Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 157 tekstów

  • Niebezpieczny stan zapalny 27 sty 2019, 20:00 Twój organizm może się zmagać ze stanem zapalnym, o którym nie wiesz, ale którego skutki odczujesz dobitnie. Bywa, że rozwija się latami, by w końcu spowodować bardzo poważną chorobę.
  • Przechytrzyć raka 3 lut 2019, 20:00 Każdy z nas zna kogoś, kto choruje na raka. Biorąc pod uwagę różne czynniki ryzyka, szanse na to, że i my zachorujemy na nowotwór, są dość spore. Jak temu zapobiec?
  • Obalamy największe mity na temat odchudzania 7 lut 2019, 11:54 Na przestrzeni lat wokół odchudzania narosło wiele mitów. Niektóre z nich powodują, że utrata masy ciała jest utrudniona, inne powodują tycie, ale są też takie, które mogą poważnie szkodzić zdrowiu. Czas rozprawić się z najpopularniejszymi mitami na temat odchudzania.
  • Seks? Na zdrowie! 10 lut 2019, 20:00 Mówi się, że seks nie jest w związku najważniejszy. To prawda, ale pod warunkiem że w sypialni wszystko gra. Jeśli nie, problem może przysłonić inne aspekty życia codziennego.
  • Rocznie spożywamy ok. 2 kg konserwantów, emulgatorów, wzmacniaczy smaku. Raport NIK 4 sty 2019, 20:51 Ponad 2 kg – tyle przeciętny konsument spożywa w ciągu roku dodatków do żywności oznaczonych różnego rodzaju „E”. Produkty spożywcze nafaszerowane są np. konserwantami, przeciwutleniaczami, emulgatorami, czy wzmacniaczami smaku. Tymczasem brakuje właściwego nadzoru nad ich...
  • Dieta antynowotworowa istnieje 25 lis 2018, 20:00 Nasza dieta ma ogromny wpływ na to, czy w naszym organizmie rozwinie się nowotwór. Istnieje całe mnóstwo pokarmów, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.
  • Wigilijny kompot z suszu – cudowne właściwości prozdrowotne 24 gru 2018, 6:35 Kompot z suszu jest jednym z elementów tradycyjnej, polskiej wigilii. Po prostu nie może go zabraknąć. Nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale ma też cudowne właściwości prozdrowotne. Jest uwielbiany przez dorosłych i omijany szerokim łukiem przez dzieci – do wigilijnego kompotu z...
  • Dziękuję, ale nie przełknę 16 gru 2018, 20:00 Ucisk w żołądku, uporczywe mdłości, skurcze jelit. Co robić, gdy męczy nas niestrawność lub przesadziliśmy z alkoholem?
  • Odporność na talerzu 6 sty 2019, 20:00 Kolejna infekcja? Winny może być twój styl życia, w tym sposób odżywiania. To, co jemy, może wpływać na odporność organizmu.
  • Czy kiełbasa może zabić 13 sty 2019, 20:00 Nikt nie wie, ile dodatków do żywności, oznaczonych różnego rodzaju „E”, spożywa w ciągu roku przeciętny Polak. Producenci uspokajają, że polska żywność jest bezpieczna. Naukowcy i dietetycy alarmują: spożywane w nadmiarze barwniki, konserwanty czy spulchniacze mogą prowadzić...
  • Prof. WUM: „E” w żywności są groźne, jak aspiryna 18 sty 2019, 6:05 – Dodatki do żywności to bardzo niebezpieczna sprawa. Syntetyczne barwniki spożywcze i konserwanty z grupy siarczynów mogą wywoływać alergie. Wysoki potencjał pronowotworowy wykazują azotany i azotyny, które znajdziemy w wędlinach – mówi prof. Marek Naruszewicz, kierownik...
  • Borelioza – po pomoc do matki natury 14 paź 2018, 20:00 Kiedy konwencjonalne metody leczenia boreliozy nie przynoszą oczekiwanych efektów, chorzy szukają pomocy na własną rękę. Ukojenie przynoszą wówczas naturalne metody leczenia. Nawet łagodzenie objawów jest bezcenne.
  • Wzmocnij odporność dziecka przed zimą 26 sie 2018, 20:00 Jeśli dziecko choruje częściej od swoich rówieśników, to znaczy, że ma słaby układ odpornościowy. Wiesz, jak go wzmocnić?
  • Lepiej zapobiegać niż leczyć 16 wrz 2018, 20:00 Ryzyko przedwczesnej śmierci może zagrażać każdemu z nas. Możesz je znacznie zredukować, jeśli tylko chcesz i masz wystarczająco silną wolę.
  • Oswoić depresję 30 wrz 2018, 20:00 Depresja wymaga leczenia – nie tylko duszy, ale też ciała. Zaniedbując organizm, wyrządzamy krzywdę naszej psychice.
