Przepis na sukces

Dodano:   /  Zmieniono: 
Franczyza podbija polską gastronomię.

Płaski chleb natarty czosnkiem, posmarowany oliwą i posypany ziołami – w takiej formie pizzę podawali swoim klientom już starożytni Grecy. Z Grecji do Rzymu pizza trafiła mniej więcej 500 lat przed naszą erą. W czasach nowożytnych jej najpopularniejszą do dziś wersję, zwaną margheritą, stworzył neapolitański piekarz Raffaele Esposito na cześć Małgorzaty Sabaudzkiej, królowej Włoch, która w 1889 r. odwiedziła Neapol. Pomidory, ser mozzarella i liście bazylii na placku utworzyły barwy flagi narodowej Włoch: zieleń, biel i czerwień. To także ulubiona pizza Polaków, a lokale, które mają ją w ofercie, nie muszą się martwić o przetrwanie.

PRZEPIS NA BIZNES

Więcej możesz przeczytać w 39/2014 wydaniu tygodnika Wprost.

Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App StoreGoogle Play.