Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 150 tekstów

  • Sezon na grzyby w pełni. Eksportujemy 20 tys. ton rocznie 2 wrz 2014, 12:05 Grzybiarze już rozpoczęli tegoroczny sezon. Duże i urodzajne lasy, przychylne grzybiarzom prawo i tradycje kulinarne sprawiają, że polski rynek grzybiarski jest jednym z największych w Europie. Co roku Polska eksportuje do krajów europejskich ok. 20 tys. ton grzybów o łącznej...
  • Magia świątecznych smaków z produktami marki WINIARY 6 lis 2014, 15:34 Choinka, prezenty, stół zastawiony dwunastoma tradycyjnymi potrawami... Na myśl o Bożym Narodzeniu w naszej pamięci przywołujemy wspomnienia pełne ciepła, radości i bliskości. Ten wyjątkowy czas zachwyca nas nie tylko kuszącymi...
  • Żurek wielkanocny - sekrety idealnej kompozycji 23 mar 2015, 8:50 W polskiej kuchni lubimy kwaśne smaki - wyraziste zupy, kiszone i marynowane przekąski. Może dlatego tak dobrze przyjął się u nas żurek - na co dzień nie schodzi z top listy naszych ulubionych zup, natomiast w pewne wyjątkowe dni, np. w...
  • Poczuj wyjątkowy smak Świąt z marką WINIARY 9 gru 2015, 12:55 Jak co roku czekamy na ten wyjątkowy moment, kiedy na niebie zabłyśnie pierwsza gwiazdka i będziemy mogli rozpocząć świąteczną ucztę w rodzinnym gronie. Wcześniej jednak czeka nas okres przygotowań tradycyjnych potraw, które trafią...
  • Co dają nam grzyby? 5 cze 2016, 20:00 Grzyby w polskiej kuchni goszczą od wieków – dodają niepowtarzalnego smaku każdej potrawie. Ale czy smak to jedyna ich wartość?
  • 44 składniki, czyli przepis na Polskę 6 lis 2016, 20:00 To paradoksalne, że 11 listopada zamiast na chwilę zapomnieć o dzielących nas różnicach, z upodobaniem je podkreślamy. Na chwilę postarajmy się jednak o tym zapomnieć i zaryzykujmy tezę, że mimo tych różnic banalny tekst piosenki,...
  • Postna głowa od śledzia 19 lut 2012, 12:00 Niedawno na moim zakąskowym półmisku wylądował śledź przygotowany razem z głową. Choć spojrzał na mnie smętnie, to od razu zauważyłam, jak ładny kolor ma śledziowa głowa, i przypomniałam sobie okładkę książki o kuchni molekularnej, której autorem jest Ferran Adrią i która cała...
  • Odkryj współczesny smak tradycji z marką WINIARY 8 mar 2013, 1:00 Zupy to polska specjalność, są obecne w naszej tradycji kulinarnej od zawsze. Choć coraz częściej eksperymentujemy i poszukujemy nowych pomysłów, wciąż jesteśmy przywiązani do tradycyjnych smaków i znanego od lat podejścia do...
  • Orlen Warsaw Marathon: Etiopczyk najszybszy! 21 kwi 2013, 8:39 Ok. 27 tysięcy osób ma wziąć udział w imprezach biegowych związanych z organizowanym w stolicy Orlen Warsaw Marathon. Maraton rozpoczął się o godzinie 9:30, dziesięć minut później wystartowali uczestnicy biegu na 10 km. Jako pierwszy zakończył bieg na Stadionie Narodowym...
  • Wicepremier: Miałem mało czasu, więc zebrałem tylko 170 kilogramów grzybów 24 gru 2013, 8:32 Wicepremier, minister gospodarki i szef Polskiego Stronnictwa Ludowego Janusz Piechociński powiedział na antenie TVP Info, że jest zapalonym grzybiarzem, jedna ze względu na swoje obowiązki miał na swoją pasję mniej czasu.
  • Nieudane grzybobranie Napieralskiego 30 wrz 2010, 14:00 Lider SLD w wolnej chwili wybrał się z młodzieżą SLD do lasu na grzybobranie. To kolejny wybieg Grzegorza Napieralskiego na ocieplenie swojego wizerunku i zbliżenie się od serc wyborców.
  • Polska śliwka, choć węgierka 28 sie 2011, 12:00 Nie masz śliwki nad węgierkę. Trudno szukać takich owoców gdziekolwiek indziej, z żadnej innej śliwki nie powstają tak fantastyczne potrawy, o których dzisiaj chcę opowiedzieć. Owoc to coraz rzadszy, bo i zainteresowanie nim z roku na...
  • Gdzie są moje prawdziwki? 18 wrz 2011, 12:00 Nigdy nie zrozumiem, dlaczego nad pięknymi jeziorami w Kanadzie tak trudno dostrzec jakiekolwiek grzyby. Wiem, że mieszkający tam Polacy znają sekrety miejsc obfitych w najwspanialsze okazy, ja jednak jeszcze do tych tajemnic nie zostałam...