  • Cukrzyca nie pyta o wiek. Ale o styl życia – już tak 18 lis 2018, 20:00 Może powoli rozwijać się latami, a my długo bagatelizujemy jej objawy. Cukrzyca typu 2. jest powszechnym problemem, ale to nie oznacza, że nie można się przed nią uchronić.
  • Pionierskie badania nad mocą przeciwutleniaczy 16 lut 2015, 10:30 Międzynarodowy zespół badawczy pod kierunkiem prof. dr. hab. inż. Jacka Namieśnika z Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej otrzymał grant z programu MAESTRO Narodowego Centrum Nauki. Naukowcy chcą uszeregować związki o...
  • Co kryje się za „E” na etykietach produktów spożywczych? 7 kwi 2014, 13:22 Około dwóch trzecich Polaków nie czyta etykiet na produktach spożywczych. A osoby, które je czytają, nie potrafią zinterpretować oznaczeń „E”.
  • Mit antyoksydantów 26 kwi 2009, 20:00 Po 50 latach legła w gruzach teoria, że wolne rodniki powodują starzenie się komórek, a tzw. przeciwutleniacze mogą powstrzymywać ten proces. Organizmy starsze i schorowane wykazują więcej oznak tzw. stresu oksydacyjnego, ale badania nie wyjaśniły, czy jest on przyczyną, czy...
  • Know-how 21 sty 2001 Być może istnieje związek między biernym paleniem i obniżonym poziomem we krwi przeciwutleniaczy takich jak karotenoidy - alfa-karoten i beta-karoten. Substancje te chronią komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. W trakcie badań przeprowadzonych ostatnio...
  • Nowotwory zależą od diety a nie od genów? 14 mar 2014, 9:51 Za 25 proc. zgonów w Polsce odpowiadają nowotwory. Mimo że duża część tych chorób wynika z niewłaściwego stylu życia, wiedza na temat ich profilaktyki jest niewielka. Ważnymi czynnikami ryzyka raka są nadwaga, otyłość, niska aktywność fizyczna oraz dieta bogata w tłuszcz,...
  • Alchemia gotowania 20 lip 2008, 22:00 Surowe produkty wcale nie mają najwięcej witamin
  • Jadłospis ekomaniaka 5 sie 2007, 22:00 Od żywności ekologicznej zdrowsza jest właściwie dobrana i zbilansowana dieta
  • Placebo na talerzu 13 sty 2008, 22:00 Monika Florek-MoskalDziennikarka działu Nauka i ZdrowieDieta wzbogacana substancjami leczniczymi to idealna oferta dla pacjentów, którym brakuje pieniędzy na lekarstwa. Tak twierdzą producenci tzw. żywności funkcjonalnej. Takie produkty...
  • Vademecum zdrowia i urody 27 sty 2013, 20:00 Agnieszka Fedorczyk - Pogromcy cholesterolu Można obniżyć poziom cholesterolu o 15 proc. w trzy tygodnie. To nic trudnego – przekonują nas reklamy. Czy rzeczywiście? Zapytaliśmy o to specjalistów. Agnieszka Fedorczyk - Daj sercu...
  • Wzrok, a odpowiednia dieta i profilaktyka 30 mar 2015, 10:00 Współczesny styl życia coraz bardziej wywiera negatywne skutki na nasz organizm. Niewłaściwe odżywianie, brak ćwiczeń, nadmiar godzin pracy mają znaczący wpływ na jego kondycję. Każda część ciała, aby właściwie funkcjonować...
  • Składniki odżywcze niezbędne sportowcom 10 cze 2015, 15:13 Sportowcy powinni dostarczać swojemu organizmowi białko i węglowodany - to jasne. Nie wszyscy jednak wiedzą, jak duży wpływ na regenerację mięśni oraz efektywność treningu ma białko serwatkowe WPC 80 oraz tajemniczo brzmiące związki,...
  • Wyniki badań międzynarodowego zespołu ekspertów z udziałem naukowców z WNoŻCziK w British Journal of Nutrition 16 lut 2016, 12:48 Nowe badania międzynarodowego zespołu naukowców, w tym m.in. ekspertów z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW wskazują na istnienie wyraźnych różnic pomiędzy ekologicznym i nieekologicznym mlekiem i mięsem.  Kluczowe...
  • Vitaminka - soki do zadań specjalnych 23 lut 2016, 11:15 Czy może być coś lepszego niż pyszny marchewkowy sok z dodatkiem owoców, który jest jednocześnie koktajlem witaminowym? Takie są właśnie wzbogacone witaminami soki Hortex Vitaminka, które stworzono z bogactwa starannie dobranych...
  • Dlaczego jarmuż zrobił karierę? 20 mar 2016, 20:00 Z wyglądu mało atrakcyjny, jednak wnętrze ma bardzo bogate. Twardziel - aby zmiękł, trzeba nad nim popracować, jednak niezbyt długo. Już po kilku minutach odda wszystko, co ma w sobie.