Trujący chleb powszedni

Trujący chleb powszedni

Pszenne chlebki, ciasteczka, a nawet mięso. Wszechobecna modyfikowana pszenica to świństwo. Zawarty w niej gluten prowadzi do otyłości i chorób.

Zaczęło się niewinnie. Piotr często czuł się wyczerpany. Normalna sprawa – myślał – pojawiły się dzieci. Dbał o zdrowie: biegał, na śniadanie jadł pełnoziarniste bułki, na obiad warzywa i nie za dużo mięsa. Gdy przybierał na wadze, wszyscy mówili mu, że po trzydziestce to normalne – z wiekiem zmienia się metabolizm. Wkrótce pojawiła się oponka na brzuchu. Potem okresowo biegunki, w końcu zapalenie jelit. Lekarze przypisywali te schorzenia genom. Nieprawda. Ustąpiły w ciągu kilku miesięcy, a Piotr schudł 10 kg, gdy tylko wyrzucił z diety pszenicę. Nie tylko tę z chleba, lecz także ukrytą w mięsie czy śmietanie. Podobnych przypadków kardiolog dr William Davis miał ponad dwa tysiące. Sam był swoim pierwszym pacjentem. „Biegałem niemal każdego dnia, a mimo to miałem nadwagę i cukrzycę” – pisze Davis w książce „Dieta bez pszenicy” z 2011 r., która w USA stała się bestsellerem. – W mojej diecie musiał tkwić fundamentalny błąd. Uznałem, że najprostszym sposobem na poprawienie wyników będzie wyeliminowanie produktów podnoszących poziom cukru.

Davis przejrzał więc indeks glikemiczny, czyli klasyfikację pokarmów pod kątem podnoszenia poziomu glukozy we krwi (glukoza ma współczynnik 100). – Okazało się, że pełnoziarniste pieczywo, z indeksem 72, podwyższa poziom cukru bardziej niż znany wszystkim cukier stołowy, czyli sacharoza, z indeksem 59 – mówi Davis. – Paradoksalnie, w trosce o poziom cukru lepiej wyeliminować z diety pieczywo niż cukier. To pszenica odpowiada za globalny wzrost otyłości.

Gdzie pszenica z tamtych lat?

W pierwszym momencie tezy Davisa brzmią dziwacznie. Przecież chleb to podstawa diety ludzkości. „Chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj” – głosi modlitwa chrześcijan. To symbol życia, jego zapach budzi skojarzenia z domem. Tylko że ten, który jemy dziś, nie ma wiele wspólnego z dawnym. Davis na próżno szukał w sklepach produktów z biblijnej samopszy uprawianej w czasach Mojżesza. – W ciągu ostatnich 50 latach naukowcy hybrydyzowali, krzyżowali i modyfikowali genetycznie zboża, aby uprościć uprawę i zwiększyć plony. Większość dostępnych dziś gatunków to produkty modyfikacji, jak choćby popularna pszenica karłowata. Smakuje jak dawniej, ale ma inny skład biochemiczny.

Sama modyfikacja to jeszcze nie powód do troski. Jednak według Davisa zanim ruszyła masowa produkcja, nie wykonano badań związanych z wpływem nowych odmian na człowieka. Na to zaniechanie nie miał wpływu żaden spisek kapitalistów – po prostu perspektywa walki z głodem i potanienia pszenicy wygrała z perspektywą prowadzenia badań. Naukowcy założyli, że skoro naturalne krzyżowanie roślin znane jest ludzkości od dawna, a modyfikacje niewielkie, to organizm będzie nową pszenicę tolerował. W efekcie to my, wygłodniali bułeczek i z rosnącymi brzuchami, jesteśmy dziś królikami doświadczalnymi, na których sprawdzana jest słuszność tezy o nieszkodliwości nowej pszenicy. Gdy kolejne tony traktowane promieniowaniem gamma wypuszczane są do masowego spożycia, ewolucja mówi nam jednak: „Zwolnijcie”.

