Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 118 tekstów

  • Militarne kluchy 24 mar 2019, 20:00 Ani lekki, ani dietetyczny przysmak Podlasia
  • Putin dostał słoninę i cztery worki kartofli. To podarunek od prezydenta Białorusi 30 gru 2018, 6:23 Alaksandr Łukaszenka poleciał do Moskwy na kolejną rundę negocjacji z Władimirem Putinem. Prezydent Białorusi, przy okazji swojej wizyty wręczył rosyjskiemu przywódcy nietypowe prezenty – słoninę i cztery worki ziemniaków.
  • Wielkie kuszenie Ukraińców 3 mar 2019, 20:00 Lekcje języka polskiego w pracy, miejsca w przedszkolach dla ukraińskich dzieci, czekoladki od Poroszenki w sklepach. Polscy przedsiębiorcy prześcigają się w pomysłach, jak przyciągnąć do siebie Ukraińców.
  • Ukrainiec przemycał do Rosji 130 kg... słoniny 9 kwi 2013, 13:52 130 kilogramów słoniny próbował przemycić przez granicę z Rosją Ukrainiec zatrzymany niedaleko przejścia granicznego przez rosyjskie służby celne.
  • "Rogalski? Ciekawsza jest kasza gryczana ze słoniną" 9 maj 2013, 10:14 Joachim Brudziński w rozmowie z Moniką Olejnik w Radiu Zet stwierdził, że bardziej ekscytującym tematem od byłego pełnomocnika Jarosława Kaczyńskiego, mec. Rafała Rogalskiego, który ostatnio zaczął kwestionować ustalenia zespołu Antoniego Macierewicza, a samego Macierewicza...
  • Hiszpańska słonina w transporcie z Polski? "Do fałszerstwa mogło dojść na Litwie" 4 wrz 2013, 18:12 Polscy weterynarze wyjaśniają, w jaki sposób trefna słonina trafiła w polskim transporcie do Rosji. Jak mówią dowody w postaci zabezpieczonych przez stronę rosyjską plomb, świadczą, że do fałszerstwa doszło na Litwie - podaje RMF FM.
  • Mielony z Millera 4 kwi 2004, 1:00 Zero wzrostu, sto procent podatków i słonina na kartki
  • Dwa miliony na boczku 23 cze 2005, 15:04 Przemyska prokuratura prowadzi śledztwo ws. gangu mięsnego. Miał on przez 5 lat wywieźć z magazynów "Sokołowa" boczek i słoninę wartości ponad 2 milionów zł.
  • Serce zgubiłem za miedzą 28 kwi 2002 Wiesz dobrze, że jestem chodzącą ilustracją przysłowia o polsko-madziarskim braterstwie, znasz mą predylekcję do wędzonej słoniny, kaloczańskiej papryki, salami Herza i Picka, kiełbasy z Gyula i gruszkowej palinki.
  • Makłowicz do Bikonta, Bikont do Makłowicza - Bajki z Jamajki i deser na zakąskę 7 gru 2003 Piotrusiu! Ty nadal zgłębiasz tajniki śląskiej kuchni, a ja wróciłem z kuchennych antypodów, gdzie rolada ze słoniną i ogórkiem budzi takie samo zdumienie, jak u nas pieczeń z aligatora. Jak Ci już pisałem, bawiłem na Jamajce, gdzie dominują zwyczaje potomków niewolników...
  • Nieznośna lekkość smalcu 27 lut 2011, 12:00 Nie chcemy pamiętać o smalcu. Nikt się do smalcu nie przyznaje. Gdy pytam o smalec w domach moich znajomych, ich oburzenie jest tak ogromne, że aż zabawne. Tymczasem to właśnie brak smalcu w kuchni powinien siać kulinarne zgorszenie, nie jego obecność.
  • Antybajki o nowym średniowieczu 16 sty 2011, 15:00 Naczelny rosyjski skandalista literacki? Władimir Sorokin sprawia raczej wrażenie człowieka, który z uporem realizuje swój pisarski plan, by nie dopuścić do odrodzenia totalitaryzmu.
  • Wyższe pensje? Tak chce coraz więcej pracodawców 13 gru 2013, 15:05 Ponad trzykrotnie, w porównaniu z ubiegłym rokiem, zwiększył się odsetek pracodawców, którzy spodziewają się wzrostu gospodarczego. Rośnie też liczba pracodawców zamierzających podnieść pensje. Najwięcej podwyżek planowanych jest w przemyśle, a najmniej w branży budowlanej. Z...
  • Ukraińcy nie chcą mięsa z Polski. "Zawiera pałeczki okrężnicy" 2 gru 2010, 10:45 Ukraiński Komitet Medycyny Weterynaryjnej ponownie grozi sankcjami polskim producentom mięsa wieprzowego, w których wyrobach znajdowane są m.in. antybiotyki i pałeczki okrężnicy - doniósł dziennik "Kommiersant-Ukraina". Znawcy rynku mięsnego na Ukrainie nie oczekują...
