Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 203 tekstów

  • Co nam szkodzi, na co uważać? 7 składników żywności, przed którymi ostrzegają eksperci 31 sie 2017, 13:53 Naukowcy i dietetycy biją na alarm: polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Jeśli nie zaczniemy walki z naszymi żywieniowymi grzechami, czeka nas plaga otyłości oraz drastyczny wzrost chorych na serce i cukrzycę. Jakie najczęściej popełniamy grzechy żywieniowe?
  • Cash and Kerry 8 sie 2004 Zwycięstwo kandydata demokratów na prezydenta USA będzie można oblać keczupem Jedzenie w puszkach było w historii kuchni tym, czym w polityce zburzenie Bastylii" - zauważył Amerykanin Henry John Heinz, założyciel spożywczego potentata Heinz. Największa bodaj rewolucja...
  • Kolejna afera z polską żywnością - wycofują masło ze sprzedaży 10 lut 2013, 9:25 Polskie masło znalazło się pod lupą słowackiej inspekcji weterynaryjnej. W jednym z opakowań jakie znaleziono w sklepie w Popradzie wykryto niedozwolone w UE emulgatory i konserwanty - donosi RMF FM.
  • Rynek żywności ekologicznej w Polsce wart jest 600-650 mln złotych 14 sty 2015, 19:21 Polacy przywiązują coraz większą wagę do zdrowego odżywiania, a co za tym idzie – rośnie popularność żywności ekologicznej. Naturalne produkty pochodzące z upraw, w których nie stosuje się sztucznych nawozów, i przetwarzane bez udziału konserwantów, można już kupić nie...
  • 60-dniowy świeży chleb bez pleśni? To możliwe 3 gru 2012, 14:30 Amerykańscy naukowcy odkryli metodę, dzięki której można zachować świeżość chleba i zabezpieczyć go przed pleśnieniem bez użycia konserwantów.
  • Moda na zdrową żywność nie mija 9 sty 2016, 18:44 Zdrowe odżywanie nie jest chwilową modą, ale coraz silniejszym trendem – wynika z badania przeprowadzonego przez Ośrodek Ewaluacji. Polacy chcą jeść zdrowo i odpowiedzialnie, dlatego coraz częściej wybierają żywność nieprzetworzoną, bez konserwantów i chemicznych dodatków. W...
  • Jak chronić skórę 13 lis 2016, 20:00 Słowo „hypoalergiczny” umieszczone na kosmetyku nie oznacza, że jest on odpowiedni dla alergików. W jego składzie mogą być substancje szkodliwe albo alergizujące – mówi Ewa Daniel, toksykolog.
  • Polskie dzieci jedzą śmieci 27 sie 2017, 20:00 Naukowcy i dietetycy biją na alarm: polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Jeśli nie zaczniemy walki z naszymi żywieniowymi grzechami, czeka nas plaga otyłości oraz drastyczny wzrost chorych na serce i cukrzycę.
  • Mission Wraps wprowadza nowość na rynku pieczywa 26 maj 2015, 13:58 Mission Wraps, wiodąca marka wrapów m.in. w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie, wzbogaca swoje portfolio o nową odmianę - Original 0% sztucznych konserwantów. To już siódmy rodzaj wrapów Mission dostępny w polskich sklepach. Wrapy Original...
  • Bakterie przedłużą świeżość chleba 14 paź 2009, 12:35 Statystyki mówią, że jedna piąta wyrobów piekarniczych w Irlandii, nie znajduję nabywcy, psuje się i jest wyrzucana. Naukowcy postanowili rozwiązać ten problem, dodając do pieczywa szczep bakterii mlekowych.
  • Hipoalergiczny i bez parabenów, czyli... 25 sie 2015, 9:16 Z raportu Rynek Health & Wellness w Polsce 2014 przygotowanego przez GFK wynika, że 2/3 Polaków sięgnęło podczas zakupów po naturalny artykuł kosmetyczno-chemiczny, nie zawierający silikonów, parabenów oraz innych konserwantów....
  • Know-how 30 kwi 2000 Pochodzenie humoruPoczucie humoru nie zależy od genów, ale od wychowania - twierdzą naukowcy z londyńskiego szpitala św. Tomasza. Przebadali oni 71 par bliźniąt jednojajowych i 56 par bliźniąt dwujajowych, które wychowywały...
  • Fast food w płynie 10 kwi 2005 Picie soków grozi otyłością i zawałem serca! W latach 70. dla pokoleń wychowanych na kompotach picie "zdrowych" soków, poza modą na coca-colę, było namiastką dobrobytu. - Soki symbolizowały wolność i styl życia, którego zazdrościliśmy ludziom z Zachodu - mówi prof. Jacek...
  • Czy wiesz, co jesz? 31 sie 2008, 22:00 Zamiast masła, sera i szynki sprzedawane są produkty masłopodobne, seropodobne i szynkopodobne
  • Domowe wędliny i pasty z maszynką do mielenia mięsa od MPM 14 sty 2014, 14:18 W trosce o zdrowie swoje i rodziny, dużą uwagę powinno przykładać się do jakości jedzenia. By eliminować z diety zbędne konserwanty i ulepszacze, warto przygotowywać niektóre wędliny i pasty kanapkowe ze świeżego mięsa.  W ich...
  • Chemia przyjazna dla maluszka? Bezpieczne substancje z otoczenia dziecka 27 sty 2014, 9:04 Czy wiesz co może się kryć w produktach, które kupujesz dla swojego dziecka? Nikiel, sód, aniony, wypełniacze aktywne wszystkie te substancje mogą powodować podrażnienia skóry oraz alergie. Eksperci marki JELP wyjaśniają z czego...
  • Co Ci szkodzi? Zmień przekąskę! 19 mar 2014, 13:30 Aż 3 na 4 Polaków niezdrowo podjada między posiłkami, a jednocześnie chciałoby prowadzić zdrowszy tryb życia wynika z badań przeprowadzonych przez IRCenter na zlecenie marki Tymbark. Na rynku pojawiła się właśnie doskonała...
  • Co kryje się za „E” na etykietach produktów spożywczych? 7 kwi 2014, 13:22 Około dwóch trzecich Polaków nie czyta etykiet na produktach spożywczych. A osoby, które je czytają, nie potrafią zinterpretować oznaczeń „E”.
  • Wiem co piję. SOKI 100% - potwierdzamy fakty, obalamy mity 14 kwi 2014, 11:00 Coraz bardziej świadomi wartości pewnych składników, częściej zwracamy uwagę na skład produktów. Czego dowiemy się czytając etykietę soku 100% i co te informacje oznaczają? O tym, co zawiera w sobie sok 100% opowiadają dietetyk Aneta...
  • Kupuj polskie 25 sty 2009, 22:00 Mam gdzieś Wedla. To już nie jest polska marka, więc nie kupuję jej produktów – mówi znana warszawska restauratorka Magda Gessler. Z badań wynika, że około 1,5 mln Polaków robi zakupy, kierując się tym, w jakim stopniu dany towar jest polski. Podobnie doceniają narodowe...
  • Uwaga, producenci jaj kłamią 14 kwi 2011, 17:47 Prawie 44 proc. skontrolowanych na zlecenie UOKiK partii jaj nie spełniało wymagań jakościowych bądź dotyczących oznaczeń na opakowaniu. W innych grupach skontrolowanych produktów odsetek zakwestionowanych wyniósł od 16 do 35 proc.