Czyli…
Przez trzy dni mieszkańcy Warszawy będą mogli przenieść się do Neapolu.
Neapol! Słońce, gwar włoskich rozmów, Wezuwiusz, a przede wszystkim niezapomniany zapach włoskiego jedzenia. Zapach wakacji pachnących pizzą. Tę potrawę pięknie przedstawia scena z filmu „Jedz, módl się, kochaj” z Julią Roberts, która zjada pizzę właśnie w Neapolu. Elizabeth Gilbert, autorka książki, na której podstawie nakręcono film, pisze: „Najlepsza pizza we Włoszech pochodzi z Neapolu, a najlepsza pizza na świecie – z Włoch”. Sami Włosi z dumą potwierdzają, że Neapol jest stolicą najlepszej pizzy.
Na czym polega sekret neapolitańskiej pizzy? Giuseppe Milo, wybitny neapolitański pizzaiolo, tłumaczy: „Sekret tkwi w cieście, jest kruche, ale ciągnące się, zapieczone mocniej na brzegach. Przede wszystkich jednak pizza musi być wypiekana w piecu palonym drewnem. Dopiero wtedy poznamy prawdziwy smak pizzy neapolitańskiej i nie zapomnimy go nigdy”.
Mistrz Giuseppe Milo zaprasza w najbliższy weekend do restauracji Mille Vigiani w Wilanowie. Tam własnoręcznie będzie przygotowywał ciasto i pilnował właściwego wypieku. Będzie to najlepsze miejsce w Warszawie, w którym posmakujesz prawdziwej neapolitańskiej pizzy.
Restauracja Mille Vigiani przy ul. Sytej 93, 9-11 sierpnia (piątek-niedziela) w godzinach 12.00-22.00