  • Podlaska gościnność 17 lip 2016, 20:00 Ludzie gastronomii są na ogół nieco zblazowani. „Stek? Ribeye? Black angus? Czterotygodniowy? Stary, w zeszłym miesiącu jadłem sześciotygodniowego!”. „Homar? A ile waży? 3 kg? Ten, co to nam zrobił Onufry, to był homar!”....
  • Sfrustrowani niewydolni 11 maj 2014, 20:00 Tylko 13 proc. osób czerpie satysfakcję z pracy. A sfrustrowany pracownik to straty, nawet 29 tys. złotych rocznie.
  • Korale z mięsa 20 cze 2010, 20:15 Skąd wzięły się szaszłyki? Jest kilka teorii. Ja skłaniam się ku pochodzeniu krymskiemu. Wojujący Tatarzy Krymscy niewiele mieli czasu na przygotowanie posiłków, toteż nader często nadziewali kawałki mięsa na szable i opiekali w ogniu. Najczęściej była to jagnięcina, której...
  • Wschód 19 gru 2010, 12:00 Nowa książka Andrzeja Stasiuka
  • Rachunek zysków 29 sie 1999 Wedle ostatniego komunikatu GUS, przeciętna płaca w II kwartale 1999 r. wyniosła 1659,48 zł (w lipcu już 1822,28 zł)
  • Ale bryndza! 1 gru 2002 Piotrusiu! Właśnie wróciłem ze Słowacji. Zażywałem kąpieli w termalnych wodach i połaziłem nieco po sklepach, oczywiście spożywczych. Zrobiłem solidne zakupy! Nawet nie chodzi o to, że tam taniej (choć 0,75 l brandy de Jerez...
  • Co przyniesie tłusty czwartek? 4 lut 2015, 13:28 Tłusty czwartek to dzień, w którym wielu z nas pozwala sobie na chwilę zapomnienia. Puszyste pączki oblane lukrem i apetyczne faworki kuszą z wielu sklepowych witryn. To smaczne święto jest w naszej tradycji od wieków. Smaczne, ale czy...
  • Szczyt góralskiego smaku! Czyli ferie w górach 2 lut 2016, 6:11 Sezon narciarski w pełni, co cieszy wszystkich miłośników zimowego szaleństwa. A jak narty, to też oczywiście ciepła, sycąca, pyszna i wyjątkowa kuchnia góralska. Kto ma ochotę na aromatyczną karkówkę albo pieczoną kiełbaskę -...
  • Wielkanoc pachnąca sosami 22 mar 2016, 13:13 Uwielbiamy ten moment - kiedy z piekarnika wyjmujemy parującą jeszcze pieczeń, a jej zapach wypełnia cały dom. Kiedy pojawia się na świątecznie udekorowanym stole, są przy nim już wszyscy domownicy. I kropka nad ,,i" - czas na sos,...
  • Klinika na peryferiach 27 maj 2001 Scenarzyści "Dwóch światów" nie mogli przewidzieć, że prawie równocześnie rozchoruje się aż czterech uczestników programu. Dwóch z nich na tyle poważnie, że musieli opuścić program. Ponadto zaczęły niedomagać zwierzęta. Uwagę weterynarzy przykuwała zwłaszcza krowa Grażyna, u...
  • Cena wolnego rynku 17 lis 2002 Za Millera zarabiamy nominalnie tyle samo co za Gomułki, ale kupujemy za to dziesięć razy więcej!
  • Sushi pod choinkę 22 sty 2008 Znowu będzie smażony karp, barszcz z uszkami, kutia i inne kulinarne nudy. Kochamy Boże Narodzenie. Czy w imię tradycji musimy się katować co roku tym samym, niezmiennym jadłospisem? Owszem, w czasach komunistycznej urawniłowki, kiedy...
  • Bikont do Makłowicza, Makłowicz do Bikonta - W pętach kiełbasy 9 mar 2003 Piotrusiu! Od bardzo dawna, a z pewnością od czasu pierwszej lektury "Postrzyżyn" Hrabala, chciałem samodzielnie robić wędliny. Wydaje mi się to czynnością magiczną, aktem tworzenia wzniosłym niezwykle - nie tylko dlatego, że wiejscy masarze znani są ze skłonności do...
  • Bikont do Makłowicza, Makłowicz do Bikonta 10 sie 2003, 1:00 Drogi Robercie! Siedzimy sobie na tarasie wiejskiego pensjonatu w Badowie Górnym pod Mszczonowem i podziwiamy krajobraz mazowiecki, zajadając jagodzianki, które dowieźli właśnie przyjaciele z Warszawy. Ach, cóż to za jagodzianki!
  • Makłowicz do Bikonta, Bikont do Makłowicza 26 wrz 2004 Lepszy rydz niż nic Piotrusiu Zupełnie nie wiem, co u Ciebie i w kraju słychać, bo od prawie dwóch tygodni przemierzam różne zakątki Węgier w poszukiwaniu dań i trunków, których sam widok spłoszyłby marsa z Twego oblicza, jeśli oczywiście takowy na nim gości. Prawie tydzień...
  • Ryba po polsku - Gumniana polityka 17 sie 2008, 22:00 Magdalena Środa wie, kim jest Glucksmann, a Glucksmann raczej nigdy nie słyszał o Środzie