  • Maraton Warszawski: nowa trasa, rekordowa liczba uczestników 21 wrz 2011, 16:54 Około 5 tys. biegaczy z blisko 50 krajów zgłosiło się dotychczas do 33. Maratonu Warszawskiego. Tegoroczna trasa jest zmieniona i - jak podkreślają organizatorzy - bardzo szybka. Jeśli komuś uda się pobić rekord Polski, w nagrodę otrzyma samochód.
  • Maratończycy biegną przez Warszawę 25 wrz 2011, 11:30 Około pięciu tysięcy biegaczy z blisko 50 krajów rywalizuje w 33. Maratonie Warszawskim. W porównaniu z poprzednimi edycjami, trasa jest zmieniona i - jak podkreślają organizatorzy - bardzo szybka. Nagrodą za rekord Polski będzie samochód.
  • Pizza po góralsku 20 lis 2011, 12:00 Znów jestem w polskich górach, tym razem w Bukowinie Tatrzańskiej. Jechałam tu przekonana, że wszystko przed sezonem będzie zamknięte na głucho, że niczego nie zjem, że najlepiej byłoby, gdybym spakowała sobie parę sznytek i zabrała wielki termos z zupą.
  • Grzybo... gotowanie. Porady szefów kuchni Knorr 12 wrz 2014, 12:45 Każda pora roku ma swoje uroki. Czar jesieni objawia się między innymi w słonecznych spacerach po lesie i grzybobraniu. Przyniesione z lasu grzyby nadają potrawom charakterystyczny głęboki aromat, pozwalając cieszyć nasze podniebienia...
  • Słoik rodzi się w mieście 6 paź 2014, 6:00 Młodzi Polacy z egzaltacją zabrali się za wekowanie przetworów. To najnowszy trend wielkich miast, który staje się wręcz deklaracją polityczną.
  • Słoik rodzi się w mieście 8 paź 2014, 16:41 Młodzi Polacy z egzaltacją zabrali się za wekowanie przetworów. To najnowszy trend wielkich miast, który staje się wręcz deklaracją polityczną.
  • Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta... Coraz smaczniejsze święta! 22 gru 2014, 11:38 I znowu zbliża się wyjątkowy czas świąt Bożego Narodzenia. Przed nami najprzyjemniejsza część roku: spotkania z bliskimi, wolne od pracy dni, prezenty oraz pysznie zastawiony stół. No właśnie... I tu pojawia się tradycyjne pytanie -...
  • Prosto z Polski 22 mar 2015, 20:00 Kosmetyki, żywność, motoryzacja – sukcesy polskich eksporterów udowadniają, że Polska przestała być wyłącznie krajem wódki i kiełbasy.
  • ORLEN Warsaw Marathon. Utrudnienia w ruchu 26 kwi 2015, 7:16 Dziś na ulice Warszawy wybiegną tysiące biegaczy, którzy biorą udział w ORLEN Warsaw Marathon. Sprawdź, jakie będą utrudnienia w ruchu.
  • Spać w spa 21 cze 2015, 21:45 Luksusowy hotel, by zasłużyć na to miano, musi mieć coś, co sprawi, że goście poczują się tam naprawdę wyjątkowo – niezależnie, czy przyjadą odpocząć, czy popracować.
  • Jesienne grzybobranie 24 sie 2015, 12:20 Wyprawa na grzyby to znakomity pomysł na relaks oraz spędzenie wolnego czasu na świeżym powietrzu. Dlatego nie zastanawiaj się ani chwili dłużej! Namów rodzinę lub przyjaciół na weekendową wycieczkę do lasu, połączoną z popularnym...
  • Kult smardza 5 maj 2002 Kosz w rękę, piersiówka za pazuchę i dalej na grzyby!
  • Polowanie na kapelusze 8 wrz 2002 Mimo że poruszaliśmy już raz na tych szanownych łamach temat grzybów, to mowa była jedynie o smardzach i innych późnowiosennych leśnych przyjemnościach
  • Bikont do Makłowicza, Makłowicz do Bikonta 10 sie 2003, 1:00 Drogi Robercie! Siedzimy sobie na tarasie wiejskiego pensjonatu w Badowie Górnym pod Mszczonowem i podziwiamy krajobraz mazowiecki, zajadając jagodzianki, które dowieźli właśnie przyjaciele z Warszawy. Ach, cóż to za jagodzianki!
  • Makłowicz do Bikonta, Bikont do Makłowicza 26 wrz 2004 Lepszy rydz niż nic Piotrusiu Zupełnie nie wiem, co u Ciebie i w kraju słychać, bo od prawie dwóch tygodni przemierzam różne zakątki Węgier w poszukiwaniu dań i trunków, których sam widok spłoszyłby marsa z Twego oblicza, jeśli oczywiście takowy na nim gości. Prawie tydzień...
  • Nebbiolodo borowików 15 gru 2006, 15:00 Lirano 2004, DOC nebbiolo d'alba, Rivetto Importer: Galicyjskie Piwnice Win Cena: 49 zł Lirano to nazwa przysiółka na górskim grzbiecie, na samej granicy regionu Barolo. Rodzina Rivetto robi tu wina od 1902 r. Wina szczere, prawdziwe jak...
  • Eliksir kapucyna 30 wrz 2007, 22:00 Najlepiej sprzedają się produkty prozdrowotne i napitki firmowane przez mnichów