Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 420 tekstów

  • Niska cena, ale co z jakością? Czy powinniśmy bać się ukraińskiej żywności? 29 mar 2019, 11:30 W ostatnich latach Polska, tak jak i cała Unia Europejska, importuje coraz więcej żywności z krajów niewchodzących w skład Wspólnoty. Znacznie wzrasta zwłaszcza import z Ukrainy. Jest to sporym problemem dla polskich rolników i niepokoi Krajową Radę Izb Rolniczych, ponieważ...
  • Mózg lubi się najeść 31 mar 2019, 20:00 Restrykcyjne diety, fast foody, nadużywanie alkoholu, zamiłowanie do słodkości – wszystko to niekorzystnie wpływa na pracę mózgu. Co jeść, by jak najdłużej był sprawny?
  • Wiosna? Wejdź w nią z przytupem 3 mar 2019, 20:00 Wiosna to dobry moment, by oczyścić organizm po zimie i zacząć wiosnę z przytupem.
  • Bakterie zwalczyć bakteriami 10 mar 2019, 20:00 Małe dzieci często chorują, bo dopiero kształtują się ich mechanizmy odporności. A dorośli? Mamy różne okresy w życiu, kiedy dochodzi do spadku odporności. Przyczyną może być np. stres. Wszyscy żyjemy w stresie, a nie wszyscy mają...
  • Mięsne miliardy 24 mar 2019, 20:00 Co miesiąc z Polski wyjeżdża 40 tys. ton wołowiny, 80 tys. ton wieprzowiny i ok. 100 tys. ton drobiu. Jesteśmy eksportową potęgą w branży mięsnej. Każdy potentat ma jednak wielu konkurentów.
  • Chory mięsny biznes 10 lut 2019, 20:00 Nie ma najmniejszego problemu, żeby sprzedać tzw. leżaki. Mimo afery skupujący mięso nienadające się do skupu działają w najlepsze. Prowokacja „Wprost” to potwierdza.
  • Żeby serce biło dłużej 17 lut 2019, 20:00 Na kondycję układu sercowo-naczyniowego pracujemy całe życie. To oznacza, że wielu chorób można uniknąć. Również zawału.
  • Przechytrzyć raka 3 lut 2019, 20:00 Każdy z nas zna kogoś, kto choruje na raka. Biorąc pod uwagę różne czynniki ryzyka, szanse na to, że i my zachorujemy na nowotwór, są dość spore. Jak temu zapobiec?
  • Ekotrendsetterzy 24 mar 2019, 20:00 BOHATERZY MASOWEJ WYOBRAŹNI OD LAT WŁĄCZAJĄ SIĘ DO AKCJI SPOŁECZ- NYCH, stają się twarzami kampanii i tym samym gwarantują organizacjom pochylającym się nad trudnymi zagadnieniami możliwość docierania pod strzechy. Ostatnio celebryci...
  • Raport: Jak się fałszuje żywność. Co jeszcze w nowym „Wprost”? 13 sty 2019, 12:00 Producenci uspokajają, że polska żywność jest bezpieczna. Naukowcy i dietetycy alarmują: spożywane w nadmiarze barwniki, konserwanty czy spulchniacze mogą prowadzić do groźnych chorób, a nawet śmierci. W raporcie „Wprost” przyglądamy się temu, jak wygląda fałszowanie żywności...
  • Czeka nas wzrost cen żywności. Podrożeje m.in. mleko, mięso i pieczywo 6 gru 2018, 13:36 Wzrost cen energii będzie rzutował także na inne gałęzie gospodarki. Odczują go konsumenci, którzy już w przyszłym roku sięgną głębiej do kieszeni kupując podstawowe produkty spożywcze.
  • Rocznie spożywamy ok. 2 kg konserwantów, emulgatorów, wzmacniaczy smaku. Raport NIK 4 sty 2019, 20:51 Ponad 2 kg – tyle przeciętny konsument spożywa w ciągu roku dodatków do żywności oznaczonych różnego rodzaju „E”. Produkty spożywcze nafaszerowane są np. konserwantami, przeciwutleniaczami, emulgatorami, czy wzmacniaczami smaku. Tymczasem brakuje właściwego nadzoru nad ich...
  • Czy kiełbasa może zabić 13 sty 2019, 20:00 Nikt nie wie, ile dodatków do żywności, oznaczonych różnego rodzaju „E”, spożywa w ciągu roku przeciętny Polak. Producenci uspokajają, że polska żywność jest bezpieczna. Naukowcy i dietetycy alarmują: spożywane w nadmiarze barwniki, konserwanty czy spulchniacze mogą prowadzić...
  • Ewa Chodakowska radzi, co jeść: Nie trzeba kupować tylko tego, co „bio” i „eko” 15 sty 2019, 16:56 – Zawsze powtarzam, że nie trzeba kupować wyłącznie produktów z napisem „bio” i „eko”. Prawidłowo skomponowana dieta nie musi być wcale droga – mówi Ewa Chodakowska, trenerka fitness, która prowadzi właśnie kampanię „Be Better” nastawioną na budowanie świadomości wokół...
  • Gdy zmysły pożądają, a ciało zawodzi 4 lis 2018, 20:00 Ze świecą szukać mężczyzny, który bez cienia zażenowania przyzna otwarcie, że ma lub choć raz w życiu miał problemy z potencją. A szkoda, bo o tym nie tylko trzeba mówić, ale przede wszystkim reagować.