Gluten, morderca jelit

Podstawowym składnikiem pszenicy oraz innych zbóż jest gluten – mieszanina białek gluteniny i gliadyny. Im mniej glutenu w chlebie, tym bardziej jest kruchy. Nie bez powodu po łacinie gluten znaczy „klej” – to dzięki niemu mączne produkty są sprężyste i kleiste, a ciasto dobrze rośnie. To także dzięki niemu może niszczeć wnętrze jelit, a kosmki jelitowe, czyli wypustki zwiększające wchłanianie substancji pokarmowych, mogą się niebezpiecznie spłaszczać. Gluten może zniszczyć jelita tak, że jedzenie będzie przepływać przez nie bez oddawania tego, co najlepsze. Albo spowodować, że organizm przestanie sobie radzić z glutenem i zacznie dziwnie reagować.

Nie chodzi o to, że odrobina glutenu szkodzi. Większość z nas sobie z nim radzi. Problem w tym, że połykamy gluten w ilościach przemysłowych, bo modyfikowana pszenica jest wszechobecna – w pieczywie, ciastach, słodyczach, piwie, jogurtach, śmietanie czy mięsie. Dzięki temu jogurt jest bardziej gęsty, szynka sprężysta, a parówka tańsza. Niestety, nie potrafimy jeść bez glutenu: wyobraź sobie, że jutro na śniadanie nie będzie bułki, chleba, parówek ani szynki. Wszystkie zawierają gluten. Nawet jeśli zaciśniesz zęby i raz na śniadanie zjesz mozzarellę z warzywami i ryżowym krążkiem, to po kilku dniach odczujesz głód i znużenie. Zapragniesz chleba. Dlaczego? – Gliadyna, składowa glutenu, ma właściwości zbliżone do narkotycznych – mówi Davis. – Pobudza apetyt i uzależnia, ponieważ produkty jej rozkładu przechodzą przez ściany jelita do krwiobiegu, skąd mogą wpływać na mózg. Dlatego gdy przestaniemy jeść pszenicę, możemy czuć syndrom odstawienia, taki sam jak w przypadku narkotyków.

Rak, celiakia, Hashimoto

W Polsce mało słyszy się o wpływie współczesnych zbóż na zdrowie. Badania nad ich szkodliwością są prowadzone dopiero w ostatnich latach. Wielu lekarzy do niedawna nie znało zagadnienia. Małgorzata Źródlak, szefowa Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, przekonała się o tym na własnej skórze. – Moje dziecko miało wzdęty brzuch i niestrawność, chodziłam od lekarza od lekarza – mówi Źródlak. – W końcu sama zdiagnozowałam u niego celiakię. Byłam tak wzburzona powszechną niewiedzą, że w 2006 r. razem z chorymi założyliśmy stronę informacyjną Celiakia.pl. Celiakia, autoimmunologiczna choroba trzewna, jest związana z nietolerancją glutenu. Osoby chore muszą żyć na ścisłej diecie bezglutenowej – zapomnieć o pszennych bułeczkach i innych produktach zawierających najmniejsze ilości glutenu. Inaczej kosmki jelit ulegną zniszczeniu. W USA na celiakię choruje 3 mln osób. A w Polsce? – 1 proc. Polaków, problem jednak w tym, że w większości przypadków nie mają prawidłowej diagnozy – mówi Źródlak. W tym roku Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków, wzorując się na Unii Europejskiej, wprowadziła definicję „produktu bezglutenowego” jako zawierającego nie więcej niż 20 ppm (cząsteczek na milion) glutenu. W Polsce standard jest taki sam.

Gluten szkodzi jednak nie tylko celiakom. – Pozostałe dwie grupy osób, które powinny odstawić gluten, to osoby mające alergię na niego oraz nadwrażliwość – mówi Źródlak. – Może się ona objawiać zaparciami albo biegunkami, bólami głowy czy stawów. Chora osoba nie musi wiedzieć, że ma nadwrażliwość, do czasu, gdy po prostu odstawi gluten, poczuje się lepiej lub schudnie. Albo do czasu, gdy zachoruje na coś poważniejszego. Spożycie glutenu może być powiązane też z przewlekłym zmęczeniem, wysypkami, migreną, osteoporozą, cukrzycą, chorobami serca, anemią czy chorobami jelit, które prowadzą do nowotworów. Gluten może też rozregulować organizm, powodując reakcje autoimmunologiczne, czyli takie, w których organizm identyfikuje własne komórki jako wrogie i zaczyna je niszczyć. Tak jest w przypadku choroby Hashimoto, gdzie układ odpornościowy rozpoznaje tarczycę jako ciało obce i zaczyna ją zwalczać. Badania trwają. – Na szczęście można smacznie i do syta jeść bez glutenu – zapewnia Źródlak. Wtedy koszt jedzenia oraz ilość czasu potrzebnego do jego przyrządzenia rośnie, jednak zdrowie jest najważniejsze. Niestety, wielu zdaje sobie z tego sprawę dopiero, gdy je straci. A tymczasem smacznego posiłku. Bez chleba. I tak nie posłuchacie. ■

