Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 133 tekstów

  • Odnaleziono najstarszą zachowaną formę życia na Ziemi. Ma 4 mld lat 15 lis 2017, 21:15 Naukowcy z Uniwersytetu Tasmańskiego odkryli na wyspie najstarsze zachowane świadectwa życia na naszej planecie. Są to tzw. stromatolity mające około cztery miliardy lat.
  • Dieta Na Zdrowie 15 paź 2017, 20:00 Najlepszym sposobem na alergie i nietolerancje pokarmowe jest usunięcie z diety czynnika, który je powoduje.
  • Najważniejszy mięsień mężczyzny 30 lip 2017, 20:00 Serce jest tym dla ciała, czym silnik dla samochodu. Odpowiednio zadbane dowiezie daleko.
  • Gotuj na zdrowie 28 lip 2013, 20:00 W naczyniach ze szkła żaroodpornego Termisil można gotować zdrowo i smacznie. Ich używanie pozwala zaoszczędzić czas i uchronić potrawę przed utratą cennych mikroelementów.
  • Włosy zaczynają się starzeć już po 25. roku życia 26 lis 2014, 11:30 Procesy starzenia włosów przyspiesza nadużywanie lokówki i prostownicy, nadmiar produktów do stylizacji, stres i nieprawidłowa dieta. Pomóc mogą kosmetyki zawierające koenzym Q10, który stymuluje produkcję keratyny, masaże pobudzające ukrwienie skóry głowy oraz ochrona przeciw...
  • Cudowne ziele 1 wrz 2015 Gdy byłem małym dzieckiem i się przeziębiłem babcia parzyła mi herbatkę z rumianku i z lipy. Dziadek postulował żebym napił się ciepłego mleka z masłem i miodem. W każdej rodzinie, gdziekolwiek na świecie, stosowano i stosuje się nadal domowe i sprawdzone rozwiązania na różne...
  • Rosyjska armia woli owoce od piwa 16 lis 2009, 21:54 Rosyjskie Ministerstwo Obrony nie planuje wprowadzenia do dziennych racji żołnierzy napojów alkoholowych, w tym piwa - głosi komunikat resortu obrony, dementujący doniesienia, "pewnych mediów", które podały, że ministerstwo rozpatruje kwestię włączenia do posiłków żołnierskich...
  • Problemy żołądkowe? Jedz suszone śliwki 17 sie 2011, 16:45 Suszone owoce w codziennej diecie to solidna porcja zdrowia i witamin. Dodają nam energii, pozwalają uzupełnić mikroelementów oraz zapewniają znakomitą kondycję. Nie inaczej jest z suszonymi śliwkami. Już zaledwie po 1-2 tygodniach spożywania tego owocu, odczujemy jego...
  • McChleb 31 sie 2003, 1:00 Polski chleb może się stać narodowym produktem eksportowym jak węgierskie salami i włoskie spaghetti
  • Nabici w witaminy 18 sie 2002 Gwarancja zdrowia w pigułce to fikcja i strata pieniędzy
  • Witaminy złudzeń 11 sie 2002, 13:14 Margaret Thatcher, gdy była premierem, każdy dzień zaczynała od czarnej kawy i kilku tabletek witaminy C. Jak wielu z nas. I jak wielu z nas sporo ryzykowała. Gwarancja zdrowia w pigułce to fikcja i strata pieniędzy.
  • Tężnia solankowa co warto o niej wiedzieć 3 paź 2013, 14:40 Tężnie solankowe kojarzą nam się z zabiegami uzdrowiskowymi. Jednak dziś z tego naturalnego sposobu regeneracji organizmu korzystać można nie tylko w leczniczych kurortach. Coraz częściej buduje się je także w centrach zdrowego...
  • Obrona konieczna 18 paź 1998 Jesienią i zimą nasz system odpornościowy zdaje ciężki egzamin. Od niego bowiem zależy, czy pozostaniemy zdrowi, czy zarazimy się którymś z 300 rodzajów szalejących na świecie wirusów grypy i paragrypy (przyczyny 90 proc. przeziębień) lub bakteriami albo grzybami. Jeśli przez...
  • Kiełki na zdrowie! 27 cze 2014, 8:37 Czym są kiełki? Najprościej mówiąc, to zaczątki nowej rośliny. Zawierają to, co najcenniejsze dla jej wzrostu, dlatego nie dziwi fakt, że kiełki są prawdziwą bombą witaminową i nośnikiem wielu składników odżywczych. Nie dość,...
  • Przepis na piknik 26 wrz 2014, 14:14 Rodzinny grill, piknik ze znajomymi czy wspólne oglądanie meczu w telewizji to idealne sytuacje, w których możemy zaserwować naszym bliskim i przyjaciołom drobne przekąski. Słodkich i niezdrowych pokus jest naprawdę wiele więc tym...
