Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 150 tekstów

  • Przechytrzyć raka 3 lut 2019, 20:00 Każdy z nas zna kogoś, kto choruje na raka. Biorąc pod uwagę różne czynniki ryzyka, szanse na to, że i my zachorujemy na nowotwór, są dość spore. Jak temu zapobiec?
  • Odporność na talerzu 6 sty 2019, 20:00 Kolejna infekcja? Winny może być twój styl życia, w tym sposób odżywiania. To, co jemy, może wpływać na odporność organizmu.
  • Koszyczek piknikowy 16 cze 2009, 12:52 To nie jest zwykła wałówka. Banalne kanapki możesz upychać do torby, choćby i ekologicznej. Ale porządny piknik wymaga koszyka. Menu może być międzynarodowe, ale wiklina raczej polska.
  • Zupa krem z pieczonych pomidorów 26 lut 2015, 10:01 Skład 1 kg dojrzałych pomidorów 1 czerwona papryka 2 niewielkie cebulki 2 ząbki czosnku 300 ml bulionu warzywnego kilka listków świeżej bazylii sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek jogurt naturalny Zaczynamy Pomidory, paprykę (po...
  • Gdy papryka znikaze stołu! Inspiracje szefa kuchni Knorr na dania z papryki 16 wrz 2013, 11:08 To ona-papryka króluje teraz na naszych stołach. Na surowo, pieczona, faszerowana, w sałatkach Do kulinarnych eksperymentów z papryką w roli głównej zachęca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Różne kolory papryki sprawiają, że dania z...
  • Papryka uzbrojona 17 sie 2008, 22:00 Jednych zwabić, innych odstraszyć – to taktyka papryki chilli. W porze dojrzewania owoców roślina zbroi się przeciw atakowi grzybów i owadów, nasycając czerwone strąki piekącą i hamującą wzrost mikroorganizmów kapsaicyną. Jak...
  • W kuchni - Klub chrup, chrup... 25 maj 2009, 17:41 Papki nikt nie lubi. Ani informacyjnej, ani spożywczej. Dzieci uciekają przed rozgotowanym szpinakiem pod stół, a starsi w akcie protestu sięgają po pilota. Ale za to wszystko, co chrupiące, jest pyszne. Jędrne jabłko, skórka na  pieczonym kurczaku no i młode warzywa. A może...
  • Bikont do Makłowicza, Makłowicz do Bikonta - Uroki pieprzenia 14 gru 2003 Drogi Robercie! Piszę do Ciebie z ogniem w ustach, jako że właśnie zjadłem solidną porcję spaghetti z oliwą, czosnkiem i papryką. Eksperymentalnie dorzuciliśmy hojną ręką pokrojone w plastereczki czarne oliwki. Efekt wspaniały, tyle że Miryna nieco przesadziła z papryką i...
  • Makłowicz do Bikonta, Bikont do Makłowicza 30 sty 2005 Piotrusiu! My tutaj dostajemy dreszczy, obserwując ordynacki mariaż Siwca z Czarzastym, dziwimy się, że bez pomocy kanałów tematycznych oglądamy w telewizji panie Beger i Hojarską, a tymczasem całkiem blisko dzieją się rzeczy równie straszne. Na Węgrzech bowiem przez miesiąc...
  • S.O.S. dla każdej sałatki - Sosy sałatkowe Knorr niezastąpione na wiosnę 9 maj 2013 Pomidory, sałata, rzodkiewka, ogórki, szczypiorek, pietruszka  już są! Świeże, pachnące, kolorowe! Idealne na wiosenne sałatki. Ich smak najlepiej podkreślą jak zawsze sosy sałatkowe Knorr. Do dzieła! Przyrządzanie sałatek to dla...
  • Kocioł smaku, czyli czas na pyszny gulasz! 25 lut 2016, 15:03 Sycące danie obiadowe, które nie wymaga skomplikowanego przyrządzania? Odpowiedź jest prosta - gulasz! To jednogarnkowa potrawa, która sprawdzi się zimową porą, gdy chętniej sięgamy po rozgrzewające nas posiłki. Sprawdź, jak łatwo...
  • Bikont do Makłowicza, Makłowicz do Bikonta - Uroki belgijskiej kapustki 25 kwi 2004, 1:00 Czy zauważyłeś, że pośród licznych cudów świata są pewne smaki, za którymi trzeba się stęsknić? Pomidory, ser czy pieczywo można jeść codziennie, ale już taka brukselka trzeciego dnia z rzędu, choćby nawet za każdym razem na inny sposób przyrządzona, nie tylko nudzi, ale wręcz...
  • Wariacje zakopiańskie 4 wrz 2011, 12:00 Jestem w Kościelisku. Bajecznie pomalowane słońcem góry i pobocza dróg usłane drzewami jarzębiny zaparły mi dech w piersiach. Cieszę się niezmiernie, że cały czas jest to miejsce, którego nie skopano reklamami i złą architekturą....
  • Makłowicz do Bikonta, Bikont do Makłowicza - Głos mają ryby 28 sty 2008 Piotrusiu! Wróciłem właśnie z Końskich, miasta w Świętokrzyskiem, gdzie nagrywaliśmy kolejny odcinek "Podróży kulinarnych". Pobyt niezwykle miły i owocny. Wyobraź sobie, że w powiecie koneckim we wsi Kołoniec, opisywanej przez Reymonta w relacji z pielgrzymki do Częstochowy,...
