Słoik rodzi się w mieście

Słoik rodzi się w mieście

Młodzi Polacy z egzaltacją zabrali się za wekowanie przetworów. To najnowszy trend wielkich miast, który staje się wręcz deklaracją polityczną.

Blisko 150 lajków – tyle zebrało zdjęcie dwóch koszyków prawdziwków, które 27-letni Piotr nazbierał w mazurskich lasach. Najpierw wstał nad ranem, żeby ze stolicy na Mazury dojechać. Na grzybobraniu był pierwszy raz. Pod pachą ściskał atlas grzybiarza, a w głowie miał kilka porad ojca: że podgrzybki lubią mech i widne lasy iglaste, a koźlaków lepiej szukać w wysokiej trawie. Zbiory okazały się obfite, więc zrobił selfie z grzybami i na miejscu, z telefonu, wrzucił do sieci. Sam nie wie, czy do lasu pojechał po grzyby, czy po zdjęcia grzybów. To żaden wstyd, przecież wszyscy tak robią. Bo focia z grzybem to „must have” tegorocznej jesieni.

CZEREMCHA NADAJE SZNYT



Ale nie tylko grzyby są w modzie. Młodzi Polacy oszaleli na punkcie domowych przetworów. Wekują, marynują i pasteryzują, co się da. Ale bynajmniej nie według babcinej receptury. Prym wiodą przepisy dyktowane przez kulinarnych blogerów. To, co dotychczas było uznane za przestarzałe i wiejskie, stało się hitem na miejskich stołach. Nie wystarczy, że konfitura jest ze śliwki czy gruszki. Żeby móc się nią pochwalić podczas niedzielnego brunchu ze znajomymi, powinna mieć nowoczesny sznyt, czyli na przykład dodatek lawendy, imbiru, czeremchy bądź głogu. Koniecznie w dizajnerskim wydaniu – stylowym słoiczku z estetyczną chusteczką i nalepką ze skrupulatnym opisem lub rysunkiem w stylu vintage.

– Polacy coraz większą wagę przykładają do tego, co jedzą. I okazuje się, że najzdrowszy i najsmaczniejszy posiłek uzyskamy wtedy, kiedy przygotujemy go samodzielnie. Jeszcze lepiej, jeśli produkty sami zbierzemy lub kupimy od lokalnych rolników, bo warto znać ich pochodzenie – tłumaczy Agnieszka Woźniak. Dwa lata temu ze wspólnikiem otworzyła na warszawskiej Saskiej Kępie restaurację Wootwórnia, specjalizującą się właśnie w domowych przetworach. W ofercie znaleźć można rarytasy: galaretkę rozmarynową z chili lub czerwonej papryki, arbuz z wódką, chutney z marchewki z imbirem, słodkie buraki balsamico. Słoiczki sprzedają w lokalu, ale też na obwoźnych stoiskach podczas organizowanych cyklicznie targów śniadaniowych i ekologicznych marketów. To tam obserwują, jak zmieniają się gusta kulinarne Polaków. – Szukamy nowości, inspiracji kulinarnymi tradycjami ze świata, również z egzotycznych zakątków. Im dziwniejsze kombinacje smaków, ale też im bardziej tradycyjne – rodzime, choć zapomniane – tym większą popularnością się cieszą – opowiada Woźniak. I też się cieszy, że Polacy wreszcie docenili smaki lata zamknięte w słoiczku, za którymi tak bardzo przecież tęsknimy zimą. Ale przyznaje, że obok zdrowej fascynacji smakiem idzie moda.

