Niektóre substancje, zazwyczaj pochodzące z warzyw i owoców, nie są trawione przez enzymy naszego przewodu pokarmowego. Tworzy się z nich mieszanina m.in. celulozy, pektyny, gumy oraz śluzu, nazywana błonnikiem. Jego spożycie ma ogromne znaczenie dla funkcjonowania przewodu pokarmowego, dlatego błonnik powinien znajdować się w każdym posiłku. Błonnik robi dla nas wiele dobrego. Zmniejsza wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów, obniża ciśnienie tętnicze krwi, spowalnia rozkład węglowodanów, obniża stężenie glukozy we krwi i zapotrzebowanie na insulinę. Reguluje rytm wypróżnień – przyspiesza perystaltykę jelit oraz zapobiega zaparciom. Jest naturalnym probiotykiem, który sprzyja rozwojowi korzystnych bakterii jelitowych. Produkty bogate w błonnik wymagają więcej żucia i mają większą objętość przy niższej kaloryczności – są więc idealne dla dbających nie tylko o zdrowie, ale i o sylwetkę. Błonnik zmniejsza uczucie głodu, ponieważ pęcznieje w żołądku.
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.