DIETA BEZGLUTENOWA SŁONO KOSZTUJE

Jeśli zdecydujemy się na bezglutenowe zamienniki produktów z pszenicą, możemy dostać po kieszeni. W przypadku chleba – im mniej glutenu, tym wyższa cena

Chleb pszenny cena (w zł) 3 zł

Chleb żytni 6 zł

Chleb bez glutenu 12 zł

ZAGROŻENIA ZWIĄZANE Z NIETOLERANCJĄ GLUTENU

Celiakia, alergia i nadwrażliwość na gluten to schorzenia, których objawy mogą się częściowo pokrywać. Gluten przyczynia się do powstawania także innych chorób.

Otyłość

Nadmiar glutenu prowadzi do nadwagi, której nie cofną ćwiczenia fizyczne

Celiakia

Nietolerancja glutenu. Niszczy jelita. Może przez lata przebiegać utajona

Cukrzyca

Gluten ma wyższy indeks glikemiczny niż sacharoza, czyli stołowy cukier

Choroby serca

Nadmiar glutenu podwyższa ciśnienie oraz poziom cholesterolu

Bóle stawów

Tak jak bóle brzucha czy omdlenia mogą wskazywać na nietolerancję glutenu

Alergia na gluten

Częste zmęczenie, bóle stawów, brzucha i głowy? Zgłoś się do lekarza

Choroba Hashimoto

Choroba autoimmunologiczna tarczycy, która może być związana z celiakią

Nowotwory

Nieleczone stany zapalne i odglutenowe schorzenia jelita prowadzą do nowotworów

Jeść

Niesmażone świeże mięso, warzywa, jaja, sery, nieprażone orzechy i ziarna, oliwę, masło orzechowe, kulinarne dodatki bez cukru: majonez, chrzan

Unikać

Pszenicy (chleba, ciastek, płatków), potraw smażonych, olejów słonecznikowych i sojowych, słodyczy; jeść z umiarem: owoce, ryż i bezglutenowe zboża

Okładka tygodnika WPROST: 38/2013
Więcej możesz przeczytać w 38/2013 wydaniu tygodnika „Wprost”
Zamów w prenumeracie lub w wersji elektronicznej:
 1
  • smakosz   IP
    piękne pieczywo z hipermarketu
    badania-medyczne.pl/czy-polak-jest-na-tyle-glupi-ze-zje-wszystko-co-jest-ladnie-opakowane-i-pachnace/

    Spis treści tygodnika Wprost nr 38/2013 (1595)

