości, mają jednak możliwość rozwijania jej potencjału np. poprzez rozbudowę czy modernizację.

Franczyzobiorcy otrzymują od firmy nie tylko licencję, ale także wiedzę, zbiór zasad, procedur, szkoleń i konsultacji. Wszystkie narzędzia, dzięki którym mogą osiągnąć sukces. Co ciekawe, większość nie poprzestaje na jednej restauracji i szybko otwiera kolejne. Co cenią najbardziej? Przejrzyste zasady współpracy, bardzo dobrze zorganizowany system szkoleń czy możliwość wszechstronnego rozwoju w branży. Także rodzinny, czasem pokoleniowy charakter podejmowanej współpracy. Jednak najważniejsze jest poczucie bezpieczeństwa, które daje współpraca z pewnym, sprawdzonym partnerem. Partnerem który, co ważne, wciąż umacnia swoją pozycje na rynku. – Byłem przekonany, że chcę współpracować z firmą, która wyznacza trendy i jest zawsze dwa kroki przed konkurencją – podkreśla Waldemar Dziubiński, współpracujący z siecią od 2017 r.

Prekursor franczyzy i dobry sąsiad

Firma udziela franczyzy od roku 1954, niemal od początku swojej działalności. To model, który doskonale sprawdził się w Stanach Zjednoczonych, a potem na całym świecie.

Także w Polsce, gdzie prawie 90 proc. restauracji sieci prowadzona jest przez franczyzobiorców, polskich przedsiębiorców zaangażowanych w rozwój nie tylko polskiej gospodarki, ale także lokalnych społeczności.

Jak to działa? Zerknijmy do kuchni McDonald’s w 1992 r. Koktajle mleczne na bazie mleka z warszawskiej Woli, napoje z gdyńskiej rozlewni Coca-Coli, soki z Hortexu i sałata z Jeleniej Góry. Mięso i ziemniaki, czyli główne składniki dań, przyjeżdżały z zagranicy. Jednak firma szybko postawiła na współpracę z lokalnymi dostawcami. Dziś robi to już na szeroką skalę. Frytki dostarcza Farm Frites z Lęborka, a burgery OSI z Ostródy. Wielu z dostawców to firmy, które powstały, by dostarczać produkty do McDonald’s, rosły z nim i dzięki niemu wypłynęły na szerokie, często międzynarodowe, wody.

W życie lokalnych społeczności bardzo mocno angażują się także sami franczyzobiorcy. Przykład? Promujący tradycje regionu Konkurs Kaszubski, współorganizowany przez jednego z nich, także liczne wydarzenia sportowe np. Streetball Polkowice, dziecięcy turniej koszykówki, który w 2019 r. zgromadził rekordową liczbę kibiców. Przykłady można mnożyć, bo każdy z licencjobiorców chce dodać coś od siebie, a McDonald’s nie ukrywa, że właśnie na takich ludziach, mocno angażujących się w życie społeczności, bardzo mu zależy.

A rok 2020? Był trudny. Z powodu obostrzeń duża część imprez nie mogła się odbyć. Pomagano inaczej.

Dobry partner, także w trudnych czasach

W połowie marca 2020 roku McDonald’s został partnerem strategicznym akcji #WzywamyPosiłki. We współpracy z operatorami delivery do pracowników wybranych szpitali dostarczano bezpłatne, ciepłe i bezpieczne posiłki, tzw. „McZestawy Mocy”. Dzięki zaangażowaniu franczyzobiorców oraz restauracjom licencyjnym i korporacyjnym McDonald’s dostarczył ponad 81 tys. ciepłych posiłków do ponad 50 placówek medycznych w całej Polsce. Dobry sąsiad jest także dobrym partnerem swoich franczyzobiorców, zwłaszcza w trudnych czasach.

– Wsparcie McDonald’s jest zawsze, jak świeci słońce i jak pada deszcz. Ostatni rok to potwierdził – przekonuje Natalia Pałka-Urban, prywatnie mama trójki dzieci, zawodowo – licencjobiorczyni McDonald’s z Poznania. Swoje zgłoszenie do programu franczyzy wysłała w walentynki 2013 r. Wkrótce otrzymała zaproszenie na rozmowę kwalifikacyjną, a w grudniu trzymała już w ręku klucze do własnej restauracji. Dziś ma ich siedem, zatrudnia ponad 400 osób i jak mówi, jedyne, czego żałuje, to tego, że listu motywacyjnego i CV do McDonald’s nie wysłała wcześniej.