  • Dodatek specjalny - Ewolucja talerza 6 lis 2005 Nawet srogą zimę można przetrwać, nie jedząc mięsa
  • Co je Święty Mikołaj? Kilka inspiracji rodem z dalekiej Laponii 4 gru 2015, 8:30 Z produkcji filmowych możemy się dowiedzieć, że wszystkie dzieci w noc, gdy mają otrzymać prezenty, zostawiają hojnemu staruszkowi mleko i ciasteczka. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, co on sam może jeść na co dzień? Od...
  • Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa - wiosenne warzywa na start 20 mar 2015, 6:06 Kto wymyślił Dzień Bez Mięsa? Wariat - powiedzą jedni. Idealista - krzykną drudzy. Ten wariat i idealista pochodził z Ameryki i należał do grupy aktywistów z organizacji na rzecz przestrzegania praw zwierząt. Jako zwolennik diety...
  • Idzie nowe! Przepisy na wiosenne sałatki z nowalijkami 14 kwi 2016, 12:32 Kiedy za oknem zaczyna robić się wreszcie coraz bardziej wiosennie, zaczynamy mieć ochotę na lżejsze dania. Szczególnie, że po długiej zimie organizm naturalnie zaczyna szukać sposobów na uzupełnienie braków witamin i składników...
  • Zupy dla ochłody - pyszne chłodniki z całego świata 15 lip 2013, 14:34 Gdy z nieba leje się żar, my szukamy inspiracji na letni obiad pyszny, lekki, orzeźwiający.  Chłodniki oto strzał w dziesiątkę! O tej porze roku smakują najlepiej. Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, radzi, by eksperymentować i...
  • Naturalnie w kuchni: Jak przechowywać warzywa? 5 lip 2016, 11:49 Warzywa - najlepsze są świeże i pachnące. Cenimy je za moc składników odżywczych. By zachowały tą świeżość oraz wartość odżywczą, powinniśmy je przechowywać w odpowiednich warunkach. Zatem które warzywa trzymać...
  • Gofry na ostro - ze szpinakiem, łososiem lub boczkiem. Co za smak! 5 wrz 2014, 11:51 Któż z nas nie zna gofrów? Pulchne, chrupiące ciasto w kształcie prostokąta z charakterystyczną kratownicą z obu stron. Przywołują skojarzenia z wakacyjnym wyjazdem nad polskie morze, gdzie imponujące jest zagęszczenie budek z goframi...
  • Szał pomidora 29 sie 2010, 12:00 Tak naprawdę smakuje mi każdy pomidor, który sama zerwę z krzaka.
  • Między jagnięciną a baraniną 2 lis 2010 Ktoś, kto nigdy nie próbował baraniny, powinien zacząć od jej łagodniejszej wersji i zdecydować się na mięso jagnięce.
  • Miłość w Madrycie 13 lut 2011, 12:00 Naprawdę myślałam, że można zapomnieć o Madrycie, że można bez niego żyć. Nie można.
  • Cukinia - niezastąpiona w letnim menu 30 lip 2013, 13:03 Wakacyjne dni to czas, by wprowadzić do kuchni cukinię. Jej wspaniały smak docenia wielu, dlatego warto dowiedzieć się, jak szerokie zastosowanie ma to warzywo w kuchni! W jaki sposób wprowadzić cukinię do codziennego menu, radzi szef...
  • Pan Tao 4 wrz 2016, 20:00 Przyjechał, zobaczył i zarobił. Wietnamczyk Tao Ngoc Tu wybudował nad Wisłą biznes wart kilkaset milionów złotych. Wszystko dzięki chińskim zupkom, które tak naprawdę pochodzą z Japonii.
  • Szybko i smacznie - poradnik dla zapracowanych 5 paź 2015, 15:15 Praca, szkoła, dodatkowe kursy, zajęcia sportowe - dzisiejsze tempo życia nas nie oszczędza, a w szczególności naszego żołądka. Co zrobić, by pomimo braku czasu przygotować zdrowe i smaczne jedzenie, które dostarczy nam energii na...
  • Uchroń swoje dziecko przed infekcjami - zastosuj zdrową dietę 19 paź 2015, 12:16 Częsty katar, kaszel czy łamanie w kościach - to pierwsze oznaki słabej odporności naszego dziecka. Co zrobić, by nasza pociecha mogła cieszyć się zdrowiem również w okresie wzmożonych przeziębień, ale bez stosowania sztucznych...
  • Zimowe przemęczenie? Pokonaj je odpowiednią dietą 18 sty 2016, 11:16 Miód, szpinak, nasiona dyni, ryby - zimowe zmęczenie i senność można zniwelować poprzez właściwie skomponowaną dietę. Sekret tkwi w odpowiednich składnikach odżywczych, których niedobór powoduje osłabienie organizmu. Eksperci...
  • Morze nektaru 21 lut 1999 Tak gwałtownego wzrostu zainteresowania sokami owocowymi i warzywnymi w ostatnich miesiącach nie spodziewali się ani ich producenci, ani dystrybutorzy.