Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 1385 tekstów

  • Giełda i wektory 18 sie 2002 Hossa ŚwiatRycerz Greenspan Królowa brytyjska nada tytuł szlachecki Alanowi Greenspanowi, prezesowi amerykańskiego Banku Rezerwy Federalnej, za "wkład w stabilizację światowej gospodarki". Greenspan nie będzie mógł...
  • Uczta domowa po staropolsku 18 sie 2002 Przyznam się, że gdy widzę szyld "kuchnia domowa", to natychmiast stają mi przed oczami "ziemniaki prychane", podawane niegdyś turystom przez wiejskie baby
  • Logo globu 8 wrz 2002 Wartość koncernu Coca-Cola w 2001 r. magazyn "Forbes" oszacował na 120 mld USD
  • Polowanie na kapelusze 8 wrz 2002 Mimo że poruszaliśmy już raz na tych szanownych łamach temat grzybów, to mowa była jedynie o smardzach i innych późnowiosennych leśnych przyjemnościach
  • Wszechnica Wiedzy Wszelakiej 29 wrz 2002 Cyfrowe wiersze www.poema.art.pl Nie trzeba być znanym poetą, by wiersze dotarły do tysięcy czytelników. Szansę na debiut literacki dają specjalne serwisy internetowe. Jednym z nich jest poema.art.pl. Wiersz, ale także prozę,...
  • Ciągutki czy kruche 29 wrz 2002 Robercie! Lubisz krówki? Na pewno lubisz krówki, bo któż by ich nie lubił! Tyle że - oczywiście - ludzie dzielą się na takich, co wolą krówki ciągutki, i na takich, co uznają wyłącznie kruche, odleżałe...
  • Supersam 6 paź 2002 Linia Bossa Jesienno-zimowa kolekcja Hugo Bossa przeznaczona jest dla mężczyzn lubiących eksperymentować ze strojem, nie bojących się śmiałych zestawień wzorów i tkanin. Hugo Boss łączy bowiem materiały matowe z połyskującymi,...
  • Polisa na śmierć 13 paź 2002 Połowa polskich towarzystw ubezpieczeniowych zniknie z rynku
  • Technokarma 20 paź 2002 Do Indii szlakiem dzieci-kwiatów
  • Janowski: cukier i alkohol 22 kwi 2001, 15:06 Gabriel Janowski, lobbysta polskich cukrowni, świętował w Nysie swoje 54 urodziny częstując mieszkańców miasta kostkami nasączonymi rumem.
  • Rosół dla powodzian 19 sie 2001, 16:14 Sześć tysięcy litrów rosołu ugotowali w wielkim kotle restauratorzy z Tomaszowa Mazowieckiego podczas akcji "Wielkie gotowanie dla powodzian".
  • Drżyjcie komary przed kocimiętką! 27 sie 2001, 12:37 Olejek kocimiętki odstrasza komary dziesięciokrotnie skuteczniej niż środki chemiczne - ogłoszono na spotkaniu Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego w Chicago.
  • Handel za "zero" 7 lis 2001, 14:41 Polska podpisała z Chorwacją umowę o wolnym handlu, która zakłada zerowe stawki celne na towary przemysłowe i koncesje na niektóre artykuły rolno-spożywcze.
  • Teraz Internet 11 sty 2002, 16:27 Wręczono nominacje w II edycji konkursu "Teraz Internet" na najlepsze adresy i domeny internetowe. Zgłoszenie kandydaci będą rywalizować w 15 kategoriach.
  • Ostatni dzień guldena 27 sty 2002, 16:37 Cztery tygodnie po wprowadzeniu euro, holenderski gulden, jako pierwsza z 12 walut narodowych strefy euro, przestanie od poniedziałku być używany jako środek płatniczy.
  • Super- mega hamburger 5 paź 2002, 15:52 Rekordowo olbrzymi hamburger o średnicy 133 cm, grubości 34 cm i wadze blisko 199 kg, przygotował przez jeden z radomskich hipermarketów.