JEDZENIE JAK MUZYKA

– Dziś cała Polska gotuje, tak jak kiedyś cała Polska tańczyła. Tego nas uczą media i telewizyjne programy rozrywkowe – kwituje. Gotowanie, a ostatnio wekowanie zapasów na zimę, to dziś niemal konieczność, aby nie wypaść z towarzyskiego obiegu i pozostać na czasie. – Bo jedzenie dziś znaczy tyle, co kiedyś muzyka: definiuje wizerunek. Kiedyś, gdy poznałeś nowego człowieka, w pierwszych słowach pytałeś, czego słucha. Dziś pytasz, co jada i gdzie jada – komentuje Basia Starecka, blogerka kulinarna, wicenaczelna magazynu kulinarnego „KukBuk”. I tłumaczy, jak doszło do tego, że Polacy gremialnie zaczęli wekować słoiki. – Nasyciliśmy głód perwersyjnej konsumpcji. Przebrnęliśmy przez fascynację spożywczymi gotowcami produkowanymi na wielką skalę. Teraz przyszedł czas refleksji – jak żywność wpływa na nasz organizm, czy postępujemy uczciwie wobec pracy lokalnych przedsiębiorców. Czujemy, że nie warto stawiać na to, co proste i szybkie, ale na to, co wymaga czasu i zaangażowania. To zaawansowany poziom konsumpcji. Dowód dobrostanu – bo to zabawa dla klasy średniej i wyższej – przekonuje. I chwali się własnymi przetworami – 40 słoików z dyniowym masłem orzechowym, dyniowym ajwarem, pomidorowym sosem wytrawnym i słod kim oraz śliwkowymi powidłami z lawendą. W planach jeszcze marynowana dynia z anyżem.

Według Stareckiej przykład idzie z góry. Od szefów kuchni, którzy dziś są przecież osobami publicznymi. A potem trafia na stół przeciętnego Kowalskiego. Bo wiedza tajemna stała się ogólnodostępna. Nie trzeba już zgłębiać tajników receptury przodków, aby przyrządzić smaczne ogórki czy powidła. – Nareszcie umiemy podarować sobie smaki kojarzone z dzieciństwem. Wrócić do czasów beztroski, a przede wszystkim zwolnić tempo, w którym na co dzień żyjemy, wyciszyć się, zrelaksować, w skupieniu mieszając w garnkach – opisuje Agnieszka Woźniak, którą przyrządzanie weków przede wszystkim odpręża.

ODZYSKANY PORANEK

– Co stare i zapomniane, znów jest na czasie – to logiczna ciągłość rozpoczętego kilka lat temu w miastach trendu na autentyzm – ocenia Kacper Latecki, analityk trendów z agencji badań Insight Shot. I tłumaczy, na czym ów autentyzm polega. – Chcemy podkreślić swoją tożsamość, własne korzenie, historię. Pokazać, że nie wzięliśmy się znikąd, a nasz wizerunek nie jest banalny, ale oryginalny, nieoczywisty, głęboki. To obowiązuje w stylu życia, w stylu ubierania, a teraz także w stylu jedzenia – ocenia. Ale w modzie na grzybobranie i wekowanie wietrzy też powiew nowości. – W wielkomiejskich środowiskach od niedawna funkcjonuje nowa jednostka czasu – poranek. Wcześniej weekendy odsypiano do południa po wówczas modnym clubbingu. Ranek nie istniał. Teraz warto go wykorzystać na śniadanie z przyjaciółmi na mieście, zakupy na ekotargu lub wycieczkę do lasu na grzyby. Aktywne spędzanie poranków to element dbałości o wizerunek. A najlepiej, gdy spędzamy go, kupując, przygotowując lub spożywając jedzenie – Latecki zauważa zmianę.

BOOM NA FOODIE

Zdaniem dr Wojciecha Goszczyńskiego, socjologa z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, w całym boomie na foodie, czyli wielkomiejską miłość do kulinariów, wcale nie o żywność chodzi. – Brytyjska prasa już ogłosiła, że światowa moda na świadomą konsumpcję, tzw. slow food, to osobliwy manifest polityczny. Dziś żywność stała się polityczna – tłumaczy socjolog. Bo stosunek do tego, co i jak jemy, to sprzeciw wobec masowej konsumpcji, a także próba odkrycia własnej tożsamości, powrotu do tradycji, obcowania z matką naturą. W końcu wśród hipisów także dominowała szczególna dbałość o dobór żywności. – Co ciekawe, trend zwany retroinnowacją, czyli ponowne, współczesne wykorzystanie tego, co kiedyś było popularne, szerzy się głównie wśród młodych o lewicowych bądź liberalnych poglądach. A przecież uważa się, że to prawicy zawsze było bliżej do tradycji – zauważa Goszczyński. Jego zdaniem choć moda na slow food nie jest tak głęboka i duchowa, jak próbują ją sprzedać jej przedstawiciele, z punktu widzenia dobra społecznego jest wartościowa. – Żyjemy w czasach deficytu zachowań społecznych, zaniechania międzyludzkiej komunikacji i niedoboru wspólnych działań. Tymczasem wokół stołu zaczynają się popularyzować wartości, takie jak wspólne spędzanie czasu, przyjacielskie rozmowy, gościnność (bo chętniej zapraszamy ludzi do swoich domów), obdarowywanie się i wzajemne dzielenie się radami, przepisami. Czyli zachowania stadne – dokładnie to, czego w społeczeństwie wciąż brakuje – tłumaczy.

