W poszukiwaniu zdrowej diety

W poszukiwaniu zdrowej diety

Dodano:   /  Zmieniono: 
Przekonanie o konieczności zdrowego odżywiania jest wśród Polaków niemal powszechne. Ośmiu na dziesięciu z nas ocenia, że nasza codzienna dieta jest zdrowa.

Z roku na rok rośnie odsetek osób, które twierdzą, że odżywiają się zdrowo, a maleje liczba krytycznie odnoszących się do swojej diety. Trend jest wyraźny – rośnie świadomość stosowania zdrowej diety. Zachowania żywieniowe Polaków wydają się względnie utrwalone. Ogromna większość dorosłych jada minimum trzy posiłki w ciągu dnia, codziennie je śniadanie i obiad, przy czym główny ciepły posiłek spożywany jest zazwyczaj w domu. Co prawda w ostatnich latach wzrosła popularność restauracji i barów szybkiej obsługi, a także zamawiania potraw z dostawą do domu, ale korzystanie z tego typu usług dotyczy mniejszości i na ogół ludzi w wieku 18-45 lat. Domowemu odżywianiu towarzyszy rosnąca popularność dobrych praktyk konsumenckich, takich jak sprawdzanie daty ważności i składu kupowanych produktów oraz przyrządzanie posiłków w zdrowy sposób.


Domowe obiady najzdrowsze


Spośród różnych działań, które można podjąć w celu poprawy stanu zdrowia, najistotniejszym w ocenie ponad połowy Polaków (54 proc.), jest zdrowe odżywianie się (badania CBOS z 2014 r.). Przekonanie to wzrasta warz z wiekiem. W Polsce zdrowe odżywianie jest utożsamiane z jedzeniem posiłków w domu. Spożywa go tam na ogół w dni powszednie 95 proc. Polaków, a w weekendy nawet więcej, bo 97 proc.. Zdrowe odżywianie jest coraz bardziej modne. Dzięki zdrowemu stylowi życia i odpowiedniej diecie możemy zachować nie tylko na dłużej młody wygląd, lecz także poprawiają się nasze samopoczucie i samoocena. To jest dość powszechny pogląd Polaków w wieku 50 plus.



Zacznijmy od mądrych zakupów


Wielu seniorom wydaje się, że zdrowe odżywianie wymaga zainwestowania dużych pieniędzy w drogie produkty spożywcze, naczynia itp. Żeby się przekonać o tym, że tak nie jest, wystarczy wybrać się na profesjonalnie przeprowadzony pokaz zdrowego gotowania. Uczestnictwo w pokazie to nie tylko doskonały sposób na edukację kulinarną, ale też okazja do zapoznania się z najnowszymi trendami w kuchennej modzie. Wielu seniorów nadal używa garnków i naczyń kuchennych z epoki swoich rodziców, zdarza się, że aluminiowych, a powszechnie – tradycyjnych emaliowanych. Pokaz to także okazja do „wyjścia z domu”, spotkania się z rówieśnikami, wymiany doświadczeń kulinarnych czy zwykłego poplotkowania. Argumentem za uczestnictwem w pokazach handlowych jest bezpieczeństwo.

Spotkanie w miłym otoczeniu z profesjonalistami jest dla z reguły mało ufnych seniorów komfortowe psychologicznie. Podobnie jak bezpieczeństwo ewentualnych zakupów podczas pokazu. Nie ma tu ryzyka kupowania kota w worku, jak to się zdarza, kiedy kupujemy przez internet czy od anonimowych akwizytorów pukających do drzwi mieszkania. Uczestnicząc w pokazie, należy zachować zdrowy rozsądek i nie kupować rzeczy, jeśli mamy wątpliwości co do potrzeby ich posiadania, zwłaszcza jeżeli ich zakup wiąże się z zaciągnięciem kredytu. Poza tym udział w pokazie nie wiąże się z koniecznością zakupu produktu, a przy tym każda dobra firma gwarantuje możliwość zwrotu pieniędzy za nieprzemyślany lub niesatysfakcjonujący klienta zakup.

Więcej możesz przeczytać w 11/2016 wydaniu tygodnika Wprost.

Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App StoreGoogle Play.