Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 1136 tekstów

  • Sposób na niejadka! W nowym roku szkolnym z nowymi pomysłami 2 wrz 2014, 13:00 Obiad znowu niezjedzony? Zupa nietknięta? To częste rozterki przy domowym stole. Najczęściej ta niechęć dotyczy warzyw i owoców, które są przecież źródłem cennych składników odżywczych. Wydaje nam się, że próbowaliśmy już...
  • Fioletowe, pomarańczowe, zielone -  czas na kolorowe kalafiory! 23 wrz 2015, 11:23 Wyglądają dosłownie jak malowane! Kolorowe kalafiory mają wszelki potencjał, by zawojować nasze stoły. Czarują pięknem oryginalnych barw, oferując mnóstwo witamin i składników odżywczych. Dostępne właśnie teraz - jesienią!...
  • Nie marnuj jedzenia - gotuj kreatywnie! 2 lis 2015, 14:34 Choć Światowy Dzień Żywności obchodzimy w październiku, o racjonalnym gospodarowaniu jedzeniem warto pamiętać przez cały rok. Każdego roku w Polsce marnujemy ok. 9 mln ton żywności. Oznacza to, że prawie 1/3 pełnowartościowego...
  • Noworoczna przepowiednia 27 gru 2011, 10:00 Na co komu noworoczne postanowienia? Jeśli ktoś ma odpowiednio silną wolę, to i bez oglądania się na daty zrealizuje każdy zamysł, zaś ludziom słabym żadna kartka z kalendarza nie da tego, czego sami sobie dać nie chcą. Zamiast zatem...
  • Przednówek 26 lut 2012, 12:00 Koniec zimy to tradycyjnie ciężki czas dla świeżych sałat i warzyw, a raczej nie tyle dla nich, co bardziej dla naszej tęsknoty za nimi. Mamy ogromny apetyt na coś zielonego, chrupiącego, świeżego i lekkiego, ale próżno szukać takich...
  • Jesień w kolorze dyni. O potrawach z dyni opowiada szef kuchni Knorr 21 paź 2013, 11:15 Czas na specjalnych gości do kuchni zapraszamy dyniową rodzinę. W kolejce już ustawiają się dynie wszelkich gatunków, ale też patisony, kabaczki, cukinie, ogórki. Przed nami jesienna uczta smaków! Jak ją przygotować? Przepisy na dania...
  • Co je poseł 26 kwi 2009, 20:00 – Zwykle każdy zamawia to, czego mu brakuje. Dlatego w Sejmie najlepiej schodzi móżdżek – żartuje Stanisław Żelichowski z PSL. – W Sejmie karmią źle – skarżą się „Wprost” parlamentarzyści. Co, jak i dlaczego jedzą polscy posłowie i senatorowie?
  • Wigilia niejedno ma imię 18 gru 2009, 12:50 Karp, barszcz z uszkami, kapusta z grzybami, kompot z suszonych owoców – wydaje się, że to obowiązkowy zestaw polskiej kolacji wigilijnej. Czy na pewno? Czy we wszystkich regionach naszego kraju kolacja wigilijna jest taka sama? Jeśli przyjrzeć się bliżej, można dostrzec...
  • Cytrynowe szaleństwo 6 lut 2011, 12:00 Mój zachwyt zaczyna się od kształtu tego zjawiskowego owocu.
  • Bikont do Makłowicza, Makłowicz do Bikonta 8 maj 2005 Drogi Przyjacielu! Pragnę Cię zawiadomić, iż prowadzone w naszej domowej kuchni badania nad optymalizacją litewskich cepelinów dobiegły końca. Co więcej, ów koniec jest jak najbardziej happy endem. Jak większość potraw...
  • Jak odchudzić swojego faceta by się nie zorientował? 11 sie 2014, 10:37 Twój mężczyzna nie chce słyszeć o odchudzaniu? Dieta, gotowanie na parze i woda mineralna to dla niego zakazane słowa? Weź sprawę w swoje ręce i zmień jego jadłospis tak, by się nie zorientował. Jak tego dokonać podpowiada Agnieszka...
  • Sezon na zapomniane warzywa 27 paź 2014, 10:43 Kilkadziesiąt lat temu warzywa takie jak topinambur, wężymord, pasternak czy jarmuż gościły regularnie w diecie Polaków. Nasze babcie potrafiły upichcić z nich prawdziwe rarytasy. Te tajemnicze dziś nazwy z łatwością odnajdziemy w...
  • Warzywne innowacje - pysznie, zdrowo, nietypowo 19 lis 2014, 15:48 W sezonie jesienno-zimowym szukamy sposobów na niskie temperatury i nieprzychylne warunki atmosferyczne za oknem. Jednym z frontów walki o dobry humor jest nasza kuchnia. W codziennym menu do łask wracają wszelkie dania na ciepło, zwłaszcza...
  • Żurek wielkanocny - sekrety idealnej kompozycji 23 mar 2015, 8:50 W polskiej kuchni lubimy kwaśne smaki - wyraziste zupy, kiszone i marynowane przekąski. Może dlatego tak dobrze przyjął się u nas żurek - na co dzień nie schodzi z top listy naszych ulubionych zup, natomiast w pewne wyjątkowe dni, np. w...