    • Poseł i jego (duże) dobra osobiste 15 wrz 2013, 20:00 W mijającym tygodniu przyszło mi się zgodzić z dwoma bardzo różnymi politykami (różnymi zarówno od siebie, jak i ode mnie). Pierwszym był Joachim Brudziński, który bardzo się oburzył na widok zdjęć oraz nagrań pijanego posła... 4
    • Skaner 15 wrz 2013, 20:00 Prezes PiS o Hofmanie: takie zachowanie jest niedopuszczalne Na posiedzeniu komitetu politycznego PiS Jarosław Kaczyński nie krył pretensji do rzecznika partii Adama Hofmana – wynika z nieoficjalnych informacji. Po nagraniu ujawnionym... 6
    • Budowniczowie ruin 15 wrz 2013, 20:00 Przez ostatni tydzień zajmowałem się tym, czym zajmują się przez całe życie polscy politycy – budowałem potęgę państwa. Stawiałem domy, by obywatele mieli gdzie odpoczywać po pracy, wytyczałem autostrady, by mogli się z sobą... 12
    • Znaleźć haki na ministra 15 wrz 2013, 20:00 Minister skarbu Mikołaj Budzanowski próbował się dowiedzieć, skąd się biorą wielkie wpływy firmy pr-owej MDI w spółkach Skarbu Państwa. O jej kontrowersyjnej działalności poinformował ABW i CBA. 14
    • Palikot bez Kwaśniewskiego? 15 wrz 2013, 20:00 Aleksander Kwaśniewski zawiódł się na Januszu Palikocie. Ich wspólny projekt Europa Plus przeżywa poważny kryzys, a SLD chce się otworzyć na Ryszarda Kalisza i Marka Siwca. 18
    • Dożynki Tuska 15 wrz 2013, 20:00 Dożynki – tak o wyborach władz regionalnych PO mówią przeciwnicy Grzegorza Schetyny. Ale pogłoski o jego politycznej śmierci wydają się mocno przesadzone. 20
    • Moje smoleńskie śledztwo 15 wrz 2013, 20:00 Zdjęcia: Maksymilian Rigamonti Pani twarz, to, jak pani wygląda… O tym będziemy rozmawiać? Miało być o mediach. I będzie o mediach, bo ludzie oglądają panią… I uważa pani, że z lupą patrzą, jak wyglądam, a nie słuchają... 22
    • Mam dość. Chcę zamknąć Legię 15 wrz 2013, 20:00 Stadion Legii bez kibiców – zapowiada w rozmowie z „Wprost” Jacek Kozłowski, wojewoda mazowiecki. 26
    • Nieobecny prezes 15 wrz 2013, 20:00 Pozycja Janusza Piechocińskiego jako lidera PSL jest coraz słabsza. Niedawno się wydawało, że przetrwa do eurowyborów, ale ostatnio nawet to przestało być pewne. 30
    • Bezpieczeństwo na kredyt 15 wrz 2013, 20:00 Własne mieszkanie, lepszy samochód, nowe inwestycje w firmie? Bez pożyczki ani rusz. Ale jak ją zaciągnąć bez ryzyka, osiągając maksymalne korzyści? 32
    • Bananowa Polska 15 wrz 2013, 20:00 Ludzie mają świadomość, że nie zbudowaliśmy solidnego kapitalistycznego państwa. To na pewno nie jest kraj, o jakim marzyła „Solidarność” – mówi działacz opozycji w PRL i senator PO Jan Rulewski. 35
    • Niemoralne propozycje 15 wrz 2013, 20:00 Powinna się pani cieszyć, że szef docenia pani urodę – słyszą zazwyczaj ofiary molestowania seksualnego, gdy chcą zgłosić przestępstwo. 38
    • Projekt życie 15 wrz 2013, 20:00 Zamiast rad coachowie zadają pytania. Za sesję biorą nawet kilka tysięcy złotych, ale Polacy i tak masowo ustawiają się do nich w kolejce. 42
    • Skazani na porażkę 15 wrz 2013, 20:00 Trwały związek celebrytów jest jak bajka. Wszyscy o niej słyszeli, ale mało kto w nią wierzy. W tym świecie rzadko kto żyje ze swoim partnerem długo i szczęśliwie. 44
    • To była podłość 15 wrz 2013, 20:00 Bezpodstawne oskarżenie mnie w 1995 r. o szpiegostwo na rzecz Rosji było największą aferą III RP. To, że nikt tego nie przypłacił więzieniem, kompromituje Polskę – mówi „Wprost” Józef Oleksy. 48
    • Andersa skok na kasę 15 wrz 2013, 20:00 W maju 1946 r. generał Bór-Komorowski wysłał do Włoch komisję, by zbadała okoliczności śmierci ppłk. Hańczy. Istniały podejrzenia, że został on zastrzelony na polecenie gen. Andersa. Przyczyna? Pieniądze. 53
