Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 164 tekstów

  • Nowotworowa ruletka 1 wrz 2019, 20:00 Zamiast zdawać się na los i liczyć na łut szczęścia, zrób wszystko, by zminimalizować ryzyko rozwoju raka. Dieta jest podstawowym elementem.
  • Stan zapalny zabija powoli 15 wrz 2019, 20:00 Stres oksydacyjny – już sama nazwa brzmi złowrogo. Prawdziwe przerażenie może budzić jednak dopiero jego wpływ na organizm.
  • Bez krwi i kości 9 cze 2019, 20:00 Klopsy ze słonecznika, kurczak z kalafiora i kiełbasa z groszku. Na całym świecie rośnie branża mięsnych udawaczy, którzy zamiast soczystego steka proponują roślinny zamiennik. O ten rynek chcą powalczyć też polskie firmy, które już się nauczyły, jak zaczarować kubki smakowe...
  • Przez żołądek do zdrowia 9 cze 2019, 20:00 Każdy może być dla siebie najlepszym dietetykiem. Przestańmy ślepo podążać za idealną sylwetką i zacznijmy słuchać swojego organizmu – przekonuje Pepsi Eliot.
  • Polskie białko z rzepaku zamiast protein z soi i pochodzenia zwierzęcego? To możliwe już za kilka lat 8 sty 2017, 17:23 Na całym świecie rośnie zapotrzebowanie na zdrową i ekologicznie produkowana żywność, a w szczególności na białka pochodzenia roślinnego. Łódzki start-up Napiferyn Biotech opracował i udoskonala unikalną na skalę światową technologię pozyskiwania jadalnego białka z rzepaku, a...
  • Kokosowe, migdałowe, sojowe - mleka roślinne coraz bardziej popularne 15 lip 2015, 11:33 Są znakomitą alternatywą dla każdego, kto nie może albo nie chce używać najpowszechniejszej formy nabiału dostępnego w każdym sklepie spożywczym, czyli mleka pochodzenia zwięrzęcego. Osoby mające specyficzną dietę, alergicy,...
  • Czy kotu można narzucać dietę wegetariańską? Badanie SGGW udziela odpowiedzi 22 lut 2019, 19:12 Dostępne badania naukowe nie pozwalają jednoznacznie uznać karm wegetariańskich za bezpieczne dla kotów – ostrzegają studentki z SGGW. Jak przypominają, kot jest fizjologicznie i anatomicznie przystosowany do jedzenia mięsa – a jego natury nie da się zmienić.
  • Naukowcy alarmują: Stosując dietę niskowęglowodanową możemy żyć krócej 17 sie 2018, 14:27 W sieci nie brakuje publikacji wychwalających zalety diety niskowęglowodanowej. Okazuje się, że eliminowanie produktów typu pieczywo, makarony i ziemniaki oraz zastępowanie je jedzeniem bogatym w białko i tłuszcz może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.
  • Przysmak z robaka 15 kwi 2007, 22:00 Owady zawierają więcej białka, tłuszczów i węglowodanów niż wołowina czy ryby
  • Zwierzaki leczą 26 wrz 2004 Tłuszcz wołu, kozła czy gazeli jest najlepszym środkiem przyspieszającym gojenie się ran, a na zakażenia należy stosować miód pszczeli - przekonywał urodzony w 2650 r. p.n.e starożytny medyk egipski Imhoteb. Od tamtej pory minęło prawie 5 tys. lat, a leki naturalne - mimo...
  • Nowa piramida żywieniowa a ciąża 23 lip 2015, 10:48 Jedną z najważniejszych wytycznych nowej piramidy żywieniowej jest aktywność fizyczna oraz dieta wzbogacona w tłuszcze roślinne. Jak nowe zalecenia WHO wpływają na staranie się o dziecko? Jakie oleje są najzdrowsze oraz co to są...
  • Moda na wege! Rozsmakuj się w kuchni wegetariańskiej 6 kwi 2016, 13:25 Wege burgery, bezmięsne kotlety, słodkie pyszności z kaszy jaglanej - dieta wegetariańska kusi bogactwem smaków i szeregiem pełnowartościowych składników odżywczych. Eksperci marki Kupiec zdradzają jakie smakowite i zdrowe sekrety...
  • Dlaczego warto jeść soję? 2 lip 2014, 13:28 Soja należy do rodziny roślin strączkowych podobnie jak fasola i soczewica. Soja była spożywana jeszcze na długo przed narodzinami Chrystusa i mimo upływu kilku tysięcy lat wciąż jest obecna na stołach, nie tylko w Azji, ale również w...
  • Lata tłuste dla chudych 8 gru 2002 Mężczyźni dbają o jedynie słuszną linię
  • Masło orzechowe a odchudzanie 24 lut 2014, 12:00 Masło orzechowe a odchudzanie obalamy mity Nie musimy wcale odmawiać sobie przekąsek. Sztuka tkwi w umiejętnej selekcji smakołyków, na które możemy sobie pozwolić. Jednym z nich jest MASŁO ORZECHOWE! Tuczące, kaloryczne, pozbawione...