  • 18-latka schudła ponad 60 kg w rok. Teraz zachwyca swoją sylwetką i pokazuje zdjęcia 5 lis 2018, 15:35 18-letnia Josie Desgrand schudła ponad 60 kg w 12 miesięcy. Dziewczyna straciła połowę swojej wagi, ponieważ chciała zmienić swoje życie i zrzucić zbędne kilogramy. Teraz na Instagramie pokazuje efekty swojej pracy.
  • Pierwsza taka dzielnica na świecie 4 gru 2018, 9:53 W stolicy Danii powstaje dzielnica, która jako pierwsza na świecie, w całości zaprojektowana została z dbałością o spełnienie wszystkich Celów Zrównoważonego Rozwoju wskazanych przez Organizację Narodów Zjednoczonych.
  • Ważyła 190 kg, przeszła metamorfozę. Pokazała zdjęcia z „przed” i „po” 25 gru 2018, 21:26 Na zmianę nawyków żywienia i stylu życia nigdy nie jest za późno. Może w tym pomóc także operacja, która daje motywację do walki o lepszą sylwetkę. Przekonała się o tym Candace Faye McBride.
  • Żywność w Rosji coraz gorsza. A ceny rosną 12 gru 2015, 10:24 Unia Europejska prawdopodobnie przedłuży sankcje gospodarcze wobec Rosji. Ceny w sklepach rosną, a co więcej pogorszyła się jakość żywności - informuje tvn24bis.pl.
  • Ułatwienia dla rolników, łatwiej sprzedadzą żywność. Rząd przyjął projekt ustawy 27 wrz 2016, 20:31 Rada Ministrów podczas posiedzenia 27 września przyjęła projekt ustawy ułatwiający rolnikom sprzedaż żywności z własnego gospodarstwa.
  • Moda na zdrową żywność nie mija 9 sty 2016, 18:44 Zdrowe odżywanie nie jest chwilową modą, ale coraz silniejszym trendem – wynika z badania przeprowadzonego przez Ośrodek Ewaluacji. Polacy chcą jeść zdrowo i odpowiedzialnie, dlatego coraz częściej wybierają żywność nieprzetworzoną, bez konserwantów i chemicznych dodatków. W...
  • Karmimy całą Europę. Dlaczego Zachód kupuje naszą żywność? 24 wrz 2015, 7:59 Maszyna sortująca według rozmiaru i koloru sześć ton jabłek na godzinę. Albo inteligentny nawóz, który po posypaniu pola sam przemieszcza się w kierunku rośliny. Polscy rolnicy potrafią być innowacyjni, ale z kolegami z Zachodu nadal konkurują przede wszystkim niską ceną.
  • Rosną ceny żywności. "Masło podrożało o 20 procent" 8 lis 2010, 16:49 Ceny żywności mogą być w grudniu tego roku o 5-6 proc. wyższe w stosunku do grudnia 2009 r. - poinformowała Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. O 20 proc. więcej niż rok temu trzeba będzie zapłacić w grudniu za owoce - jabłka już są...
  • Żywność podrożeje - przewidują eksperci 25 sie 2010, 15:42 Żywność minimalnie stanieje - wynika z wyliczeń GUS. Ekonomiści są jednak odmiennego zdania. Złe warunki pogodowe, niskie zbiory zbóż, inflacja, podwyżka VAT i wynikający z tych czynników spadek konsumpcji to powody, dla których prognozy Ministerstwa Finansów przypuszczalnie...
  • Jemy jak dawniej. Na stoły wracają kasze i przetwory 9 sty 2014, 10:09 Według ekspertów kulinarnych Polacy coraz chętniej gotują w domu i dzielą się swoimi odkryciami smakowymi z rodziną i znajomymi. Na stołach pojawiają się coraz częściej produkty zbożowe, kasze oraz makarony, ale nie brakuje też mniej tradycyjnych składników, jak komosa ryżowa...
  • Żywność drożeje szybciej niż przewidywali eksperci 18 lip 2012, 14:17 Żywność w tym roku podrożeje o ok. 6 proc. - prognozuje Polska Federacja Producentów Żywności. Według analityków BGŻ będzie to 4,5 -5,5 proc. Najmniejszych wzrostów, rzędu 4 proc., spodziewa się natomiast Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
  • Ceny żywności rosną - i będą rosły 11 paź 2012, 17:52 Ceny żywności i napojów bezalkoholowych w czwartym kwartale tego roku mogą wzrosnąć o 2 proc. wobec 3 proc. w analogicznym okresie 2011 r. - poinformował w raporcie Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. W grudniu w porównaniu z grudniem 2011 r. wzrost cen...
  • Za żywność zapłacimy więcej 13 lip 2012, 20:41 Instytut prognozuje, że w tym roku żywność podrożeje ok. 4 proc. - poinformował dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Andrzej Kowalski. W 2011 r. ceny żywności wzrosły o 4,6 proc.
  • Sawicki: rośnie wartość eksportu polskiej żywności 6 maj 2011, 19:26 - W latach 2007-2010 wartość sprzedaży polskiej żywności za granicę zwiększyła się o prawie 40 proc., do 53 mld zł - poinformował minister rolnictwa Marek Sawicki. Jego zdaniem wzrost eksportu żywności ma charakter trwały.
  • Niezdrowa żywność 2 kwi 2000 Zanim kupimy żywność, upewnijmy się, czy nie jest zmodyfikowana genetycznie lub utrwalona promieniowaniem jonizującym