Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 579 tekstów

  • Stworzyła nowy smak chipsów. Wygrała milion dolarów 19 sie 2013, 14:01 Amerykanka z Land Olakes Karen Weber-Mendham wzięła udział w konkursie producenta chipsów Lay's i wymyśliła nowy smak chipsów - "serowe pieczywo czosnkowe". Zwyciężyła w głosowaniu internetów i wygrała miliona dolarów.
  • 6-latek sam w pociągu SKM. Matka wysłała go na zakupy 1 paź 2013, 14:06 6-latek z Wejherowa samotnie przejechał 25 kilometrów pociągiem Szybkiej Kolei Miejskiej. Matka wysłała dziecko po pieczywo do pobliskiego sklepu.
  • Związkowcy protestują pod Lidlem. "Jak za konfederacji barskiej..." 4 paź 2013, 18:21 Łódzka "Solidarność" zorganizowała pikietę pod sklepem sieci Lidl - to właśnie w Łodzi powstał ogólnopolski związek pracowników tej sieci. Związkowcy domagają się zwiększenia zatrudnienia przez Lidl, ponieważ - jak przekonują - obecnie zatrudnieni w sklepach tej sieci pracują...
  • Nie żyje twórca kebaba. Uczynił Turków szczęśliwymi 26 paź 2013, 22:53 Kadir Nurmann, mieszkający w Niemczech emigrant z Turcji, który w 1972 roku wymyślił i zaczął sprzedawać w Niemczech kebaby (danie typu fast food składające się z mięsa odcinanego z pionowego rusztu, na którym jest opiekane, warzyw oraz pieczywa pita, w które mięso i warzywa...
  • Jakie ceny będą w 2014 roku? 28 gru 2013, 11:02 Marcin Sawicki z "Dzień Dobry TVN" postanowił sprawdzić, co zdrożeje, a co stanieje w 2014 roku. Dziennikarz zapytał specjalistów o ceny paliw, pieczywa, nabiału, mięsa, samochodów oraz mieszkań.
  • Radiowóz na sygnale zderzył się z ciężarówką. Pięć osób rannych 21 lut 2014, 11:28 Radiowóz policyjny, który jechał na sygnale, zderzył się z busem przewożącym pieczywo. Po wypadku pięć osób trafiło do szpitala - czterech pasażerów radiowozu i kierowca busa.
  • Atak ortoreksji 25 mar 2001 Obsesja na punkcie zdrowego odżywiania się może wpędzić w chorobę. Steven Bratman w dzieciństwie chorował na alergię. Nie wolno mu było jeść pszennego pieczywa i produktów mlecznych. Wraz z upływem lat strach przed jedzeniem, które mogłoby mu zaszkodzić, narastał. Na jego...
  • Święto chleba 7 wrz 2001, 18:20 Wykonane z ciasta aligatory, żółwie i kolczaste jeże oraz kilkadziesiąt rodzajów pieczywa prezentują wystawcy walczący o tytuł Piekarza Roku na Targach Chleba.
  • Plus minus Unia 26 mar 2004, 12:57 Po akcesji powinno stanieć pieczywo, mąka, makaron, drób, masło i olej - szacuje UOKiK i NBP. Zdrożeć mogą m.in. ryż, mięso wieprzowe, ryby, cukier, papierosy i odzież dziecięca.
  • Bikont do Makłowicza, Makłowicz do Bikonta - Uroki belgijskiej kapustki 25 kwi 2004, 1:00 Czy zauważyłeś, że pośród licznych cudów świata są pewne smaki, za którymi trzeba się stęsknić? Pomidory, ser czy pieczywo można jeść codziennie, ale już taka brukselka trzeciego dnia z rzędu, choćby nawet za każdym razem na inny sposób przyrządzona, nie tylko nudzi, ale wręcz...
  • Cash and Kerry 8 sie 2004 Zwycięstwo kandydata demokratów na prezydenta USA będzie można oblać keczupem Jedzenie w puszkach było w historii kuchni tym, czym w polityce zburzenie Bastylii" - zauważył Amerykanin Henry John Heinz, założyciel spożywczego potentata Heinz. Największa bodaj rewolucja...
  • Siarczysty mróz na Mazurach 5 sty 2009, 12:04 Wiele szkół na Mazurach notuje ponadprzeciętną absencję uczniów, z powodu mrozów nie odpaliło wiele szkolnych gimbusów. Do mniejszych wsi z trudem dowieziono pieczywo.
  • Jak wybrać dobry chleb? 10 gru 2014, 12:00 Co prawda ,,nie samym chlebem żyje człowiek", niemniej stanowi on bardzo ważny składnik naszego codziennego jadłospisu. Nie każde pieczywo jest jednak tak samo dobre. Skąd zatem wiedzieć, które jest najzdrowsze i na co zwracać uwagę...
  • Rezygnując z glutenu narażamy się na choroby 20 lip 2017, 18:05 Rezygnując z glutenu narażamy się na choroby związane z większym spożyciem tłuszczów nasyconych, cukru i soli: nadciśnienie, miażdżycę i otyłość – zauważa ekspertka Instytutu Żywności i Żywienia, dr Anna Wojtasik. I tłumaczy, do czego nam gluten.
  • Nie marnuj jedzenia - gotuj kreatywnie! 2 lis 2015, 14:34 Choć Światowy Dzień Żywności obchodzimy w październiku, o racjonalnym gospodarowaniu jedzeniem warto pamiętać przez cały rok. Każdego roku w Polsce marnujemy ok. 9 mln ton żywności. Oznacza to, że prawie 1/3 pełnowartościowego...