WIELKA WYMIANA SŁOIKÓW

To fakt. W dobrym tonie jest się słoikiem podzielić. Zachęcają do tego liczne miejskie inicjatywy, takie jak zeszłoroczna wymiana słoików na warszawskim placu Teatralnym. Wystarczyło podarować komuś swój słoik, aby w zamian otrzymać inny. Akcja, oprócz promocji domowych przetworów, miała na celu zmniejszenie negatywnego skojarzenia osób przyjezdnych, zwanych niechlubnie właśnie słoikami.

– Słoik to świetny prezent – postuluje Daria Stasiak, właścicielka restauracji Herba Berba w centrum Warszawy. Sama dostała na urodziny skrzynkę przetworów – każdy słoik od innej osoby. – Były tradycyjne kompoty, powidła owocowe i ogórki na kilka sposobów. Teraz ja daję takie prezenty najbliższym – kwituje. W swojej jadłodajni już dawno postawiła na to, co domowe. – Sami robimy przetwory, a potem dodajemy do naszych dań lub sprzedajemy na wynos w słoikach. Stawiamy na tradycyjne smaki, również zagraniczne, bo kucharki z Ukrainy i Czech przygotowują frykasy właściwe dla swoich regionów. Wszystko również w wersji dla wegan, czyli przygotowane na bazie owocowej pektyny – tłumaczy Stasiak. I potwierdza, że Polacy lubią zjeść jak w domu. Poczuć się jak w babcinej spiżarni. Pewnie dlatego nieoficjalną wizytówką restauracji stały się kompot owocowy i racuchy z domowymi powidłami, którymi w lokalu lub na śniadaniowych targach z lubością się zajadają młodzi mieszczanie. �

Okładka tygodnika WPROST: 41/2014
Więcej możesz przeczytać w 41/2014 wydaniu tygodnika „Wprost”
Zamów w prenumeracie lub w wersji elektronicznej:
 0

Spis treści tygodnika Wprost nr 41/2014 (1649)