  • Orzeszkowe Fakty i Mity 18 gru 2014, 12:40 Czy orzechy są kaloryczne? Czy pozytywnie wpływają na nasze zdrowie? Ile razy dziennie można je jeść, aby nie przybrać na wadze? Czy mogą zastąpić popołudniową kawę? Tysiące pytań, które pojawiają się zawsze wtedy, gdy na salony...
  • Wykluczenie glutenu z diety wpłynie na poprawę wyników sportowych? 11 lip 2017, 14:01 Lekarze przyznają, że alergie pokarmowe mogą bardzo utrudnić trening i życie sportowca. Zwracają też uwagę, że nie należy decydować się na popularną dietę bezglutenową tylko dlatego, że jakiś zawodnik dzięki temu zaczął osiągać lepsze wyniki.
  • Piramida zdrowia 6 kwi 2008, 22:00 Rozmowa z prof. Walterem Willettem, dietetykiem z Uniwersytetu Harvarda, twórcą nowej piramidy żywieniowej
  • Jak wprowadzać gluten do diety niemowlęcia? 16 paź 2013, 10:00 Gluten, czyli białko roślinne, jest jednym z najczęściej uczulających składników pokarmowych. Wczesne i stopniowe wprowadzenie pokarmów z glutenem do diety niemowląt może zapobiec uczuleniom i celiakii. Warto skorzystać z bezpiecznych...
  • Wega-życie, czyli o diecie wegetariańskiej i z czym to się je 14 mar 2014, 14:00 Wegetarianizm to nie tylko sposób odżywania się, ale przede wszystkim styl życia. Osoby jedzące mięso często nie mogą sobie wyobrazić bez niego życia. Czy warto rozważyć przejście na wegetarianizm? Co kieruje ludźmi, którzy...
  • Gryczana czy jęczmienna? A może ciecierzyca? 29 lip 2014, 10:51 Kasza gryczana, jęczmienna i ciecierzyca to nowe produkty w portfolio firmy Sante. W najbliższym czasie pojawią się na sklepowych półkach. Jadalne nasiona zbóż wyróżniające się wysoką wartością odżywczą oraz nasiona rośliny z...
  • Dieta bezglutenowa - moda czy konieczność? 17 wrz 2014, 12:00 Dla niektórych dieta bezglutenowa jest koniecznością. Dla innych - podkreślają dietetycy - coraz częściej staje się sposobem na zrzucenie zbędnych kilogramów. Gluten to mieszanina białek roślinnych występujących w pszenicy, życie,...
  • Dieta genowa 28 wrz 2008, 22:00 Rozmowa z prof. José Ordovasem z Tufts University w Bostonie, pionierem genomiki żywieniowej
  • Skaner 11 sie 2013, 20:00 Sztuczne jest piękne Pół miliona dolarów – taką kwotę Sergey Brin, jeden z założycieli Google, zainwestował w projekt prof. Marka Posta z Uniwersytetu w Maastricht. Naukowiec za cel postawił sobie laboratoryjne wyhodowanie...
  • Moda bezglutenowa 2 mar 2014, 20:00 Do niedawna rezygnowali z niego głównie chorzy na celiakię. Teraz – także ludzie, którzy nie muszą, ale chcą. Do Polski dotarła moda na G-free, czyli jedzenie wolne od glutenu.
  • Nowa moda: dieta bezglutenowa 1 maj 2014, 19:38 Do niedawna rezygnowali z niego głównie chorzy na celiakię. Teraz – także ludzie, którzy nie muszą, ale chcą. Do Polski dotarła moda na G-free, czyli jedzenie wolne od glutenu.
  • Dieta bez monotonii. Inspiracje z kuchni wegetariańskiej w codziennej diecie 3 mar 2016, 11:54 Monotonna dieta, jedzenie 2-3 posiłków dziennie, spożywanie zbyt dużej ilości mięsa - to jedne z największych grzechów żywieniowych Polaków. Nie masz pomysłu na odświeżenie codziennego menu? Sprawdź jakie smakowite i zdrowe...
  • Nowe oznaczenia na produktach. Rząd przyjął projekt 5 lut 2019, 16:44 Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o oznakowaniu produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych (GMO) jako wolnych od tych organizmów, przedłożony przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi – podało Centrum Informacyjne Rządu. Nowe przepisy...
  • Chrupki kukurydziane SANTE - produkt bezglutenowy 25 paź 2013, 10:45 Czy ten produkt jest bezglutenowy? Przepraszam , czy w tym sklepie mogę znaleźć bezglutenowe produkty? Takie pytania konsumentów stają się coraz bardziej powszechne i nie budzą już zdziwienia. W efekcie na półkach sklepowych zaczynają...
  • Czy papież Franciszek przejdzie na weganizm w zamian za milion dolarów? 5 mar 2019, 10:29 Już jutro środa popielcowa - dzień, w którym według prawa kanonicznego katolicy powinni powstrzymać się od jedzenia mięsa. Papież Franciszek otrzymał propozycję pójścia o krok dalej i zrezygnowania ze wszystkich produktów odzwierzęcych na okres Wielkiego Postu. Jeśli się...