    • Moda na seminarium 15 wrz 2013, 20:00 Liczba kandydatów na kapłanów w Polsce nagle wzrosła. Jakby bez powodu. Media już wiedzą dlaczego i nawet ukuły nowy termin – „efekt Franciszka”. 56
    • Wyrok na konfidenta 15 wrz 2013, 20:00 Zabili, bo się czepiał. Zamordowanemu chłopakowi wetknęli do gardła drewniane kołki ułożone w literę V. Na znak zwycięstwa. 58
    • Praca dla przedsiębiorczych 15 wrz 2013, 20:00 Absolwenci muszą się nauczyć, jak przełożyć umiejętności zdobyte na studiach na potrzeby rynku pracy - mówi dr Sylwiusz Retowski, kierownik Zakładu Psychologii Organizacji i Marketingu Wydziału Zamiejscowego SWPS w Sopocie. 62
    • Inwestycja w przyszłość 15 wrz 2013, 20:00 Czy warto studiować? Statystyki pokazują, że tak. To ludzie z wyższym wykształceniem wciąż są grupą najmniej dotkniętą bezrobociem. 63
    • Chuck Norris z Kremla 15 wrz 2013, 20:00 Władimir Putin triumfuje. Już dawno prezydent Rosji nie był tak mocny w geopolitycznych rozgrywkach. Także dlatego, że już dawno prezydent USA nie był tak słaby. 64
    • Wschód islamskiego tygrysa 15 wrz 2013, 20:00 Największe muzułmańskie państwo świata udowadnia, że małżeństwo islamu z demokracją może być szczęśliwe. 67
    • Z ziemi polskiej do Rosji 15 wrz 2013, 20:00 Rosjanie z obwodu kaliningradzkiego masowo wykupują w sklepach na Pomorzu nie tylko polską wódkę i kiełbasę, ale nawet wino musujące Igristoje. 70
    • Niewolnicy franka 15 wrz 2013, 20:00 Wziął kredyt we frankach szwajcarskich, żeby kupić nową siedzibę firmy. Przyszedł kryzys, nie było jak spłacać rat. Licytują jego majątek do ostatniego widelca. 74
    • W poszukiwaniu zysków 15 wrz 2013, 20:00 Lokata, obligacje skarbowe, a może akcje spółek giełdowych? Inwestowanie pieniędzy w kryzysie to sztuka. Ważne, by nie tylko nie stracić, ale jeszcze pomnożyć oszczędności. 78
    • Trujący chleb powszedni 15 wrz 2013, 20:00 Pszenne chlebki, ciasteczka, a nawet mięso. Wszechobecna modyfikowana pszenica to świństwo. Zawarty w niej gluten prowadzi do otyłości i chorób. 82
    • Z Polską w genach 15 wrz 2013, 20:00 Pokaz „Kongresu” na motywach „Kongresu futurologicznego” Lema stał się wydarzeniem festiwalu w Gdyni. Izraelski reżyser Ari Folman opowiada o swoich polskich korzeniach. 84
    • Szwedzki thriller z życia wzięty 15 wrz 2013, 20:00 Dziennikarskie śledztwo wyjaśnia, jak z chorego psychicznie zrobiono seryjnego mordercę. 88
    • Kalejdoskop kulturalny 15 wrz 2013, 20:00 Zjednoczone stany wiary Whallu głównym galerii różne symbole nowoczesności układają się w czarny krucyfiks, w jednej z sal stoisko z katolickimi dewocjonaliami rozkłada Carlos Rolon. W warszawskiej Zachęcie – spektakularna,... 90
    • Tysiące pobiegły w Krynicy 15 wrz 2013, 20:00 Dwadzieścia biegów, 250 km tras i ponad sześć tysięcy zawodników. Tegoroczny Festiwal Biegowy w Krynicy pobił wszystkie rekordy. 96
    • Bomba tygodnia 15 wrz 2013, 20:00 Wojna medialna na szczycie Celebryci są do d... Tak można w skrócie opowiedzieć o nowej akcji jednego z tabloidów, który, co za zdziwienie, z celebrytów żyje. Celebryci może i są beznadziejni, ale gwiazdy – tych jest mniej –... 98
    • POLSKA – WSCHÓD: RELACJE BIZNESOWE 15 wrz 2013, 20:00 Stanisław Ciosek, przewodniczący rady Polsko-Rosyjskiej Izby Handlowo-Przemysłowej, sekretarz generalny Klubu Wschodniego KLUB WSCHODNI – Stowarzyszenie Wspierania Współpracy Gospodarczej ze Wschodem powstało 20 lat temu z inicjatywy... 101

    ZKDP - Nakład kontrolowany