Nie morduj ziemniaków

Nie morduj ziemniaków

Dodano:   /  Zmieniono: 
Przyznaj się, lubisz je! Są smaczne i można przyrządzać je na setki sposobów, a jednak... traktujesz je po macoszemu, żeby nie powiedzieć: mordujesz. Wrzucasz do garnka, zalewasz wodą i długo gotujesz. Tak długo, aż będą się rozpadać. Błąd!

Ziemniaki gotowane w tradycyjny sposób pozbawione są wartości odżywczej. Nie dość, że długie gotowanie w wodzie wypłukuje z tej niepozornej bulwy potas, magnez, żelazo, fosfor, wapń, cynk, miedź, mangan, witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, D, E i K, PP, błonnik oraz skrobię, to dodatkowo do gotowania dosypujemy za dużo soli, która nie służy naszemu zdrowiu. Jak w takim razie gotować ziemniaki, aby zatrzymać w nich to wszystko, co najlepsze?

Więcej możesz przeczytać w 41/2015 wydaniu tygodnika Wprost.

Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App StoreGoogle Play.