  • Zapiski z tygodnia 6 paź 2014, 6:00 2 października czwartek Jak służby inwigilują dziennikarzy Polskie służby specjalne non stop depczą jedną z najważniejszych zasad wolnego państwa – prawa dziennikarzy do zachowania tajemnicy zawodowej. Przyglądamy się temu... 4
  • Skaner 6 paź 2014, 6:00 POLITYKA Kalisz na prezydenta Ryszard Kalisz chce zostać kandydatem zjednoczonej lewicy na prezydenta RP. Od kilku lat był jednym z liderów w sondażach poparcia. W maju ubiegłego roku zaufanie do Ryszarda Kalisza deklarowało aż 45 proc.... 6
  • Hartman. Lewicowy Korwin-Mikke 6 paź 2014, 6:00 Właściwie o ostatnim wyczynie prof. Jana Hartmana najlepiej byłoby nie pisać nic. Ani słowa. Po co dowartościowywać takie wynurzenia? Nie pierwszy raz prof. Hartman szokuje. Podąża przy tym tą samą drogą, co Janusz Korwin-Mikke. Jeden... 12
  • Spokojnie, to tylko exposé 6 paź 2014, 6:00 Gdy słyszę, jak Ewa Kopacz mówi: „nie proszę o 100 dni spokoju, tylko o 100 dni współpracy”, to mam pewność, że sama to sobie przygotowała. To jest jej język – komentował na gorąco exposé wygłoszone przez nową... 12
  • Jałmużna dla bohatera 6 paź 2014, 6:00 Nie zniszczyła ich komuna, za to złamała III RP. Bici w przytułkach dla bezdomnych, umierający w biedzie. Politycy właśnie podjęli decyzję, że byli opozycjoniści nie dostaną zapowiadanych świadczeń socjalnych. 14
  • Kosmiczne jaja 6 paź 2014, 6:00 Nawet najwięksi zwolennicy stworzenia Polskiej Agencji Kosmicznej obawiają się, że nowa instytucja może się stać kolejną synekurą dla ekipy rządzącej, a jej działalność będzie fikcją. 18
  • Wehikuł nie z tej ziemi 6 paź 2014, 6:00 Nowe PIR: ratowanie wizerunku czy próba wyprowadzenia majątku spółek? Ujawniamy kulisy upadku niedoszłego „koła zamachowego gospodarki”. 21
  • Mogę być narzędziem 6 paź 2014, 6:00 Mam nadzieję, że takie prezentowanie weteranów wojennych, jakie miało miejsce w Sejmie, zejdzie do miast, powiatów – mówi PPŁK LESZEK STĘPIEŃ, dyrektor Centrum Weterana Działań poza Granicami Państwa, jeden z bohaterów exposé Ewy Kopacz. 24
  • Szambo w salonie 6 paź 2014, 6:00 Znana feministka i obiecujący pisarz rozstają się w kłótni. Ona, żeby zdobyć przewagę w walce, ujawnia orientację seksualną osoby trzeciej. Czy ideologiczne guru może zrobić coś takiego i nadal pozostawać guru? 28
  • Elity bez makijażu 6 paź 2014, 6:00 Polskie elity intelektualne? To banda homofobów i hipokrytów, która właśnie zniżyła się do poziomu brukowca – mówi Karolina Korwin Piotrowska. 31
  • Przez łóżko? 6 paź 2014, 6:00 Pyskówka Dunin-Karpowicz tuż przed finałem Nike dostarczyła środowisku literackiemu niezliczonych rozkoszy. To tak miło zobaczyć, jak ktoś inny popełnia pijarowe samobójstwo, gmatwając się coraz głębiej we wzajemne, coraz... 34
  • Dom energooszczędny 6 paź 2014, 6:00 Domy energooszczędne i pasywne to opłacalność, nowoczesność, a także bardzo komfortowe warunki życia. 35
  • Kościelna rewolucja 6 paź 2014, 6:00 Dopuszczenie do komunii osób po rozwodzie żyjących w ponownych związkach oraz zmiana kościelnego podejścia do antykoncepcji i osób homoseksualnych – te kontrowersyjne tematy podejmą biskupi na rozpoczynającym się w Watykanie synodzie. 36
  • Kościół jak „Hobbit” 6 paź 2014, 6:00 Na rozpoczynający się synod powinny być zaproszone osoby po rozwodzie czy wierzący homoseksualiści. Niestety, biskupi lubią słuchać tych, którzy mówią to, co oni chcą usłyszeć – mówi Dominika Kozłowska, naczelna miesięcznika „Znak”. 37
  • Słoik rodzi się w mieście 6 paź 2014, 6:00 Młodzi Polacy z egzaltacją zabrali się za wekowanie przetworów. To najnowszy trend wielkich miast, który staje się wręcz deklaracją polityczną. 40
