Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 141 tekstów

  • Przerażony 81-latek myślał, że znalazł niewybuch. Policja: To cukinia 4 lis 2017, 9:54 Funkcjonariusze policji z niemieckiego miasta Bretten poczuli ogromną ulgę, kiedy okazało się, że rzekoma bomba, którą miał znaleźć 81-letni emeryt to w rzeczywistości... bardzo duża cukinia.
  • Koniecznie! 11 cze 2017, 20:00 KSIĄŻKA Mleko się rozlało ROSE I SOFIA, MATKA I CÓRKA, PRZYJEŻDŻAJĄ LATEM Z LONDYNU NA HISZPAŃSKIE WYBRZEŻE MORZA ŚRÓDZIEMNEGO. Nie po to, aby wypoczywać, tylko na leczenie. Jest to jednak kuracja specyficzna, bo o dziwną tu idzie...
  • Cukinia - niezastąpiona w letnim menu 30 lip 2013, 13:03 Wakacyjne dni to czas, by wprowadzić do kuchni cukinię. Jej wspaniały smak docenia wielu, dlatego warto dowiedzieć się, jak szerokie zastosowanie ma to warzywo w kuchni! W jaki sposób wprowadzić cukinię do codziennego menu, radzi szef...
  • Cukinia i bakłażan w roli głównej. Zapiekamy z WINIARY 25 sie 2015, 10:49 Po lipcowych upałach wielu z nas czeka na dojrzałe, sierpniowe lato. Ciepły, letni wieczór na działce czy balkonie chętnie spędzimy z talerzem własnoręcznie przyrządzonego posiłku. Warto urozmaicić dietę i spróbować potraw...
  • Warstwami jesień się zaczyna... 29 wrz 2009, 17:19 Odcienie jesiennego parku można przenieść do menu i stworzyć kolorowy pejzaż na talerzu.
  • W kuchni - Klub chrup, chrup... 25 maj 2009, 17:41 Papki nikt nie lubi. Ani informacyjnej, ani spożywczej. Dzieci uciekają przed rozgotowanym szpinakiem pod stół, a starsi w akcie protestu sięgają po pilota. Ale za to wszystko, co chrupiące, jest pyszne. Jędrne jabłko, skórka na  pieczonym kurczaku no i młode warzywa. A może...
  • Zając w gondoli 6 cze 2004, 1:00 Wśród Polaków wreszcie zapanowała moda na polską kuchnię - tę najprawdziwszą, która królowała na naszych stołach już przed wiekami. Gołąbki w liściach chrzanu, kiszone zielone pomidory, czernina, befsztyk z zająca, rosół z gołąbków, cukinia faszerowana jabłkami, barszcz ze...
  • Top 10: filmy 32. Warszawskiego Festiwalu Filmowego 23 paź 2016, 23:48 Zdaniem jury najlepszym filmem 32. Warszawskiego Festiwalu Filmowego jest „Malaria” Parviza Shahbaziego, zdaniem publiczności – „Nazywam się Cukinia” Claude’a Barrasa. Redakcja FILMu także wytypowała faworytów tegorocznej edycji; oto wyróżniona dziesiątka.
  • Latem - spotkaj się ze znajomymi… przy grillu 1 lip 2016, 11:35 Gwarancją świetnej zabawy jest połączenie grupy przyjaciół i pysznego jedzenia. Szczególnie latem, gdy piękna pogoda nastraja do wspólnych spotkań w gronie najbliższych. Dlatego czym prędzej wyciągajmy z garażów, piwnic...
  • Ryż wzwyż! 13 paź 2002 Zaszedłem właśnie do jednej z nowych restauracyjek na krakowskim Kazimierzu, rzucam okiem w jadłospis, a tam risotto w kilku wersjach. Zapytałem, jak robią to risotto, a pani, ze zdziwieniem, że w ogóle pytam, wyjaśnia, że oczywiście, gotują ryż, potem mieszają z tym, co...
  • Serowa zagroda 18 paź 2015, 20:00 W Polsce działa kilkaset małych serowni produkujących ekskluzywne i wykwintne sery. I mimo że mają uznanie smakoszy, rynek zdobywają powoli.
  • Grill ,,na zielono" - na ruszcie warzywa, owoce i ryby 7 maj 2015, 10:58 Jest kilka rzeczy pewnych na tym świecie, w tym to, że właśnie w całej Polsce zaczął się sezon na grilla. Oficjalny początek przypadł na miniony długi weekend majowy, ale grillowe święto Polaków trwa aż do później jesieni. Długo...
  • Lato ze smakiem makaron idealnym daniem na letni obiad 3 lip 2013, 12:20 Co drugi Polak gotuje na bazie makaronu kilka razy w miesiącu, a co czwarty z badanych je go kilka razy w tygodniu. Lubimy samodzielnie przyrządzać potrawy, jesteśmy świadomi w kuchni. Cenimy różnorodność form, jaką daje makaron. Wielkim...
  • Wiosenne ucztowanie 28 kwi 2014, 14:39 Coraz dłuższe i cieplejsze wieczory to czas, który chętnie spędzamy ze znajomymi na świeżym powietrzu. Miłą alternatywą dla tradycyjnej kolacji jest uwielbiane przez Polaków wspólne grillowanie. Często jednak brakuje nam pomysłu na...
  • Naturalnie w kuchni: Jak przechowywać warzywa? 5 lip 2016, 11:49 Warzywa - najlepsze są świeże i pachnące. Cenimy je za moc składników odżywczych. By zachowały tą świeżość oraz wartość odżywczą, powinniśmy je przechowywać w odpowiednich warunkach. Zatem które warzywa trzymać...
