Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 1790 tekstów

  • Szwecja. Podejrzane mięso z Polski trafiło do 80 szkół i przedszkoli 5 lut 2019, 8:25 Podejrzane mięso, które pochodziło z uboju chorych krów w Polsce, trafiło na szkolne stołówki w Szwecji.
  • We Francji znaleziono niemal 800 kg mięsa z Polski. Pochodziło z uboju chorych krów 1 lut 2019, 10:39 O polskim mięsie stało się głośno za sprawą reportażu dziennikarzy TVN24. Wołowina pochodząca z uboju chorych krów trafiła w sumie do dziewięciu państw UE, w tym do Francji. Tamtejsze władze przekazały nowe informacje w sprawie.
  • Prof. WUM: „E” w żywności są groźne, jak aspiryna 18 sty 2019, 6:05 – Dodatki do żywności to bardzo niebezpieczna sprawa. Syntetyczne barwniki spożywcze i konserwanty z grupy siarczynów mogą wywoływać alergie. Wysoki potencjał pronowotworowy wykazują azotany i azotyny, które znajdziemy w wędlinach – mówi prof. Marek Naruszewicz, kierownik...
  • Raport: Jak się fałszuje żywność. Co jeszcze w nowym „Wprost”? 13 sty 2019, 12:00 Producenci uspokajają, że polska żywność jest bezpieczna. Naukowcy i dietetycy alarmują: spożywane w nadmiarze barwniki, konserwanty czy spulchniacze mogą prowadzić do groźnych chorób, a nawet śmierci. W raporcie „Wprost” przyglądamy się temu, jak wygląda fałszowanie żywności...
  • Zrzuciła ponad 50 kg bez ćwiczeń. Dzięki prostej metodzie 8 gru 2018, 16:56 Uzależniona od cukru kobieta zmniejszyła swoją wagę niemal o połowę w ciągu zaledwie 10 miesięcy. Co ciekawe, początkowo nie wykonywała żadnych ćwiczeń fizycznych.
  • Czy kiełbasa może zabić 13 sty 2019, 20:00 Nikt nie wie, ile dodatków do żywności, oznaczonych różnego rodzaju „E”, spożywa w ciągu roku przeciętny Polak. Producenci uspokajają, że polska żywność jest bezpieczna. Naukowcy i dietetycy alarmują: spożywane w nadmiarze barwniki, konserwanty czy spulchniacze mogą prowadzić...
  • Rocznie spożywamy ok. 2 kg konserwantów, emulgatorów, wzmacniaczy smaku. Raport NIK 4 sty 2019, 20:51 Ponad 2 kg – tyle przeciętny konsument spożywa w ciągu roku dodatków do żywności oznaczonych różnego rodzaju „E”. Produkty spożywcze nafaszerowane są np. konserwantami, przeciwutleniaczami, emulgatorami, czy wzmacniaczami smaku. Tymczasem brakuje właściwego nadzoru nad ich...
  • Schudnąć raz na zawsze 26 gru 2018, 20:00 Obiecujesz sobie, że zrzucisz wagę. Przechodzisz na dietę, a po kilku tygodniach witasz efekt jo-jo. Co zrobić, żeby tym razem naprawdę się udało?
  • Ostrzeżenie ws. kubków termicznych. Ich używanie może szkodzić zdrowiu 10 sty 2019, 6:41 Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące bambusowych kubków termicznych, których dystrybutorem w Polsce jest firma ALDI Sp. z o.o. Produkt został wycofany ze sprzedaży.
  • Dieta antynowotworowa istnieje 25 lis 2018, 20:00 Nasza dieta ma ogromny wpływ na to, czy w naszym organizmie rozwinie się nowotwór. Istnieje całe mnóstwo pokarmów, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.
  • Nowe leki, nowe cele 25 lis 2018, 20:00 Celem leczenia cukrzycy dziś nie jest już obniżenie poziomu cukru we krwi, tylko zapobieganie powikłaniom i wydłużenie życia. Dzięki nowoczesnym terapiom jest to możliwe.
  • Czy nowe to zawsze przełomowe? 25 lis 2018, 20:00 Coraz więcej chorób, do niedawna nieuleczalnych, dziś można wyleczyć lub tak prowadzić ich terapię, żeby pacjent żył wiele lat. Poprawiają się wyniki leczenia, ale wiele jest jeszcze do zrobienia.
  • BIOdoskonałość 16 gru 2018, 20:00 Nasza linia produktów ekologicznych „I am BIO” jest odpowiedzią na zapotrzebowanie rynku – mówi Dariusz Polinceusz, prezes zarządu Excellence SA z siedzibą w Lipie koło Strykowa.
  • Ewa Chodakowska radzi, co jeść: Nie trzeba kupować tylko tego, co „bio” i „eko” 15 sty 2019, 16:56 – Zawsze powtarzam, że nie trzeba kupować wyłącznie produktów z napisem „bio” i „eko”. Prawidłowo skomponowana dieta nie musi być wcale droga – mówi Ewa Chodakowska, trenerka fitness, która prowadzi właśnie kampanię „Be Better” nastawioną na budowanie świadomości wokół...
  • Osładzamy Polakom życie 26 gru 2018, 20:00 Słodkie przekąski mają rację bytu w epoce fit i zdrowego trybu życia. Zmianie uległy tylko trendy ich spożycia – mówi Robert Rudnicki, prezes FC Pszczółka sp. z o.o.
  • Krajobraz po uczcie 9 gru 2018, 20:00 Los zmusił mnie do nabycia glukometru. Nie powiem, żeby to był mój zakup życia, ale mus jest mus, podwyższony cukier po 43. roku życia powinien być kontrolowany. Moje życie było tak słodkie, że zdecydowanie ponad poziomy wylatywało. Żegnajcie na dobre lody z bitą śmietaną,...
  • Waży ponad 300 kg, gra w gry i żyje dzięki pomocy ojca. Chce jeść do samej śmierci 8 sty 2019, 16:18 Waży ponad 300 kg, całe dnie spędza na jedzeniu i graniu w gry. Oto Casey King z Georgii, bohater jednego z ostatnich odcinków programu „Family by the Ton” w stacji TLC. 34-latek może funkcjonować tylko dzięki ojcu, który pomaga mu w codziennych czynnościach.
  • Olej palmowy zagraża orangutanom i słoniom. Może też powodować choroby u ludzi 5 gru 2018, 11:18 W ramach akcji „Nie jem palmowego – chronię orangutany” studenci i pracownicy Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu chcą edukować mieszkańców w zakresie problematyki oleju palmowego i ograniczania spożycia produktów zawierających ten składnik.
  • To ostatni moment na świąteczne porządki! Sprawdź 5 najlepszych sposobów na szybkie i dokładne sprzątanie 22 gru 2018, 7:40 Sprzątanie jest nieodłącznym elementem przygotowań do Bożego Narodzenia. W większości domów ostatnie dni przed Wigilią to czas gruntownych porządków. Segregowanie wnętrz szaf, mycie okien, odkurzanie dywanów – to tylko niektóre z wielu zadań, które czekają nas w najbliższych...
  • Cała moc czekolady 2 gru 2018, 20:00 Bogate w naturalne substancje czekolady funkcjonalne są idealne dla ludzi, którzy zapominają o braniu kapsułek z suplementami, ale pamiętają o zjedzeniu słodkiego co nieco.
  • Korepetycje dla przedsiębiorców 26 gru 2018, 20:00 Co nam robią Facebook i Google, czy euro da się naprawić, czy jesteś frajerem oraz jak powstało imperium Big Maca. Oto subiektywny przewodnik po książkach biznesowych roku.