Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 569 tekstów

  • Atak ortoreksji 25 mar 2001 Obsesja na punkcie zdrowego odżywiania się może wpędzić w chorobę. Steven Bratman w dzieciństwie chorował na alergię. Nie wolno mu było jeść pszennego pieczywa i produktów mlecznych. Wraz z upływem lat strach przed jedzeniem, które mogłoby mu zaszkodzić, narastał. Na jego...
  • Święto chleba 7 wrz 2001, 18:20 Wykonane z ciasta aligatory, żółwie i kolczaste jeże oraz kilkadziesiąt rodzajów pieczywa prezentują wystawcy walczący o tytuł Piekarza Roku na Targach Chleba.
  • Plus minus Unia 26 mar 2004, 12:57 Po akcesji powinno stanieć pieczywo, mąka, makaron, drób, masło i olej - szacuje UOKiK i NBP. Zdrożeć mogą m.in. ryż, mięso wieprzowe, ryby, cukier, papierosy i odzież dziecięca.
  • Bikont do Makłowicza, Makłowicz do Bikonta - Uroki belgijskiej kapustki 25 kwi 2004, 1:00 Czy zauważyłeś, że pośród licznych cudów świata są pewne smaki, za którymi trzeba się stęsknić? Pomidory, ser czy pieczywo można jeść codziennie, ale już taka brukselka trzeciego dnia z rzędu, choćby nawet za każdym razem na inny sposób przyrządzona, nie tylko nudzi, ale wręcz...
  • Cash and Kerry 8 sie 2004 Zwycięstwo kandydata demokratów na prezydenta USA będzie można oblać keczupem Jedzenie w puszkach było w historii kuchni tym, czym w polityce zburzenie Bastylii" - zauważył Amerykanin Henry John Heinz, założyciel spożywczego potentata Heinz. Największa bodaj rewolucja...
  • Siarczysty mróz na Mazurach 5 sty 2009, 12:04 Wiele szkół na Mazurach notuje ponadprzeciętną absencję uczniów, z powodu mrozów nie odpaliło wiele szkolnych gimbusów. Do mniejszych wsi z trudem dowieziono pieczywo.
  • Jak wybrać dobry chleb? 10 gru 2014, 12:00 Co prawda ,,nie samym chlebem żyje człowiek", niemniej stanowi on bardzo ważny składnik naszego codziennego jadłospisu. Nie każde pieczywo jest jednak tak samo dobre. Skąd zatem wiedzieć, które jest najzdrowsze i na co zwracać uwagę...
  • Rezygnując z glutenu narażamy się na choroby 20 lip 2017, 18:05 Rezygnując z glutenu narażamy się na choroby związane z większym spożyciem tłuszczów nasyconych, cukru i soli: nadciśnienie, miażdżycę i otyłość – zauważa ekspertka Instytutu Żywności i Żywienia, dr Anna Wojtasik. I tłumaczy, do czego nam gluten.
  • Nie marnuj jedzenia - gotuj kreatywnie! 2 lis 2015, 14:34 Choć Światowy Dzień Żywności obchodzimy w październiku, o racjonalnym gospodarowaniu jedzeniem warto pamiętać przez cały rok. Każdego roku w Polsce marnujemy ok. 9 mln ton żywności. Oznacza to, że prawie 1/3 pełnowartościowego...
  • Podróby na talerzu 19 mar 2017, 20:00 Sery, pierogi, bułki, ryby. W Polsce podrabia się wszystko. Fałszerze żywności zarabiają praktycznie tyle, ile handlarze narkotyków.
  • Polskie dzieci jedzą śmieci 27 sie 2017, 20:00 Naukowcy i dietetycy biją na alarm: polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Jeśli nie zaczniemy walki z naszymi żywieniowymi grzechami, czeka nas plaga otyłości oraz drastyczny wzrost chorych na serce i cukrzycę.
  • Recykling świątecznych pisanek! 15 mar 2016, 10:42 Wielkanoc to czas rodzinnych spotkań, rozmów oraz pysznych dań goszczących na polskich stołach. Jednak ten piękny okres ma również swoje drugie oblicze. Jak szacują Banki Żywności, podczas Wielkanocy marnujemy bowiem ok. 30% więcej...
  • Vademecum zdrowia 24 cze 2013, 5:00 Ten zły cholesterol Cholesterol jest niezbędny do funkcjonowania naszego organizmu, ale w nadmiarze powoduje poważne choroby. Dieta i ruch zapewnią jednak dobrą nad nim kontrolę. Jeśli twój poziom cholesterolu całkowitego nie przekracza...
  • Komentarz Nestlé: Gdzie leży żywieniowa prawda? 28 sie 2013, 10:18 Po wakacyjnej dyspensie żywieniowej wiele osób z pewnością będzie chciało wprowadzić w życie zasady zdrowego odżywiania. Jak jednak odnaleźć się w gąszczu coraz to nowych informacji na temat prawidłowo zbilansowanej diety oraz...
  • Trujący chleb powszedni 15 wrz 2013, 20:00 Pszenne chlebki, ciasteczka, a nawet mięso. Wszechobecna modyfikowana pszenica to świństwo. Zawarty w niej gluten prowadzi do otyłości i chorób.
  • Sałatki z mięsem - pyszne dania na wakacyjne dni 27 sie 2014, 13:43 Latem nieco zmienia się nasza dieta. W upalne dni nie mamy ochoty na ciężkie potrawy, gorące zupy czy sosy. Chcemy jeść lekko, adekwatnie do pory roku, wykorzystując wysyp świeżych warzyw i owoców. Jednocześnie często nie chcemy...
