Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 128 tekstów

  • 19 mar 2017, 20:00 Nowoczesne technologie, drobiazgowa kontrola jakości i dbałość o higienę – pasze z Piły spełniają najwyższe standardy rynku.
  • 30 paź 2016, 20:00 Jaskra, zwyrodnienie plamki żółtej, zaćma to najpoważniejsze choroby wieku dorosłego, prowadzące do utraty widzenia. Ich wczesne wykrycie daje szansę na szybkie podjęcie leczenia i ocalenie wzroku – mówi prof. Krystyna Czechowicz-Janicka, dyrektor medyczny i naukowy Instytutu...
  • 11 gru 2016, 20:00 Każdy rodzic chce, żeby jego dziecko było zdrowe i odporne na infekcje. Ale czym właściwie jest odporność i jak ją skutecznie budować u małego człowieka?
  • 28 lip 2013, 20:00 W naczyniach ze szkła żaroodpornego Termisil można gotować zdrowo i smacznie. Ich używanie pozwala zaoszczędzić czas i uchronić potrawę przed utratą cennych mikroelementów.
  • 26 lis 2014, 11:30 Procesy starzenia włosów przyspiesza nadużywanie lokówki i prostownicy, nadmiar produktów do stylizacji, stres i nieprawidłowa dieta. Pomóc mogą kosmetyki zawierające koenzym Q10, który stymuluje produkcję keratyny, masaże pobudzające ukrwienie skóry głowy oraz ochrona przeciw...
  • 1 wrz 2015 Gdy byłem małym dzieckiem i się przeziębiłem babcia parzyła mi herbatkę z rumianku i z lipy. Dziadek postulował żebym napił się ciepłego mleka z masłem i miodem. W każdej rodzinie, gdziekolwiek na świecie, stosowano i stosuje się nadal domowe i sprawdzone rozwiązania na różne...
  • 16 lis 2009, 21:54 Rosyjskie Ministerstwo Obrony nie planuje wprowadzenia do dziennych racji żołnierzy napojów alkoholowych, w tym piwa - głosi komunikat resortu obrony, dementujący doniesienia, "pewnych mediów", które podały, że ministerstwo rozpatruje kwestię włączenia do posiłków żołnierskich...
  • 17 sie 2011, 16:45 Suszone owoce w codziennej diecie to solidna porcja zdrowia i witamin. Dodają nam energii, pozwalają uzupełnić mikroelementów oraz zapewniają znakomitą kondycję. Nie inaczej jest z suszonymi śliwkami. Już zaledwie po 1-2 tygodniach spożywania tego owocu, odczujemy jego...
  • 31 sie 2003, 1:00 Polski chleb może się stać narodowym produktem eksportowym jak węgierskie salami i włoskie spaghetti
  • 18 sie 2002 Gwarancja zdrowia w pigułce to fikcja i strata pieniędzy
  • 11 sie 2002, 13:14 Margaret Thatcher, gdy była premierem, każdy dzień zaczynała od czarnej kawy i kilku tabletek witaminy C. Jak wielu z nas. I jak wielu z nas sporo ryzykowała. Gwarancja zdrowia w pigułce to fikcja i strata pieniędzy.
  • 3 paź 2013, 14:40 Tężnie solankowe kojarzą nam się z zabiegami uzdrowiskowymi. Jednak dziś z tego naturalnego sposobu regeneracji organizmu korzystać można nie tylko w leczniczych kurortach. Coraz częściej buduje się je także w centrach zdrowego...
  • 18 paź 1998 Jesienią i zimą nasz system odpornościowy zdaje ciężki egzamin. Od niego bowiem zależy, czy pozostaniemy zdrowi, czy zarazimy się którymś z 300 rodzajów szalejących na świecie wirusów grypy i paragrypy (przyczyny 90 proc. przeziębień) lub bakteriami albo grzybami. Jeśli przez...
  • 27 cze 2014, 8:37 Czym są kiełki? Najprościej mówiąc, to zaczątki nowej rośliny. Zawierają to, co najcenniejsze dla jej wzrostu, dlatego nie dziwi fakt, że kiełki są prawdziwą bombą witaminową i nośnikiem wielu składników odżywczych. Nie dość,...
  • 26 wrz 2014, 14:14 Rodzinny grill, piknik ze znajomymi czy wspólne oglądanie meczu w telewizji to idealne sytuacje, w których możemy zaserwować naszym bliskim i przyjaciołom drobne przekąski. Słodkich i niezdrowych pokus jest naprawdę wiele więc tym...