Franczyza McDonald’s to solidny i bezpieczny biznes na lata

Siłą systemu McDonald’s jest wzajemne wsparcie i bliska współpraca. To stabilny biznes na lata. Franczyzobiorcy sieci nie tylko prowadzą restauracje, ale są także zaangażowani w tworzenie nowych rozwiązań. Biorą udział w pracach nad nowymi produktami, usługami czy komunikacją. Idealnym tego dowodem jest chociażby kultowy Big Mac, którego wymyślił franczyzobiorca Jim Delligatti. Taki przykład jak ten pokazuje, jak ważną rolę w kształtowani marki odgrywają jej licencjobiorcy.

Szczegółowe informacje dotyczące franczyzy McDonald’s dostępne są na stronie internetowej www.mcdonalds.pl w zakładce „franczyza” – bezpośredni link:
https://mcdonalds.pl/o-mcdonalds/franczyza/.
W razie pytań można też bezpośrednio skontaktować się z Działem Franczyzy McDonald’s Polska: Adres mailowy: licencja@pl.mcd.com
Numer telefonu: +48 22 211 58 26 od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00-17:00.

Czytaj też:
Siłą jest różnorodność

Artykuł został opublikowany w 17/2021 wydaniu tygodnika Wprost.

Archiwalne wydania Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App StoreGoogle Play.

-
 1

Spis treści tygodnika Wprost nr 17/2021 (1982)

