Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 523 tekstów

  • 26 lut 2017, 21:00 Hipercholesterolemia to dzisiaj najbardziej zaniedbany czynnik ryzyka chorób sercowo-naczyniowych wpływający na śmiertelność.
  • 12 kwi 2011, 19:03 Niemal trzy czwarte Polaków nie zna swojego poziomu cholesterolu, w tym tzw. złego cholesterolu, zaliczanego do najważniejszych czynników ryzyka zawałów serca i udarów mózgu – wynika z badań przedstawionych we wtorek w Warszawie podczas warsztatów prasowych.
  • 27 sie 2011, 10:10 Na obniżenie poziomu złego cholesterolu lepiej działa jedzenie orzechów, soi czy owsianki niż zmniejszanie ilości tłuszczu w pożywieniu – wynika z najnowszych badań na Uniwersytecie Toronto (UofT).
  • 17 lut 2008, 22:00 Nie ma dowodów na to, że leki obniżające cholesterol przedłużają życie
  • 6 sty 2010, 18:48 Miłośnicy sztuki podziwiają urok tajemniczego uśmiechu Mona Lisy, a naukowcy... wyszukują schorzenia modelki Leonarda da Vinci. Najpierw odkryto u niej porażenie nerwu twarzowego, potem pojawiła się hipoteza, że nie miała przednich zębów, a obecnie, według najnowszych ustaleń,...
  • 26 lut 2017, 21:00 60 proc. dorosłych Polaków ma podwyższone wartości cholesterolu we krwi. To prowadzi do miażdżycy i jej powikłań, m.in. zawału mięśnia sercowego i udaru mózgu.
  • 29 cze 2015, 15:07 Wczoraj w Sejmowych korytarzach polityczne podziały nie obowiązywały - Posłowie PO, PiS, SLD, PSL, ZP, RP oraz niezrzeszeni zawiązali koalicje! Cel - uratowanie życia tysiącom Polaków, obudzenie świadomości oraz zapewnienie szczegółowego i systematycznego planu naprawy...
  • 31 paź 2012, 1:00 Najwięcej osób z podwyższonym poziomem cholesterolu w całej Polsce mieszka w województwie kujawskopomorskim, tak wynika z raportu Dlaczego Polacy nie dbają o własne zdrowie? Powody niepodejmowania walki z podwyższonym poziomem cholesterolu...
  • 10 mar 2015, 11:23 Cholesterol to substancja chemiczna niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Najczęściej wyróżnia się dwie frakcje tego związku: LDL i HDL. Zbyt wysoki poziom tej pierwszej (tzw. ,,zły" cholesterol) należy zwalczać....
  • 22 kwi 2007, 22:00 Zdrowie
  • 27 lis 2016, 20:00 Nowy lek pomaga przeczyszczać naczynia krwionośne z blaszek miażdżycowych i może zrewolucjonizować statystyki dotyczące pacjentów z chorobą wieńcową.
  • 22 sie 2014, 10:22 Co roku 70 TYS. POLAKÓW doznaje udaru mózgu. Większość z nich staje się niepełnosprawna. By to zmienić, trzeba postawić na profilaktykę.
  • 21 sty 2015, 9:37 Specjaliści do spraw żywienia podkreślają, że kukurydza jest bogatym źródłem witamin, składników mineralnych i kwasów Omega-3. Jej ziarna sycą, ale nie tuczą, dlatego jest polecana każdemu i o każdej porze roku. Można wprowadzać ją do diety na wiele różnych sposobów: jako...
  • 30 mar 2014, 20:00 Choroby układu krążenia to w Polsce zabójca nr 1, który jest przyczyną 45 proc. zgonów. Za te choroby odpowiadają przede wszystkim miażdżyca związana ze zbyt wysokim stężeniem cholesterolu LDL oraz nadciśnienie. A wyniki ogólnopolskiego badania NATPOL nie pozostawiają złudzeń:...
  • 21 lis 2010, 22:15 Źle się odżywiamy, prowadzimy niezdrowy tryb życia, nie badamy się regularnie, a jeśli już to zrobimy, to lekceważymy wyniki badań. Wysoki poziom cholesterolu na wielu nie robi wrażenia, bo nie daje odczuwalnych objawów. Niestety, do czasu.
  • 7 lut 2014, 9:37 Wysoki poziom cholesterolu we krwi był do niedawna uważany za problem wyłącznie osób dorosłych. Ostatnio zaburzenie to coraz częściej obserwuje się u dzieci i młodzieży. Przyczyną tego stanu jest większy udział tłuszczów nasyconych i trans w diecie oraz coraz mniejsza...
  • 28 mar 2010, 19:00 Przez lata lekarze i żywieniowcy przestrzegali, że jaja to wróg zdrowia. Mówiono, że owszem, są smaczne i pożywne, ale są też bombą cholesterolową, groźną szczególnie dla osób w średnim wieku, bo cholesterol powoduje choroby układu krążenia. Polak posłusznie zaczął jadać tylko...
  • 10 kwi 2009, 13:12 Jajo kurze, choć popularne w diecie żywieniowej, obrosło różnego rodzaju mitami, a z faktu, że zawiera cholesterol, wynikałoby, że ich spożycie należałoby bardzo ograniczyć. Tymczasem dietetycy wskazują, że jest ono przede wszystkim bardzo bogatym źródłem białka, które...
  • 9 kwi 2010, 13:06 Po zjedzeniu masła poziom trójglicerydów - tłuszczów, które oprócz cholesterolu mają wpływ na ryzyko chorób serca - rośnie we krwi w znacznie mniejszym stopniu niż po tłuszczach roślinnych - wynika z badań szwedzkich naukowców.
  • 22 maj 2005 Jedzenie mięsa skraca życie o 17 lat! Tłoczona na zimno oliwa z oliwek, nazywana przez Homera złotym płynem, była uważana w starożytnej Grecji za lekarstwo. Południowoamerykańscy Majowie już w 600 r. p.n.e. przypisywali właściwości magiczne naparowi z kakao (o nazwie...
  • 13 maj 2008, 0:01 - Sport, dieta i leki obniżające cholesterol - takie zalecenia w programie "Teraz MY" TVN usłyszał od Zbigniewa Religi poseł Janusz Palikot. Janusz Palikot poddał się kompleksowym badaniom lekarskim. Wynika z nich, że poseł ma całkiem dobre zdrowie.