Umberto Eco o sekretach włoskiej kuchni. Publikujemy fragment nowej książki przed premierą

Umberto Eco o sekretach włoskiej kuchni. Publikujemy fragment nowej książki przed premierą

Umberto Eco, fot. Wikipedia / Università Reggio Calabria
Tak jak różnorodne są we Włoszech krajobrazy, języki i grupy etniczne, tak – przede wszystkim – różnorodna jest kuchnia włoska. Nie ta, której można spróbować za granicą i która, choćby nie wiadomo jak była dobra, jest niczym kuchnia chińska poza Chinami. - pisze słynny autor „Imienia Róży”

Zmarły w 2016 roku Umberto Eco to wybitny badacz literatury i kultury, ale także najsłynniejszy współczesny pisarz włoski. Do tajemnic włoskiej kuchni ma stosunek analityczny, jak do wszystkiego, ale przyznał, że zamiast szukać kulinarnych atrakcji, kiedy jest głodny wybiera pizzerię koło domu. A jednak o kuchni pisał smakowicie. Pokazuje to publikowany przez nas esej. Jest to przedmowa Eco do książki Eleny Kostioukovitch „Sekrety włoskiej kuchni”, która 29 lipca ukaże się nakładem wydawnictwa Albatros.

Źródło: Wprost