  • Niedyskrecje parlamentarne 26 kwi 2021, 7:09 W głowie prezesa PiS kiełkuje idea, żeby w przypadku spadku notowań jego formacji tuż przed wyborami znów postawić kobietę na czele rządu. – Usłyszałem, że prezes w tym kontekście wymienia Elżbietę Witek, marszałek Sejmu. To by oznaczało, że on sam kierowałby rządem i... 14
  • Kulisy spotkania koalicjantów 30 kwi 2021, 9:15 Hierarcha kościelny od ziobrystów w roli rozjemcy między Jarosławem Gowinem, Jarosławem Kaczyńskim i Zbigniewem Ziobro. Tak miała wyglądać pojednawcza, ubiegłotygodniowa rozmowa liderów Zjednoczonej Prawicy. – Gowin obecnością duchownego czuł się skrępowany, ale nie mógł... 24
  • Szef gabinetu Gowina został nagrany? 24 kwi 2021, 18:54 Tomasz Michałowski to bliski współpracownik Jarosława Gowina. Zastępca sekretarza generalnego Porozumienia, a od jesieni 2020 r. także szef gabinetu politycznego wicepremiera i ministra rozwoju. Nieoczekiwanie i po cichu odszedł z obu tych funkcji. Z ustaleń „Wprost” wynika,... 31
  • Młodzież jest coraz bardziej lewicowa 30 kwi 2021, 11:03 Czy lewica dała się sterroryzować grupie radykalnej światopoglądowo młodzieży? „Wprost” zapytał o to młodego rzecznika Nowej Lewicy. Artur Jaskulski (rocznik 1995) opowiada też o porozumieniu z PiS, wyjaśnia, kto rozbija opozycję i ujawnia, czy w tym roku uda się zorganizować... 40
  • Szczepienia – niepokojące dane 28 kwi 2021, 19:09 Każdy kolejny rocznik mniej chętnie zapisuje się na szczepienia i korzysta ze szczepionek – wynika z rządowych danych, które publikuje „Wprost”. Osoby po 70. roku życia są zarejestrowane bądź zaszczepione w 71 proc., natomiast 50-latkowie jedynie w 38 proc. Z kolei osoby w... 59
  • Usługi seksualne - branża z kłopotami jak inne 24 kwi 2021, 19:26 Branża usług seksualnych, która liczy w Polsce 200 tys. osób, przeżyła szok związany z koronawirusem tak samo, jak branża hotelarska, gastronomiczna czy fitness. Internetowe zrzutki na wsparcie dla bezrobotnych prostytutek to kropla w morzu potrzeb. Część pozbawionych klientów... 66
  • Dziwkowie. Nieznany ludziom światek 29 kwi 2021, 7:41 Piotr Krysiak, autor książki „Chłopaki z Dubaju”, przez trzy lata infiltrował środowisko męskich prostytutek, opłacał „dziwków”, czasem „spał z nimi w jednym łóżku”. Odwiedził gejowski hotel w Berlinie, odmawiał wzięcia udziału w trójkącie, a wszystko po to, by – jak mówi... 76
  • Pożytki z „Pożytecznej” 29 kwi 2021, 9:41 Nikt nie czeka na odmrożenie branży gastronomicznej tak bardzo, jak oni – bo dla personelu jednej z najbardziej niezwykłych kawiarni w Polsce praca to nie tylko sposób na zdobycie pieniędzy, ale przede wszystkim forma rehabilitacji i szansa na normalne życie. – Nasi... 95
  • Musiałam zorganizować nowy początek 24 kwi 2021, 8:09 Aktorki, które do niedawna nie były topowymi, dziś takimi się stają, bo sprzedają swoją codzienność w sieci – na Instagramie, Facebooku czy YouTube. Ktoś zmienia status społeczny i to wystarcza, by wywołać zachwyt. Sama nie chciałabym, by moje życie było podporządkowane... 109
  • Co czytać dzieciom 28 kwi 2021, 13:22 – Te liczby świadczą o tym, że jako społeczeństwo zaczęliśmy dostrzegać, jak ważne jest to, co serwujemy dzieciom – mówi Ewa Świerżewska, recenzentka, autorka i tłumaczka książek dla dzieci. W rozmowie z „Wprost” jurorka konkursu Najlepsza książka dziecięca „Przecinek i... 126
  • Majówka grozy 28 kwi 2021, 17:23 Czytając niektórych, zaczynam mieć wrażenie, jak byśmy zmierzali właśnie w kierunku jądra ciemności, które wyznaczy najbliższy weekend. Czy na majówce wolny lud da wyraz swojemu niezadowoleniu z zamknięcia usług, czy nawzajem wszyscy się pozarażamy, demonstrując... 147
  • Polski król lombardów ma już dość 27 kwi 2021, 7:44 Ja nie mam już chyba serca do tego biznesu. Patrzę na marazm państwa, które nadal pozwala na chwilówki, gdzie zagraniczne firmy mają lepiej niż polskie. Zatrudniam kilka tysięcy ludzi, płacę podatki tylko w kraju, a nie mam od tego państwa żadnej pomocy. Mam za to inspekcje,... 154
  • 50 najlepszych pracodawców 30 kwi 2021, 7:46 Kiedy inni zwalniali, oni zatrudniali. Kiedy obniżali pensje, oni dawali podwyżki. Oto 50 najlepszych pracodawców w Polsce. 165
  • PGE: Liczy się pracownik 30 kwi 2021, 15:00 „Poland’s best employers 2021”, „friendly workplace 2021”, „randstad employer brand”, „pracodawca - organizator bezpiecznej pracy” – to tylko niektóre nagrody, które mają na swoim koncie spółki z grupy PGE w kategorii najlepszy pracodawca w kraju. 190