  • Młodzi finansiści 6 paź 2014, 6:00 Edukacja finansowa dzieci to jeden z najnowszych trendów w bankowości na świecie. Obecna oferta polskich banków stawia nas wśród pionierów rewolucji w myśleniu o finansach najmłodszych. 43
  • Przeprawa przez raka 6 paź 2014, 6:00 Zaczyna się od kłopotów z diagnozą, potem koszmar kolejek na badania i konsultacje. Pacjenci z nadzieją oczekują wejścia w życie pakietu onkologicznego. Lekarze nie bardzo wiedzą, jak to będzie wyglądało. 44
  • Nie poprawiam Pana Boga 6 paź 2014, 6:00 Jak ludzie widzą, że nie chcę ich wyśmiać, ale sprawić, by jak najlepiej się zaprezentowali, gotowi są zrobić wszystko – mówi Czesław Czapliński, fotograf, który robił zdjęcia m.in.: Jacksonowi, Nixonowi, Vonnegutowi i Cindy Crawford. 46
  • Rio jednak kusi 6 paź 2014, 6:00 Polska siatkówka to dobry biznes. Jesteśmy w piątce najbogatszych światowych lig – mówi Paweł Zagumny, czołowy rozgrywający biało-czerwonych. 50
  • Zarobić na ideałach 6 paź 2014, 6:00 Chcą promować wartości ewangeliczne, walczą o prawa gejów. Przedsiębiorcy zaangażowani ideowo pokazują, że biznes nie służy tylko do zarabiania pieniędzy. 54
  • Abecadło o Kisielu 6 paź 2014, 6:00 Ćwierć wieku temu Stefan Kisielewski, najwybitniejszy felietonista w historii Polski, wydał „Abecadło Kisiela”, zapis refleksji o ludziach jego epoki. „To nie statecznie uporządkowany alfabet wspomnień, ile raczej abecadło, i to takie, co właśnie z pieca... 58
  • Kierunek: Bornholm 6 paź 2014, 6:00 Uciekając motorówką przez Bałtyk, zasłonili się porwanymi z plaży dziećmi. Nie udało się, zostali skazani. Uważają się za ofiary reżimu. 60
  • Parasolowa rewolucja 6 paź 2014, 6:00 Bunt w Hongkongu uruchamia spór o kształt cywilizacji chińskiej. Szanse na happy end są iluzoryczne. Bardziej prawdopodobne są utrata przez metropolię autonomii albo rozlew krwi i chaos. 66
  • Gwiazdy są nagie 6 paź 2014, 6:00 Internet zalewa fala intymnych zdjęć celebrytek. Do akcji wkroczyło FBI, ale hakerzy mają przewagę: technologia pozwala nam już rejestrować każdą chwilę życia, ale wciąż nie pozwala zachować jej dla siebie. 68
  • Nowa żelazna kurtyna 6 paź 2014, 6:00 Putin odgradza Rosję od Zachodu. Popiera go większość społeczeństwa, ale coraz więcej ludzi na szczytach władzy i biznesu jest niezadowolonych. Zdobędą się na bunt? 70
  • Tu mówi Moskwa 6 paź 2014, 6:00 Słynny politolog Siergiej Markow nazywany jest ustami Kremla. Jego słowa oddają to, jak rosyjskie przywództwo postrzega wojnę na Ukrainie. Pokazują też przekaz, jakim Rosjanie karmieni są na co dzień w mediach. 72
  • Swoboda komunikacji dziękiusługom zintegrowanym 6 paź 2014, 6:00 Wybierając dostawcę usług, właściciele firm szukają takich partnerów, którzy są w stanie świadczyć je kompleksowo. 74
  • Bezpieczne oszczędzanie w czasach deflacji 6 paź 2014, 6:00 Miesiące wakacyjne przyniosły Polsce deflację, czyli spadek cen. To dla oszczędzających, przyzwyczajonych już do nieustannego spadku wartości pieniądza, sytuacja zupełnie nowa, skłaniająca do postawienia sobie pytania: gdzie w takim momencie bezpiecznie lokować swoje środki? 76
  • Dywersyfikacja, czyli alternatywne sposoby na niskie stopy procentowe 6 paź 2014, 6:00 Pozostające ciągle na rekordowo niskim poziomie stopy procentowe sprawiają, że trudno dziś znaleźć w standardowej ofercie instytucji finansowych produkty przynoszące satysfakcjonującą stopę zwrotu. Tradycyjne rozwiązania, takie jak... 78
  • Osiem przykazań inwestującego w fundusze 6 paź 2014, 6:00 Przed zainwestowaniem w jakikolwiek fundusz należy rozważyć kilka zasadniczych kwestii, tak żeby ewentualną decyzję podejmować w pełni świadomie, z jak największym zrozumieniem tematu i własnych potrzeb. Nie ma się z czym spieszyć, gdy chodzi o własne ciężko zarobione pieniądze. 80