  • Wzrok, a odpowiednia dieta i profilaktyka 30 mar 2015, 10:00 Współczesny styl życia coraz bardziej wywiera negatywne skutki na nasz organizm. Niewłaściwe odżywianie, brak ćwiczeń, nadmiar godzin pracy mają znaczący wpływ na jego kondycję. Każda część ciała, aby właściwie funkcjonować...
  • Musimy nakarmić świat 20 wrz 2015, 20:00 Niedługo liczba ludności wzrośnie – według szacunków – do 9 mld. Do tego czasu musimy zwiększyć produkcję żywności aż o 60 proc. Bez nawozów mineralnych jest to niemożliwe – mówi Paweł Jarczewski, prezes zarządu Grupy Azoty
  • Zadziwiająca moc rokitnika 21 lut 2016, 20:00 Rośnie wszędzie. W parkach i ogródkach. Jest tak kwaśny, że po rozgryzieniu go twarz się wykrzywia. Ale też zdrowy na potęgę.
  • Idzie nowe! Przepisy na wiosenne sałatki z nowalijkami 14 kwi 2016, 12:32 Kiedy za oknem zaczyna robić się wreszcie coraz bardziej wiosennie, zaczynamy mieć ochotę na lżejsze dania. Szczególnie, że po długiej zimie organizm naturalnie zaczyna szukać sposobów na uzupełnienie braków witamin i składników...
  • Bioenergoszarlatani? 26 mar 2000 Zainteresowanie metodami leczenia oferowanymi przez medycynę alternatywną nieustannie rośnie. Już dziś z tej formy pomocy - jak szacują lekarze - korzystaok. 60 proc. osób chorujących na nowotwory
  • Zabojcze diety 7 maj 2000 Tylko kilka procent ludzi z nadwagą dzięki odpowiedniemu odżywianiu się na stałe uzyskuje idealną wagę
  • Know-how 17 gru 2000 Gorączka krwotoczna wywoływana przez wirus Ebola to jedna z najbardziej śmiertelnych chorób. W ciągu dziesięciu dni zabija 90 proc. zarażonych. Nie znamy jeszcze na nią leku. Zespół naukowców z Bethesda w stanie Maryland wraz z badaczami z Atlanty opracował szczepionkę opartą...
  • Afganistan: Nan - chleb powszedni 6 maj 2014 Mało jest krajów na świecie w których chleb nie byłby powszechnym i codziennym składnikiem posiłku. Może nie ma go w Amazonii i na niektórych wyspach Pacyfiku. gdzie nie uprawia się zbóż, ale i tam można znaleźć jakiś jego substytut. Cała Europa, obie Ameryki, za wyjątkiem...
  • Planujesz dziecko? Zobacz, o co powinieneś zadbać! 4 maj 2016 Staranie się o dziecko nie zawsze kojarzy się z czystą przyjemnością. Kiedy po kilku miesiącach test ciążowy nadal pokazuje jedną kreskę, pojawia się stres i pierwsze wątpliwości co do płodności. Zanim jednak takie emocje wezmą górę, dobrze jest zadbać o kilka czynników, które...
  • Czerwone mięso – dlaczego warto włączyć je do menu 2 cze 2016, 13:05 Wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego, poprawia kondycję fizyczną, reguluje metabolizm. Sprawdź, jak jeszcze możesz pomóc swojemu organizmowi, jedząc wołowinę.
  • Jesteśmy tym, co jemy 7 sie 2016, 20:00 Odpowiednią dietą można uzyskać efekty porównywalne nawet z terapią farmakologiczną – mówi dr n. med. Edyta Biernat-Kałuża.
  • Ortopedia XXI wieku 7 sie 2016, 20:00 O tym, jak zachować sprawność ruchową do późnych lat, mówi Michał Szyszka, ortopeda z Centrum Medycznego Gamma w Warszawie.
  • Innowacje w leczeniu plamki żółtej 30 paź 2016, 20:00 Jaskra, zwyrodnienie plamki żółtej, zaćma to najpoważniejsze choroby wieku dorosłego, prowadzące do utraty widzenia. Ich wczesne wykrycie daje szansę na szybkie podjęcie leczenia i ocalenie wzroku – mówi prof. Krystyna Czechowicz-Janicka, dyrektor medyczny i naukowy Instytutu...
  • Misja odporność 11 gru 2016, 20:00 Każdy rodzic chce, żeby jego dziecko było zdrowe i odporne na infekcje. Ale czym właściwie jest odporność i jak ją skutecznie budować u małego człowieka?
  • Pasze ze znakiem jakości 19 mar 2017, 20:00 Nowoczesne technologie, drobiazgowa kontrola jakości i dbałość o higienę – pasze z Piły spełniają najwyższe standardy rynku.