Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 140 tekstów

  • 11 cze 2017, 20:00 KSIĄŻKA Mleko się rozlało ROSE I SOFIA, MATKA I CÓRKA, PRZYJEŻDŻAJĄ LATEM Z LONDYNU NA HISZPAŃSKIE WYBRZEŻE MORZA ŚRÓDZIEMNEGO. Nie po to, aby wypoczywać, tylko na leczenie. Jest to jednak kuracja specyficzna, bo o dziwną tu idzie...
  • 30 lip 2013, 13:03 Wakacyjne dni to czas, by wprowadzić do kuchni cukinię. Jej wspaniały smak docenia wielu, dlatego warto dowiedzieć się, jak szerokie zastosowanie ma to warzywo w kuchni! W jaki sposób wprowadzić cukinię do codziennego menu, radzi szef...
  • 25 sie 2015, 10:49 Po lipcowych upałach wielu z nas czeka na dojrzałe, sierpniowe lato. Ciepły, letni wieczór na działce czy balkonie chętnie spędzimy z talerzem własnoręcznie przyrządzonego posiłku. Warto urozmaicić dietę i spróbować potraw...
  • 29 wrz 2009, 17:19 Odcienie jesiennego parku można przenieść do menu i stworzyć kolorowy pejzaż na talerzu.
  • 25 maj 2009, 17:41 Papki nikt nie lubi. Ani informacyjnej, ani spożywczej. Dzieci uciekają przed rozgotowanym szpinakiem pod stół, a starsi w akcie protestu sięgają po pilota. Ale za to wszystko, co chrupiące, jest pyszne. Jędrne jabłko, skórka na  pieczonym kurczaku no i młode warzywa. A może...
  • 6 cze 2004, 1:00 Wśród Polaków wreszcie zapanowała moda na polską kuchnię - tę najprawdziwszą, która królowała na naszych stołach już przed wiekami. Gołąbki w liściach chrzanu, kiszone zielone pomidory, czernina, befsztyk z zająca, rosół z gołąbków, cukinia faszerowana jabłkami, barszcz ze...
  • 23 paź 2016, 23:48 Zdaniem jury najlepszym filmem 32. Warszawskiego Festiwalu Filmowego jest „Malaria” Parviza Shahbaziego, zdaniem publiczności – „Nazywam się Cukinia” Claude’a Barrasa. Redakcja FILMu także wytypowała faworytów tegorocznej edycji; oto wyróżniona dziesiątka.
  • 1 lip 2016, 11:35 Gwarancją świetnej zabawy jest połączenie grupy przyjaciół i pysznego jedzenia. Szczególnie latem, gdy piękna pogoda nastraja do wspólnych spotkań w gronie najbliższych. Dlatego czym prędzej wyciągajmy z garażów, piwnic...
  • 13 paź 2002 Zaszedłem właśnie do jednej z nowych restauracyjek na krakowskim Kazimierzu, rzucam okiem w jadłospis, a tam risotto w kilku wersjach. Zapytałem, jak robią to risotto, a pani, ze zdziwieniem, że w ogóle pytam, wyjaśnia, że oczywiście, gotują ryż, potem mieszają z tym, co...
  • 18 paź 2015, 20:00 W Polsce działa kilkaset małych serowni produkujących ekskluzywne i wykwintne sery. I mimo że mają uznanie smakoszy, rynek zdobywają powoli.
  • 7 maj 2015, 10:58 Jest kilka rzeczy pewnych na tym świecie, w tym to, że właśnie w całej Polsce zaczął się sezon na grilla. Oficjalny początek przypadł na miniony długi weekend majowy, ale grillowe święto Polaków trwa aż do później jesieni. Długo...
  • 3 lip 2013, 12:20 Co drugi Polak gotuje na bazie makaronu kilka razy w miesiącu, a co czwarty z badanych je go kilka razy w tygodniu. Lubimy samodzielnie przyrządzać potrawy, jesteśmy świadomi w kuchni. Cenimy różnorodność form, jaką daje makaron. Wielkim...
  • 28 kwi 2014, 14:39 Coraz dłuższe i cieplejsze wieczory to czas, który chętnie spędzamy ze znajomymi na świeżym powietrzu. Miłą alternatywą dla tradycyjnej kolacji jest uwielbiane przez Polaków wspólne grillowanie. Często jednak brakuje nam pomysłu na...
  • 5 lip 2016, 11:49 Warzywa - najlepsze są świeże i pachnące. Cenimy je za moc składników odżywczych. By zachowały tą świeżość oraz wartość odżywczą, powinniśmy je przechowywać w odpowiednich warunkach. Zatem które warzywa trzymać...