  • Kres humanistów 6 paź 2014, 6:00 Czy komputery zastąpią historyków? Z pewnością tych, którzy nie wiedzą, co to big data. Informatyka już dziś rewolucjonizuje nauki humanistyczne. 82
  • Zapach choroby 6 paź 2014, 6:00 Bez bólu, bezpiecznie, bezinwazyjnie i wcześnie. Wiele schorzeń można zdiagnozować na podstawie zapachu pacjenta. W rozwoju tej metody ważny udział mają polscy naukowcy. 84
  • Żywa przynęta 6 paź 2014, 6:00 Wybrałem smutny kraj do mieszkania, bo sam jestem smutasem, pasuję do Polski – mówi John Porter, walijski muzyk, kompozytor i tekściarz. Właśnie pojawiła się jego najnowsza płyta „Honey Trap”. 86
  • Kalejdoskop kulturalny 6 paź 2014, 6:00 FILM Młodość w niepewnych czasach Filmy o ludziach dla ludzi – to hasło od dawna przyświecało Warszawskiemu Festiwalowi Filmowemu, którego 30. edycja zaczyna się 10 października. Także w tym roku na imprezie można znaleźć... 90
  • Bomba tygodnia 6 paź 2014, 6:00 Cienkie gacie Po tym, jak filmami „Last minute” i „Ciacho” Patryk Vega zdefiniował określenie „dno”, do kin wszedł jego film „Służby specjalne”. Podobno, według reżysera, nie można o nim... 98
  • Prostytucja kontra badania 6 paź 2014, 6:00 Film pod tytułem „Jak ratujemy górnictwo” wciąż trwa. Przy okazji wypływają coraz nowsze fakty dotyczące życia górników. Agencja pracy Sedlak & Sedlak wyliczyła, że zarobki w górnictwie w 2013 r. są o 85 proc. wyższe... 102
  • To, co najważniejsze 6 paź 2014, 6:00 Dr Zagłada straszy Znowu przemówił i znowu ostrzega. Amerykański ekonomista Nouriel Roubini, zwany „Kasandrą świata finansów”, przedstawił zagrożenia dla rynków finansowych i największych gospodarek. To on jako pierwszy... 103
  • Przysypani węglem 6 paź 2014, 6:00 Problemem polskiego górnictwa nie jest węgiel z Rosji. Na krawędź bankructwa prowadzą kopalnie lata zaniechań, brak reform i strategii energetycznej. 105
  • Wojna na burgery 6 paź 2014, 6:00 McDonald’s i Burger King od ponad 50 lat ostrzą sobie zęby na pozycję burgerowego lidera. W tej rywalizacji każdy chwyt jest dozwolony. 109
  • Udają, że pieką 6 paź 2014, 6:00 Kto to jest piekarz? Dziś trudno wyobrazić sobie takie pytanie, ale wszystko wskazuje na to, że za kilka lat ten zawód odejdzie w Polsce w zapomnienie. Podobnie jak szewc, zdun czy kuśnierz. Czy tradycyjne rzemiosło da się jeszcze ocalić? 114
  • Sześć znaków, że poszukiwane mieszkanie jest tym jedynym 6 paź 2014, 6:00 Poszukiwanie mieszkania (szczególnie pierwszego) to skomplikowany proces. Warto zwracać uwagę nie tylko na cenę, metraż i liczbę pokoi, ale i na to, co podpowiada serce. 116
  • Biznes i technologie 6 paź 2014, 6:00 Nowy hegemon Microsoft zaprezentował długo oczekiwany i jeszcze dłużej komentowany nowy Windows. Pierwsze zaskoczenie związane jest z numeracją, bo nowy system będzie miał numer 10, a nie spodziewany 9. Windows ma być tylko jeden, bez... 117
  • Jak mówić pracownikowi „nie” 6 paź 2014, 6:00 U podstaw skutecznego zarządzania leży umiejętność powiedzenia podwładnemu „nie”. Niestety, często wywołuje ona u nas silne poczucie winy. Jako szef musisz się więc nauczyć odmawiać skutecznie i bezboleśnie. 120
  • Dwie książki 6 paź 2014, 6:00 Świat to dane „Big Data. Rewolucja, która zmieni nasze myślenie, pracę i życie”, Victor Mayer- Schoenberger, Kenneth Cukier, Wyd. MT Biznes Od nauki po ochronę zdrowia, od bankowości po internet – ilość danych, które... 122
  • Kadry 6 paź 2014, 6:00 Prezes Katowickiego Holdingu Węglowego (KHW) Roman Łój został odwołany. Stanowisko stracił też jeden z wiceprezesów spółki. Do pełnienia obowiązków prezesa KHW rada nadzorcza oddelegowała ZYGMUNTA ŁUKASZCZYKA. Zarząd KHW chciał... 123

ZKDP - Nakład kontrolowany