  • Udają, że pieką 6 paź 2014, 6:00 Kto to jest piekarz? Dziś trudno wyobrazić sobie takie pytanie, ale wszystko wskazuje na to, że za kilka lat ten zawód odejdzie w Polsce w zapomnienie. Podobnie jak szewc, zdun czy kuśnierz. Czy tradycyjne rzemiosło da się jeszcze ocalić?
  • Wracamy do szkoły! Pomysły na drugie śniadanie z marką WINIARY 31 sie 2015, 11:43 Wakacje się kończą, a nasze pociechy wracają do szkół. Kilkugodzinne lekcje pochłaniają mnóstwo energii, dlatego ważne jest, aby dzieci zabierały ze sobą pożywne drugie śniadanie. Warto namówić je, by pomagały w przygotowaniu...
  • Skaner 15 maj 2016, 20:00 Spory wśród opozycji Marsz KOD bez partii politycznych Na 4 czerwca – w 27. rocznicę pierwszych częściowo wolnych wyborów – wyznaczono datę kolejnego marszu KOD. Wezmą w nim udział trzej byli prezydenci: Lech Wałęsa, Aleksander...
  • Drożdżówki wrócą do szkół? Projekt rozporządzenia gotowy 15 maj 2016, 10:21 Ministerstwo Zdrowia wspólnie z Ministerstwem Edukacji Narodowej przygotowały zmiany w prawie, które pozwolą na powrót m.in. drożdżówek, soli oraz kawy do sklepików oraz na stołówki szkolne.
  • Ostra gra! Czyli przepisy na pikantnego grilla 16 cze 2016, 11:31 Gorąc, żar i płomienie ognia tańczące wokół zwęglonych kawałków drewna, to elementy, które bez trudu przywołują na myśl pamiętne spotkania przy grillu. Jednak nie tylko technika grillowania może kojarzyć się nam z ogniem...
  • Szpinakowa rewolucja na naszym talerzu! 16 cze 2016, 15:28 Kiedyś niechętnie ulegaliśmy namowom naszych mam na sięganie po dania z jego dodatkiem – dziś wybieramy go ze smakiem! Szpinak, bo o nim mowa to prawdziwe źródło kulinarnych inspiracji. W kuchni przyrządzimy z nim mnóstwo...
  • Wielkanoc coraz droższa. Powód? Ogromny wzrost cen żywności 12 kwi 2017, 15:42 Z analizy przeprowadzonej przez bank BGŻ PNB Paribas wynika, że Polacy wydadzą w tym roku około 4 procent więcej na święta Wielkanocne. Wzrost wydatków jest spowodowany podwyżką cen żywności.
  • Ludzkie włosy w chlebie z Chin? Poseł chce wyjaśnień, minister odpowiada 6 lis 2017, 14:51 Ludzkie włosy w chińskim chlebie sprzedawanym w Polsce? Na ten problem zwraca uwagę poseł PiS Jerzy Paul w interpelacji do ministra rolnictwa Krzysztofa Jurgiela. Parlamentarzysta wyjaśnia, że chodzi o chemiczny polepszacz o nazwie L-cysteina.
  • Ornitolodzy: karmcie ptaki regularnie 4 lut 2012, 8:02 Podczas zimy warto dokarmiać ptaki, ale trzeba to robić regularnie. Do karmników najlepiej wsypywać nasiona słonecznika, dyni, lnu, proso, pszenicę czy owies - zalecają ornitolodzy z Towarzystwo Badań i Ochrony Przyrody w Kielcach.
  • Co jedzą posłowie PiS na święta? Jajka z kawiorem i... kaczkę 5 kwi 2012, 15:05 Święta Wielkiej Nocy zbliżają się wielkimi krokami – Wprost.pl postanowił więc spytać polityków o to czy biorą udział w przedświątecznej krzątaninie w kuchni i jakich świątecznych potraw nie mogą się najbardziej doczekać. Niektóre odpowiedzi były zaskakujące: Eugeniusz...
  • Zachodniopomorskie zarobi na wojennym chlebie 1 sie 2012, 16:15 Chleb wiejski wojenny wpisano na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi - poinformowały służby prasowe Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego. To 16. produkt z woj. zachodniopomorskiego na tej liście.
  • 60-dniowy świeży chleb bez pleśni? To możliwe 3 gru 2012, 14:30 Amerykańscy naukowcy odkryli metodę, dzięki której można zachować świeżość chleba i zabezpieczyć go przed pleśnieniem bez użycia konserwantów.
  • Vademecum zdrowia i urody 27 sty 2013, 20:00 Agnieszka Fedorczyk - Pogromcy cholesterolu Można obniżyć poziom cholesterolu o 15 proc. w trzy tygodnie. To nic trudnego – przekonują nas reklamy. Czy rzeczywiście? Zapytaliśmy o to specjalistów. Agnieszka Fedorczyk - Daj sercu...
  • UOKiK sprawdził, co kupujesz 26 mar 2013, 14:46 Ponad połowa produktów sprzedawanych luzem jest nieprawidłowo oznakowana - wynika z kontroli Inspekcji Handlowej przeprowadzonej na zlecenie UOKiK. W 2012 roku Inspekcja zakwestionowała blisko 30 proc. zbadanych towarów.