  • 21 wrz 2003, 1:00 Piotrusiu! Niechętnie usiadłem przed ekranem maszyny obdarzonej pamięcią, bo choć pisanie do Ciebie jest zajęciem ekscytującym, to jednak na kuchennym blacie leży coś, co bez reszty przykuwa mą niezbyt podzielną uwagę.
  • 11 sty 2004 Chciałbym poruszyć dziś sprawę, która być może jest dla Ciebie równie oczywista jak niekompetencja obecnego rządu, lecz ogółowi znana jest jeszcze słabiej niż Lepperowi zasady savoire-vivre'u. Otóż, Polska jest krajem, w którym produkuje się wino
  • 7 lut 2013, 1:00 To już naprawdę ostatni czas na karnawałową zabawę. Od tłustego czwartku, w tym roku przypadającego 7 lutego, do tak zwanego śledzika, czyli wtorku poprzedzającego Środę Popielcową, trwają bowiem ostatki. To także szansa na kulinarne...
  • 28 paź 2013, 10:12 Wyglądają przedziwnie wygrzewając się na bazarach w jesiennym słońcu, często przyciągają nasz wzrok. Żółciutkie, zielonkawe, kremowe. Czas, aby w końcu po nie sięgnąć. Patisony! Jak się za nie zabrać, radzi szef kuchni Knorr....
  • 27 mar 2014, 11:47 Nam rodzicom najbardziej zależy na tym, aby nasze dzieci były szczęśliwe, a ich dzieciństwo beztroskie. Najczęściej mamy też podobne zmartwienia, a jednym z nich jest brak apetytu naszych pociech. Często zastanawiamy się, co przygotować...
  • 22 maj 2016, 20:00 Dlaczego szparagi mają różne kolory? To kwestia ich uprawy. Te zielone wyrastają ponad glebę. Białe przed przebiciem się na światło dzienne zostają przysypane ziemią – na polach powstają wtedy charakterystyczne kopczyki.
  • 26 lip 2015, 20:00 Jeśli nie wiesz, od czego zacząć zmianę nawyków żywieniowych, gotowanie na parze będzie ku temu przyjemnym pierwszym krokiem.
  • 15 sty 2016, 7:48 Kiedy temperatura za oknem zachęca jedynie do wsunięcia się pod ciepły koc, noworoczny kalendarz podsuwa okazję, byśmy choć kulinarnie wyruszyli w podróż do rozgrzanych słońcem krajów Ameryki Południowej czy dalekiej Azji. To...
  • 7 lis 1999 Katalizator dojrzałości. W najnowszym numerze czasopisma "Nature" zamieszczono artykuł na temat związku chemicznego o nazwie bisfenol A, podobnego do estrogenu. To monomer używany do produkcji tworzyw poliwęglanowych...
  • 11 lip 2004 Bikont i Makłowicz odcinają się od kuchni chłopskiej, nie rozumiejąc, że jest elementem kultury narodowej Zając w gondoli", tekst Piotra Bikonta i Roberta Makłowicza, miał chyba nieść przesłanie, że kuchnia polska ułatwia nam zbliżenie z Europą. Jednak odwoływanie się do...
  • 22 sie 2004 Drogi Przyjacielu! Sezon ogórkowy w pełni! Dla mediów oznacza to dramatyczny brak tematów, bo większość ludzi, o których się mówi i pisze, wyjechała na wakacje, więc w polityce i kulturze dzieje się dużo mniej niż zwykle. Telewizja nadaje same powtórki, prasa przynudza o...
  • 2 lis 2007, 18:51 770 kg zamrożonych papierosów, ukrytych w polskiej ciężarówce-chłodni, znaleźli funkcjonariusze włoskiej Gwardii Finansowej w Mediolanie - poinformowała agencja Ansa. Kierowca tira został aresztowany.
  • 20 lip 2008, 22:00 Surowe produkty wcale nie mają najwięcej witamin
  • 14 maj 2015, 8:33 Wiele smacznych i przez wielu lubianych potraw niekoniecznie musi służyć naszemu zdrowiu. Inaczej może być z żywnością przygotowywaną na grillu. Wystarczy tylko pamiętać o kilku prostych zasadach, z którymi można zapoznać się w...
  • 22 cze 2011, 18:38 Agencja Rynku Rolnego do 11 lipca będzie przyjmowała wnioski dotyczące strat poniesionych przez rolników w produkcji warzyw w związku z wystąpieniem bakterii E.coli - poinformował minister rolnictwa Marek Sawicki. Sawicki oszacował, że straty poniesione w wyniku pojawienia się...
  • 9 paź 2011, 23:45 Choć do momentu zamknięcia lokali wyborczych w Polsce obowiązywała cisza wyborcza, internauci znaleźli sposób, by zażartować z zakazu publikowania sondaży i prowadzenia agitacji partyjnej. Używali nazw... warzyw zamiast nazw partii, przewidując możliwy wynik wyborów.