  • smakosze na zakupach 3 lis 2002 Piotrze! Od kilkunastu dni głoszę dobrą nowinę. Z zapałem i gorliwością neofity powtarzam wszystkim, co przytrafiło mi się w Gdyni. Z pozoru była to rzecz zwyczajna, żaden cud. Nie myśl, że dostrzegłem na szybie w bloku miraż...
  • Spirala śmierci 17 lis 2002 Popularność zabija umiejetności polskich aktorów
  • Sushi pod choinkę 22 sty 2008 Znowu będzie smażony karp, barszcz z uszkami, kutia i inne kulinarne nudy. Kochamy Boże Narodzenie. Czy w imię tradycji musimy się katować co roku tym samym, niezmiennym jadłospisem? Owszem, w czasach komunistycznej urawniłowki, kiedy...
  • Zjedli całą wystawę 17 gru 2002, 14:04 Zwiedzający zjedli wszystkie eksponaty z przedświątecznej wystawy w łomżyńskiej Galerię Sztuki Współczesnej. Było to ok. 400 pierników.
  • Bikont do Makłowicza, Makłowicz do Bikonta - Kolacja z wampirem 5 sty 2003 Drogi Robercie! Prawda, Że pierogi z kaszankĄ zakrawają na kulinarną perwersję? A już zwłaszcza na stole wytwornej restauracji! I wcale nie brzmi dobrze, trochę jak "rosół z ziemniakami" albo nawet "pączki z...
  • Bikont do Makłowicza, Makłowicz do Bikonta - Majonez, manionez, bajonez 2 lut 2003 Drogi Robercie! Dziś piszę do Ciebie w sprawie majonezu. Chodzi o to, że często słyszę zachwyty nad powszechnie dostępnym w sklepach majonezem Kieleckim. Fakt, że choć rodzimy i niedrogi, to na głowę bije najpopularniejsze na Zachodzie wytwory marki Hellman's. Ale to wcale
  • Supersam 9 lut 2003 Demon retro Chrysler zaczyna się specjalizować w produkowaniu samochodów w stylu retro. Do robiącego furorę po obu stronach oceanu modelu PT cruiser dołączy w tym roku coupé chrysler crossfire. Nieco staroświecką stylizację...
  • Menu 9 lut 2003 Polska Socjolog Młynarski Młynarski to najlepszy socjolog pośród artystów sceny, a przy okazji bodaj najlepszy socjolog PRL w ogóle. Jego teksty są syntetycznym opisem polskiej rzeczywistości - to minifelietony, często...
  • Lewicowi idioci 9 lut 2003 Gwiazdy światowego show-biznesu toczy rak lewicowości
  • Bikont do Makłowicza, Makłowicz do Bikonta - Fasolowy zawrót głowy 16 lut 2003 Bracie! Zbliża siĘ przednówek. Wszystkie ziemniaki z piwnicy już zjedzone, mąka na wykończeniu, a do sklepu daleko, nawet groch już wyszedł, bo my, jak wiesz, lubimy grochówkę.
  • Bikont do Makłowicza, Makłowicz do Bikonta - Między nogami a piersiami 16 mar 2003 Drogi Robercie! Słynny dylemat "skrzydełko czy nóżka", tak spopularyzowany przez francuską komedię filmową, wydaje się źle sformułowany. Bo przecież chodzi o wybór między nogą a piersią, nie zaś skrzydłem.
  • Firma Machulski 23 mar 2003 Każdy film Juliusza Machulskiego obejrzało średnio milion widzów
  • Pomożecie? 30 mar 2003 Rząd zaaprobował kierunki programu naprawy finansów autorstwa wicepremiera Grzegorza Kołodki. Sęk w tym, że ów program składa się głównie z kierunków, niekiedy kilkuwariantowych. Prezentacja tendencji w reformie...
  • Bikont do Makłowicza, Makłowicz do Bikonta - Dania do poczytania 13 kwi 2003, 1:00 Drogi Przyjacielu! Uwielbiam śledzić zjawiska z pogranicza sztuki kulinarnej i literatury, a szczególną przyjemność sprawia mi grafomania restauracyjnych jadłospisów. Nie jest to może zjawisko powszechne, ale wystarczająco częste, by wykroić materiał na kilka prac...