  • Enea: Inwestycja w kadry 30 kwi 2021, 15:00 Grupa Enea inwestuje w rozwój i kompetencje nie tylko obecnych pracowników, ale też przyszłych, wspierając uczniów szkół technicznych i branżowych oraz studentów. 202
  • Siłą jest różnorodność 30 kwi 2021, 15:00 Różnorodność pracowników – ich pochodzenie, wiek, płeć, narodowość, doświadczenie – a także szacunek dla indywidualnych różnic są fundamentem, na którym McDonald’s buduje przewagę konkurencyjną i staje się dobrym miejscem pracy. 214
  • PZU: czas na pracę hybrydową 30 kwi 2021, 15:00 Wprowadzenie na stałe kompleksowego modelu pracy hybrydowej to nasza przemyślana decyzja. To również element rozwoju e-commerce. Takiego rozwiązania oczekują od nas czasy, ale przede wszystkim nasi pracownicy –  mówi Anna Wardecka, dyrektor Biura Zarządzania Kadrami w PZU 222
  • Franczyzowy front 30 kwi 2021, 15:00 Uruchomienie własnego biznesu to sposób na to, by stać się swoim własnym pracodawcą. Jednak zwłaszcza teraz może być ryzykowne. Swego rodzaju parasol ochronny oferują sieci franczyzowe, jak jednak pokazała rzeczywistość, franczyza nie daje 100 proc. gwarancji na sukces. 239
  • Franczyza z Żabką – szansa dla 6 tysięcy przedsiębiorców w kraju 30 kwi 2021, 15:03 Sprawdzony model biznesowy Żabki, podparty ponad 20-letnią obecnością na rynku, nieustannie zachęca nowych przedsiębiorców pragnących poprowadzić swój sklep pod rozpoznawalnym szyldem. Sieci zaufało już blisko 6 tys. przedsiębiorców, zarówno w dużych, jak i małych... 252
  • Przepis na sukces 30 kwi 2021, 15:00 Formuła ZJEDZ to efekt lat pracy, suma naszej wiedzy o rynku i sposobach optymalnego na nim funkcjonowania. Wszystko po to, by stworzyć idealny przepis na biznes, zwłaszcza dla osób kreatywnych i z pasją – mówi Aleksander Krzyszpin, prezes zarządu ZJEDZ, rodzinnej firmy, która... 260
  • Niezawodne dowozy 30 kwi 2021, 15:00 Dowozy posiłków to najszybciej rosnący segment w gastronomii. Stava, która ma siedem lat doświadczenia w branży i miliony dostaw na swoim koncie, oferuje sprawdzony model biznesowy i najbardziej zaawansowane rozwiązania informatyczne. Franczyza w firmie Stava to pomysł na... 267
  • Ikona franczyzy 30 kwi 2021, 15:02 Światowy gigant, a zarazem jeden z pionierów rozwiązań franczyzowych. Marka obecna na polskim rynku od niemal 30 lat. Jej historia to fascynująca opowieść o tym, jak stworzyć coś ponadczasowego. To także opowieść o ludziach, którzy razem z nią i pod jej skrzydłami rozwinęli... 283
  • Covidowy apartheid 29 kwi 2021, 19:55 Wypierany z bogatych krajów przez programy szczepionkowe wirus zbiera swoje żniwo w biedniejszej części świata. Stamtąd, zmutowany, może wrócić i uderzyć w nas z nową siłą. 308
  • Wiadomości z innego świata 25 kwi 2021, 13:35 W wiadomościach z rejonów świata, które rzadko pojawiają się w polskich mediach, opisujemy m.in. pierwszy atak dronów-kamikaze przeprowadzony przez meksykańskie kartele narkotykowe, a także nowy etap „wojny jollofowej”. 326
  • W Polsce lepiej chorować na raka niż na otyłość 28 kwi 2021, 8:47 – Jeden z pacjentów opowiadał, że kiedy chorował na raka, wszyscy chcieli mu pomóc, a gdy teraz waży 160 kg, wszyscy się od niego odwracają. Rak zabija, ale otyłość też. A w dodatku dewastuje życie wiele lat przed śmiercią – mówi prof. Mariusz Wyleżoł, chirurg-bariatra, od... 337
  • Hopkins „ukradł” nagrodę 26 kwi 2021, 16:33 No i po pandemicznych Oscarach. W tym roku jest wokół nich mniej zamieszania. Ale mniej nie oznacza, że wcale. Przekonali się o tym Gary Oldman, który nie jest Żydem, i Anthony Hopkins, który nie jest czarny i martwy. Dobrze, że chociaż Chloe Zhao i Yeo-Jong Yun są naprawdę z... 355
  • Oscary zadumy, Oscary równości 28 kwi 2021, 7:34 Tegoroczne Oscary mogą stać się punktem zwrotnym w historii nagród. Bo trudno, żeby Hollywood stało w miejscu, gdy na zakręcie znalazł się cały świat. 362
  • Przyjaźń i burza z błyskawicami 27 kwi 2021, 12:10 Ta publiczna rozmowa pomiędzy dwoma gigantami światowej literatury stała się legendą i przez dziesiątki lat intrygowała wszystkich zainteresowanych tzw. boomem literatury latynoamerykańskiej zwłaszcza że obaj jej uczestnicy zostali laureatami nagrody Nobla. Ich nazwiska to... 372
  • Kłopotliwa autobiografia 29 kwi 2021, 16:12 Jarosław Jakimowicz znów ma kłopoty i tym razem sam jest sobie winien. Muszę wreszcie przeczytać tę jego słynną autobiografię! 384