Jak gotują Polacy

Dodano:   /  Zmieniono: 
Philipiak Milano bada, jak odżywiają się Polacy. Coraz częściej sięgają po ekologiczne produkty, ale nie wiedzą, jak gotować zdrowo.

Według badań przeprowadzonych na zlecenie włoskiej marki Philipiak Milano przez TNS Polska blisko 60 proc. Polaków uznaje odżywianie za kluczowe dla zdrowia, a 45 proc. stara się sięgać po produkty ekologiczne. Niestety, zdecydowana większość badanych nie umie w zdrowy sposób przetwarzać coraz lepszej jakościowo żywności, tak aby dostarczała spodziewanej ilości substancji odżywczych. Na parze gotuje jedynie 14 proc. Polaków. Przeważa gotowanie w wodzie (62 proc.), smażenie (36 proc.) i duszenie (23 proc.). Przy czym jedynie dwa procent Polaków do smażenia nie używa tłuszczu.

Więcej możesz przeczytać w 48/2014 wydaniu tygodnika Wprost.

Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App StoreGoogle Play.