  • Podróby na talerzu 19 mar 2017, 20:00 Sery, pierogi, bułki, ryby. W Polsce podrabia się wszystko. Fałszerze żywności zarabiają praktycznie tyle, ile handlarze narkotyków.
  • Polskie dzieci jedzą śmieci 27 sie 2017, 20:00 Naukowcy i dietetycy biją na alarm: polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Jeśli nie zaczniemy walki z naszymi żywieniowymi grzechami, czeka nas plaga otyłości oraz drastyczny wzrost chorych na serce i cukrzycę.
  • Recykling świątecznych pisanek! 15 mar 2016, 10:42 Wielkanoc to czas rodzinnych spotkań, rozmów oraz pysznych dań goszczących na polskich stołach. Jednak ten piękny okres ma również swoje drugie oblicze. Jak szacują Banki Żywności, podczas Wielkanocy marnujemy bowiem ok. 30% więcej...
  • Vademecum zdrowia 24 cze 2013, 5:00 Ten zły cholesterol Cholesterol jest niezbędny do funkcjonowania naszego organizmu, ale w nadmiarze powoduje poważne choroby. Dieta i ruch zapewnią jednak dobrą nad nim kontrolę. Jeśli twój poziom cholesterolu całkowitego nie przekracza...
  • Komentarz Nestlé: Gdzie leży żywieniowa prawda? 28 sie 2013, 10:18 Po wakacyjnej dyspensie żywieniowej wiele osób z pewnością będzie chciało wprowadzić w życie zasady zdrowego odżywiania. Jak jednak odnaleźć się w gąszczu coraz to nowych informacji na temat prawidłowo zbilansowanej diety oraz...
  • Trujący chleb powszedni 15 wrz 2013, 20:00 Pszenne chlebki, ciasteczka, a nawet mięso. Wszechobecna modyfikowana pszenica to świństwo. Zawarty w niej gluten prowadzi do otyłości i chorób.
  • Sałatki z mięsem - pyszne dania na wakacyjne dni 27 sie 2014, 13:43 Latem nieco zmienia się nasza dieta. W upalne dni nie mamy ochoty na ciężkie potrawy, gorące zupy czy sosy. Chcemy jeść lekko, adekwatnie do pory roku, wykorzystując wysyp świeżych warzyw i owoców. Jednocześnie często nie chcemy...
  • Udają, że pieką 6 paź 2014, 6:00 Kto to jest piekarz? Dziś trudno wyobrazić sobie takie pytanie, ale wszystko wskazuje na to, że za kilka lat ten zawód odejdzie w Polsce w zapomnienie. Podobnie jak szewc, zdun czy kuśnierz. Czy tradycyjne rzemiosło da się jeszcze ocalić?
  • Wracamy do szkoły! Pomysły na drugie śniadanie z marką WINIARY 31 sie 2015, 11:43 Wakacje się kończą, a nasze pociechy wracają do szkół. Kilkugodzinne lekcje pochłaniają mnóstwo energii, dlatego ważne jest, aby dzieci zabierały ze sobą pożywne drugie śniadanie. Warto namówić je, by pomagały w przygotowaniu...
  • Skaner 15 maj 2016, 20:00 Spory wśród opozycji Marsz KOD bez partii politycznych Na 4 czerwca – w 27. rocznicę pierwszych częściowo wolnych wyborów – wyznaczono datę kolejnego marszu KOD. Wezmą w nim udział trzej byli prezydenci: Lech Wałęsa, Aleksander...
  • Drożdżówki wrócą do szkół? Projekt rozporządzenia gotowy 15 maj 2016, 10:21 Ministerstwo Zdrowia wspólnie z Ministerstwem Edukacji Narodowej przygotowały zmiany w prawie, które pozwolą na powrót m.in. drożdżówek, soli oraz kawy do sklepików oraz na stołówki szkolne.
  • Ostra gra! Czyli przepisy na pikantnego grilla 16 cze 2016, 11:31 Gorąc, żar i płomienie ognia tańczące wokół zwęglonych kawałków drewna, to elementy, które bez trudu przywołują na myśl pamiętne spotkania przy grillu. Jednak nie tylko technika grillowania może kojarzyć się nam z ogniem...
  • Szpinakowa rewolucja na naszym talerzu! 16 cze 2016, 15:28 Kiedyś niechętnie ulegaliśmy namowom naszych mam na sięganie po dania z jego dodatkiem – dziś wybieramy go ze smakiem! Szpinak, bo o nim mowa to prawdziwe źródło kulinarnych inspiracji. W kuchni przyrządzimy z nim mnóstwo...
  • Wielkanoc coraz droższa. Powód? Ogromny wzrost cen żywności 12 kwi 2017, 15:42 Z analizy przeprowadzonej przez bank BGŻ PNB Paribas wynika, że Polacy wydadzą w tym roku około 4 procent więcej na święta Wielkanocne. Wzrost wydatków jest spowodowany podwyżką cen żywności.
  • Ludzkie włosy w chlebie z Chin? Poseł chce wyjaśnień, minister odpowiada 6 lis 2017, 14:51 Ludzkie włosy w chińskim chlebie sprzedawanym w Polsce? Na ten problem zwraca uwagę poseł PiS Jerzy Paul w interpelacji do ministra rolnictwa Krzysztofa Jurgiela. Parlamentarzysta wyjaśnia, że chodzi o chemiczny polepszacz o nazwie L-cysteina.