  • Ziarenka maku - nie tylko na słodko 20 lip 2015, 16:26 Mak jest bardzo dobrze znany w polskiej kuchni. Jest jednym z głównych smaków przywodzących na myśl świąteczną atmosferę. Makowiec, kutia, pierogi czy kluski z makiem - któraś z tych potraw musi pojawić się na wigilijnym stole. Teraz...
  • Topinambur, pasternak i brukiew - powrót w wielkim stylu 13 sie 2015, 12:21 Nowych smaków nie trzeba szukać daleko, wystarczy sięgnąć po niegdyś zapomniane, a dziś niezwykle modne warzywa jak topinambur, pasternak czy brukiew. Uratowane od niepamięci odwdzięczą się naszemu podniebieniu niezapomnianymi...
  • Suszone owoce - aromatyczni bohaterowie świąt 22 gru 2015, 8:10 Karp, uszka, barszcz - to zapewne pierwsze skojarzenia na myśl o świątecznym jedzeniu. A suszone owoce? To przecież one od wieków odpowiadają za polskie wigilijne smaki i zapachy. Przekonaj się, w jak znakomity sposób można je...
  • Idzie nowe! Przepisy na wiosenne sałatki z nowalijkami 14 kwi 2016, 12:32 Kiedy za oknem zaczyna robić się wreszcie coraz bardziej wiosennie, zaczynamy mieć ochotę na lżejsze dania. Szczególnie, że po długiej zimie organizm naturalnie zaczyna szukać sposobów na uzupełnienie braków witamin i składników...
  • Święta w kuchniach świata - przepisy polecane przez szefów kuchni Knorr 6 gru 2013, 11:41 Boże Narodzenie coraz bliżej, a lista przedświątecznych planów coraz dłuższa. Jakie prezenty wybrać dla najbliższych? Jak udekorować mieszkanie? I oczywiście co podać na świąteczny stół, jakie potrawy przygotować? Takie same jak...
  • Placki po węgiersku 31 sty 2015, 16:16 Skład Gulasz 1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego  20 dag pieczarek 2 czerwone papryki 2 duże cebule ząbek czosnku 3-4 łyżki mąki 1 litr bulionu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3-4 ziarnka ziela angielskiego 2 łyżki papryki słodkiej...
  • Szczególna data 18 kwietnia 16 kwi 2017, 20:00 RYSZARD CZARNECKI Dzień, w którym ukazuje się ten numer tygodnika „Wprost”, jest w historii Polski szczególny. Równo 992 lata temu w katedrze w Gnieźnie koronowano pierwszego króla Polski – Bolesława Chrobrego. Za osiem lat...
  • McChleb 31 sie 2003, 1:00 Polski chleb może się stać narodowym produktem eksportowym jak węgierskie salami i włoskie spaghetti
  • Jedz do syta! 21 maj 2006 Nowa dieta cud
  • Kto głupieje od jedzenia 9 mar 2008, 22:00 Żywność zmodyfikowana genetycznie jest bezpieczna dla ludzi
  • Hossa Bessa 3 cze 2018, 20:00 Pesa sprzedana Bydgoski producent pojazdów szynowych Pesa wreszcie podpisał umowę z Polskim Funduszem Rozwoju, która szczegółowo reguluje zasady przejęcia prywatnej firmy przez państwo. PFR kupi wszystkie udziały należące do...
  • Kurki – letnie skarby lasu 4 lip 2010, 20:00 Kurki są ulubionym grzybem Niemców. Pfifferling jest ich świętym grzybem, oznaką tęsknoty za Wschodem, który utracili, i smakiem, którego nie da się zapomnieć.
  • Plusy ujemne, czyli ranking diet 18 lip 2010, 12:00 Wybraliśmy 10 najpopularniejszych diet stosowanych przez Polaków i poprosiliśmy o ich ocenę fachowca z Instytutu Żywności i Żywienia. Okazuje się, że niektóre z nich mogą być niebezpieczne dla zdrowia.
  • Owoce i warzywa tańsze niż rok temu 16 gru 2011, 8:36 Ceny owoców i warzyw z jesiennych zbiorów są w tym roku niższe niż rok wcześniej. Wpływ na kształtowanie się cen w regionie ma wysokość zbiorów w innych częściach kraju i u najbliższych sąsiadów Polski.
  • Know-how 14 lis 1999 Równe szanse. Henri Ricciuti, psycholog rozwojowy z Cornell University w Ithaca, twierdzi, że nieprawdą jest to, iż dzieci wychowywane przez jednego rodzica mają większe kłopoty w szkole niż otoczone opieką przez dwoje. W Wielkiej...
  • Bikont do Makłowicza, Makłowicz do Bikonta - Dmuchanie w kaszę 23 lut 2003 Dzieciństwo miałem nad wyraz przyjemne i pogodne. W zasadzie żadnych koszmarów, z wyjątkiem jednego, poważnego, choć na szczęście krótkotrwałego zgrzytu. Otóż mama postanowiła zapisać mnie do szkolnej stołówki. Było to w szkole podstawowej za wczesnego Gierka, grubo przed...