Know-how

Dodano:   /  Zmieniono: 

Niewrażliwe na zapach

Potwierdziły się podejrzenia, że pigułka antykoncepcyjna obniża wrażliwość na zapachy. Dowiodła tego grupa uczonych z Ospedale Santo Bambino w Katanii. Najpierw zbadali wrażliwość 60 nie przyjmujących pigułek ochotniczek (w wieku od 18 do 40 lat) na sześć intensywnych woni: anyżku, piżma, goździków, pirydyny, cytralu i amoniaku. Test przeprowadzono trzy razy w różnych fazach cyklu miesiączkowego. Okazało się, że kobiety miały najczulszy węch w fazie jajeczkowania. Uczestniczkom badań przepisano następnie doustne środki antykoncepcyjne i po trzech miesiącach eksperyment powtórzono. Tym razem naukowcy nie odnotowali różnic we wrażliwości na zapachy. Stwierdzili też, że w porównaniu z wynikami pierwszej części eksperymentu generalnie nieco się ona obniżyła. Efekty testów świadczą o tym, że zapach prawdopodobnie odgrywa ważną rolę w procesach reprodukcyjnych u ludzi. Uczeni zapowiadają dalsze eksperymenty, które pozwolą stwierdzić, czy mała wrażliwość na zapachy wywiera wpływ na życie seksualne.

Barometr nastrojów

Badacze amerykańscy twierdzą, że stworzyli system pozwalający określić prawdopodobieństwo, czy w danym kraju dojdzie do społecznych niepokojów. Program komputerowy autorstwa Douga Bonda z Harvard University zbiera codziennie kilka tysięcy informacji z Agencji Reutera, a następnie dzieli je na 200 kategorii. Na podstawie liczby zdarzeń w poszczególnych kategoriach Bond wraz z Craigiem Jenkinsem, kolegą z Ohio State University, określają częstotliwość protestów społecznych, represyjnych akcji rządowych i aktów przemocy. I po podstawieniu tych trzech wartości do równania naukowcy ustalają prawdopodobieństwo zaistnienia konfliktu. Aby sprawdzić skuteczność metody, Bond i Jenkins przeprowadzili obliczenia m.in. dla Algierii i Sri Lanki przed wybuchem zamieszek w tych krajach. Z wyliczeń wynika, że konflikty zagrażają teraz Tadżykistanowi i Pakistanowi.

Cena otyłości

Im więcej ważysz, tym mniej zarabiasz - jeśli jesteś białą kobietą i mieszkasz w USA. Tak wynika z badań prowadzonych przez Johna Cawleya, specjalistę do spraw polityki zdrowotnej z Cornell University. Analizował on zbierane przez dwanaście lat (do roku 1998 włącznie) dane dotyczące 2843 kobiet - białych, Hispano- i Afro-Amerykanek. Wynika z nich, że w grupie 1442 białych panie z nadwagą zarabiały przeciętnie o 7 proc. mniej niż szczuplejsze koleżanki. Co ciekawe, podobna zależność w wypadku Hispano-Amerykanek okazała się znacznie słabsza, a w grupie Afro-Amerykanek nie istniała. Przyczyną niższych zarobków może być zarówno dyskryminacja, jak i mniejsza wydajność pracowników cierpiących na otyłość. W USA w ciągu ostatnich dwudziestu lat liczba osób z nadwagą niemal się podwoiła.

Płot z sensorami

 Płot informujący właściciela posiadłości o tym, że ktoś próbuje się włamać, zbudowali uczeni z Penn State University. System, dzięki któremu zwykły parkan zyskuje nadnaturalne zdolności, jest prosty i bardzo czuły, a w dodatku można go zamontować na istniejących już ogrodzeniach. Składa się z napiętego drutu połączonego z umieszczonymi na ziemi geofonami (urządzeniami wykrywającymi drgania gruntu) oraz komputera. Właściciel może ustawić system w taki sposób, by informował tylko o poważniejszych próbach wtargnięcia i ignorował na przykład wizyty niewielkich zwierząt czy ptaków. Urządzenie jest szczególnie przydatne na rozległych obszarach, takich jak lotniska, rancza czy obiekty wojskowe. Jest przy tym znacznie tańsze od stosowanych obecnie zabezpieczeń.

Nie bój się jajek

 Jajka, osławione bomby cholesterolowe, wcale nie są niezdrowe. Dowodzą tego badania przeprowadzone przez trzech uczonych z Kansas State University. Choć produkty te rzeczywiście zawierają sporo cholesterolu, wchłanianiu przez organizm jego zbyt dużych dawek skutecznie przeciwdziała również zawarta w jajkach lecytyna. Amerykańscy badacze twierdzą, że ludzie mający normalny poziom cholesterolu mogą bez obaw spożywać nawet dwa jajka dziennie, szczególnie jeśli żaden z ich krewnych nie cierpiał na chorobę wieńcową. To dobra wiadomość, gdyż produkt ten zawiera wiele cennych substancji odżywczych: witaminy A, E, B6 i B12, kwas foliowy oraz białko bardziej wartościowe niż w mięsie, mleku i rybach. Autorzy pracy są tak pewni przełomowego charakteru swoich badań, że opatentowali ich wyniki.

Więcej możesz przeczytać w 45/2001 wydaniu tygodnika Wprost.

Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App StoreGoogle Play.