  • 30 mar 2015, 10:00 Współczesny styl życia coraz bardziej wywiera negatywne skutki na nasz organizm. Niewłaściwe odżywianie, brak ćwiczeń, nadmiar godzin pracy mają znaczący wpływ na jego kondycję. Każda część ciała, aby właściwie funkcjonować...
  • 20 wrz 2015, 20:00 Niedługo liczba ludności wzrośnie – według szacunków – do 9 mld. Do tego czasu musimy zwiększyć produkcję żywności aż o 60 proc. Bez nawozów mineralnych jest to niemożliwe – mówi Paweł Jarczewski, prezes zarządu Grupy Azoty
  • 21 lut 2016, 20:00 Rośnie wszędzie. W parkach i ogródkach. Jest tak kwaśny, że po rozgryzieniu go twarz się wykrzywia. Ale też zdrowy na potęgę.
  • 14 kwi 2016, 12:32 Kiedy za oknem zaczyna robić się wreszcie coraz bardziej wiosennie, zaczynamy mieć ochotę na lżejsze dania. Szczególnie, że po długiej zimie organizm naturalnie zaczyna szukać sposobów na uzupełnienie braków witamin i składników...
  • 26 mar 2000 Zainteresowanie metodami leczenia oferowanymi przez medycynę alternatywną nieustannie rośnie. Już dziś z tej formy pomocy - jak szacują lekarze - korzystaok. 60 proc. osób chorujących na nowotwory
  • 7 maj 2000 Tylko kilka procent ludzi z nadwagą dzięki odpowiedniemu odżywianiu się na stałe uzyskuje idealną wagę
  • 17 gru 2000 Gorączka krwotoczna wywoływana przez wirus Ebola to jedna z najbardziej śmiertelnych chorób. W ciągu dziesięciu dni zabija 90 proc. zarażonych. Nie znamy jeszcze na nią leku. Zespół naukowców z Bethesda w stanie Maryland wraz z badaczami z Atlanty opracował szczepionkę opartą...
  • 6 maj 2014 Mało jest krajów na świecie w których chleb nie byłby powszechnym i codziennym składnikiem posiłku. Może nie ma go w Amazonii i na niektórych wyspach Pacyfiku. gdzie nie uprawia się zbóż, ale i tam można znaleźć jakiś jego substytut. Cała Europa, obie Ameryki, za wyjątkiem...
  • 4 maj 2016 Staranie się o dziecko nie zawsze kojarzy się z czystą przyjemnością. Kiedy po kilku miesiącach test ciążowy nadal pokazuje jedną kreskę, pojawia się stres i pierwsze wątpliwości co do płodności. Zanim jednak takie emocje wezmą górę, dobrze jest zadbać o kilka czynników, które...
  • 7 sie 2016, 20:00 Odpowiednią dietą można uzyskać efekty porównywalne nawet z terapią farmakologiczną – mówi dr n. med. Edyta Biernat-Kałuża.
  • 7 sie 2016, 20:00 O tym, jak zachować sprawność ruchową do późnych lat, mówi Michał Szyszka, ortopeda z Centrum Medycznego Gamma w Warszawie.
  • 15 sty 2009, 21:33 Po kontroli zleconej przez wojewodę mazowieckiego powiatowy inspektor nadzoru budowlanego nakazał zaprzestać działalności warszawskiego sklepu z tzw. dopalaczami - poinformowała rzeczniczka wojewody Ivetta Biały.
  • 18 sty 2009, 22:00 Mieszkańcy Ziemi Obiecanej nie odżywiali się zdrowo. Do takich wniosków doszedł w książce „Co jedli Izraelici? Dieta w czasach biblijnych" brytyjski teolog Nathan MacDonald. Opierając się na badaniach kulinarnych obyczajów...
  • 13 kwi 2009, 20:00 Ponad sześć lat Zygmunt B. „leczył” chorych na raka miksturą ze sfermentowanych ziół doprawioną kwasem mlekowym, burakami i czosnkiem. W ulotkach rozrzucanych w szpitalach i klinikach onkologicznych zachwalał, że jest to „fenomenalny preparat nowej generacji...
  • 18 lip 2010, 12:00 Jeszcze nigdy Polacy nie byli tak otyli. Jeśli prowadzone obecnie w Polsce programy profilaktyczne nie przyniosą efektów, niedługo czeka nas katastrofa społeczna i ekonomiczna. Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że otyłość lub nadwagę ma już co drugi Polak. W zawrotnym...