  • Makłowicz do Bikonta, Bikont do Makłowicza 21 wrz 2003, 1:00 Piotrusiu! Niechętnie usiadłem przed ekranem maszyny obdarzonej pamięcią, bo choć pisanie do Ciebie jest zajęciem ekscytującym, to jednak na kuchennym blacie leży coś, co bez reszty przykuwa mą niezbyt podzielną uwagę.
  • Makłowicz do Bikonta, Bikont do Makłowicza - Hej, dziewczyno, daj biowino! 11 sty 2004 Chciałbym poruszyć dziś sprawę, która być może jest dla Ciebie równie oczywista jak niekompetencja obecnego rządu, lecz ogółowi znana jest jeszcze słabiej niż Lepperowi zasady savoire-vivre'u. Otóż, Polska jest krajem, w którym produkuje się wino
  • Kto jada ostatki..., czyli kulinarne pożegnanie z karnawałem 7 lut 2013, 1:00 To już naprawdę ostatni czas na karnawałową zabawę. Od tłustego czwartku, w tym roku przypadającego 7 lutego, do tak zwanego śledzika, czyli wtorku poprzedzającego Środę Popielcową, trwają bowiem ostatki. To także szansa na kulinarne...
  • Patisony pyszni kuzyni dyni 28 paź 2013, 10:12 Wyglądają przedziwnie wygrzewając się na bazarach w jesiennym słońcu, często przyciągają nasz wzrok. Żółciutkie, zielonkawe, kremowe. Czas, aby w końcu po nie sięgnąć. Patisony! Jak się za nie zabrać, radzi szef kuchni Knorr....
  • Mamo, Tato, palce lizać! czyli ulubione placki najmłodszych 27 mar 2014, 11:47 Nam rodzicom najbardziej zależy na tym, aby nasze dzieci były szczęśliwe, a ich dzieciństwo beztroskie. Najczęściej mamy też podobne zmartwienia, a jednym z nich jest brak apetytu naszych pociech. Często zastanawiamy się, co przygotować...
  • Sezon na szparagi 22 maj 2016, 20:00 Dlaczego szparagi mają różne kolory? To kwestia ich uprawy. Te zielone wyrastają ponad glebę. Białe przed przebiciem się na światło dzienne zostają przysypane ziemią – na polach powstają wtedy charakterystyczne kopczyki.
  • Zdrowie pełną parą 26 lip 2015, 20:00 Jeśli nie wiesz, od czego zacząć zmianę nawyków żywieniowych, gotowanie na parze będzie ku temu przyjemnym pierwszym krokiem.
  • Gotowanie na ostro, czyli Dzień Pikantnych Potraw 15 sty 2016, 7:48 Kiedy temperatura za oknem zachęca jedynie do wsunięcia się pod ciepły koc, noworoczny kalendarz podsuwa okazję, byśmy choć kulinarnie wyruszyli w podróż do rozgrzanych słońcem krajów Ameryki Południowej czy dalekiej Azji. To...
  • Know-how 7 lis 1999 Katalizator dojrzałości. W najnowszym numerze czasopisma "Nature" zamieszczono artykuł na temat związku chemicznego o nazwie bisfenol A, podobnego do estrogenu. To monomer używany do produkcji tworzyw poliwęglanowych...
  • Awantura o kichę 11 lip 2004 Bikont i Makłowicz odcinają się od kuchni chłopskiej, nie rozumiejąc, że jest elementem kultury narodowej Zając w gondoli", tekst Piotra Bikonta i Roberta Makłowicza, miał chyba nieść przesłanie, że kuchnia polska ułatwia nam zbliżenie z Europą. Jednak odwoływanie się do...
  • Bikont do Makłowicza, Makłowicz do Bikonta - Sezon na ogórki 22 sie 2004 Drogi Przyjacielu! Sezon ogórkowy w pełni! Dla mediów oznacza to dramatyczny brak tematów, bo większość ludzi, o których się mówi i pisze, wyjechała na wakacje, więc w polityce i kulturze dzieje się dużo mniej niż zwykle. Telewizja nadaje same powtórki, prasa przynudza o...
  • Polak przemycał 770 kg zamrożonych papierosów 2 lis 2007, 18:51 770 kg zamrożonych papierosów, ukrytych w polskiej ciężarówce-chłodni, znaleźli funkcjonariusze włoskiej Gwardii Finansowej w Mediolanie - poinformowała agencja Ansa. Kierowca tira został aresztowany.
  • Alchemia gotowania 20 lip 2008, 22:00 Surowe produkty wcale nie mają najwięcej witamin
  • Jak zdrowo grillować? Porady ekspertów 14 maj 2015, 8:33 Wiele smacznych i przez wielu lubianych potraw niekoniecznie musi służyć naszemu zdrowiu. Inaczej może być z żywnością przygotowywaną na grillu. Wystarczy tylko pamiętać o kilku prostych zasadach, z którymi można zapoznać się w...
  • Straciłeś na EHEC? Poskarż się do 11 lipca 22 cze 2011, 18:38 Agencja Rynku Rolnego do 11 lipca będzie przyjmowała wnioski dotyczące strat poniesionych przez rolników w produkcji warzyw w związku z wystąpieniem bakterii E.coli - poinformował minister rolnictwa Marek Sawicki. Sawicki oszacował, że straty poniesione w wyniku pojawienia się...