Piekarniki parowe – zdrowa alternatywa dla pieczenia

Piekarniki parowe – zdrowa alternatywa dla pieczenia

Piekarnik parowy Beko
Piekarnik parowy Beko / Źródło: Beko
Do gotowania na parze nie trzeba chyba już nikogo przekonywać. Takie przygotowanie sprawia, że potrawy, które podajemy, zachowują możliwie najwięcej witamin i składników odżywczych. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z tego, że dania na parze można łatwo przygotować przy pomocy specjalnych piekarników wielofunkcyjnych.

Mowa oczywiście o piekarnikach parowych i takich ze wspomaganiem pary. Piekarniki z funkcją pary oferują wiele możliwości przygotowania potraw, które nie tylko będą zdrowe, ale także smaczne. Zadbają o to, żeby pieczone potrawy nie były wysuszone, ale za to równomiernie upieczone.

Nie tylko gotowanie na parze

Piekarniki parowe pozwalają nie tylko na gotowanie na parze w wygodny sposób. To także... po prostu piekarniki – zachowują wszystkie funkcje zwykłych piekarników, ale dają nową, lepszą jakość tradycyjnego pieczenia. Dzięki nim szybko przygotujemy potrawy z efektem wow.

Któż nie lubi o zapachu świeżo upieczonego chleba? Chrupiąca skórka i puszyste wnętrze... właśnie takie pieczywo wyczarujesz dzięki piekarnikowi parowemu.

Para pomaga też idealnie przygotować inne potrawy – na przykład mięsa. Ogranicza ona utratę wilgotności, dzięki czemu mięso jest bardzo soczyste.

BIDM15500XDS

Czy piekarniki parowe z funkcją pieczenia mogą być wykorzystywane jako piekarniki do pizzy? Oczywiście! Można ich używać do garowania, czyli leżakowania ciasta drożdżowego. Niektóre piekarniki parowe do zabudowy mogą jeszcze więcej. Na przykład BIDM15500XDS Beko został wyposażony w unikalną funkcję Pizza Pro, dzięki której można upiec prawdziwą pizzę w 5 minut. Do tego celu używa się specjalnego kamienia, który absorbuje niechcianą wilgoć, a także odpowiedniego programu piekarnika, który nagrzeje jego wnętrze do 310℃.

Para pozwoli też przygotować zachwycające wypieki z ciasta francuskiego – dzięki niej ciasto ładniej się rozwarstwia, jest wyrośnięte i się nie kruszy.

Piekarniki z funkcją gotowania na parze oferują także możliwość blanszowania żywności. Taki sposób jej przygotowania nie obniża zawartości witamin, zachowuje za to naturalny kolor, smak oraz wartości odżywcze. Blanszować można nie tylko warzywa, ale także owoce, mięso i ryby. Może się ono okazać pomocne na przykład przed zamrożeniem lub wekowaniem produktu.

Nie wszystkie piekarniki parowe są takie same

Piekarniki parowe do zabudowy Beko to urządzenia oferujące pełen wachlarz rozwiązań: od pieczenia parowego aż po wspomaganie go parą.

BIS15300X i BIS14300BCS to piekarniki Steam Assisted, czyli ze wspomaganiem pary. Dzięki nim możemy mieć pewność, że nasze wypieki będą udane, warzywa – pełne składników odżywczych, a mięso soczyste w środku, a chrupkie na zewnątrz. Podczas procesu pieczenia, woda dozowana jest ze zbiornika na dno piekarnika, skąd unosi się pod postacią pary. O zbyt twardych pieczeniach, suchych mięsach i przypieczonych zapiekankach możemy zapomnieć.

BIS15300X

Z kolei BIDM15500XDS to piekarnik parowy, czyli taki, który piecze i gotuje na parze. Piekarnik ten, zwany Combi Steam+, oferuje aż trzy opcje pieczenia: pieczenie konwencjonalne, gotowanie na parze oraz połączenie pieczenia tradycyjnego z funkcją pary. Dzięki temu każde danie przygotujemy w ulubiony przez siebie sposób, a dodatkowo zadbamy o zachowanie składników odżywczych i świetny kulinarny efekt: soczyste mięso i pełnię smaku. System czterech dysz wtrysku pary to najefektywniejszy system pieczenia parowego.

Ten wielofunkcyjny piekarnik pomoże w takich zadaniach jak topienie czekolady, robienie jogurtu, wekowanie, przygotowywanie jajek na miękko, garowanie ciasta, blanszowanie czy sterylizacja.

BIS14300BCS

Czy używanie piekarnika parowego jest trudne?

Może się wydawać, że piekarnik parowy – ze względu na wiele niezwykłych funkcji – jest skomplikowany w użyciu. Nic bardziej mylnego!

Łatwo jest od samego początku – nie potrzebujemy specjalisty, żeby zamontować nowe piekarniki parowe do zabudowy. Wystarczy, że po zainstalowaniu podłączymy je do standardowego gniazdka – piekarniki parowe to piekarniki elektryczne.

Przed pierwszym użyciem należy przeprowadzić test twardości wody. Wszystkie niezbędne do tego rzeczy znajdziemy w dołączonym do piekarnika zestawie. Później wystarczy napełnić automatycznie otwierany pojemnik na wodę... i można zaczynać! Jeżeli w trakcie przygotowywania potrawy zabraknie wody, urządzenie wstrzyma pracę i wyświetli odpowiedni komunikat.

Piekarnik parowy jest przyjazny w obsłudze, a dbanie o jego czystość - łatwe. O konieczności wykonania czyszczenia systemu generującego parę piekarnik poinformuje tekstowo. Do tego celu używa się tabletki i programu „Odkamienianie”.

Czyszczenie wnętrza piekarnika do zabudowy z funkcją pary Beko też jest proste. Modele BIS15300X i BIS14300BCS zostały na przykład wyposażone w funkcję czyszczenia parowego, która pomaga zmiękczyć najbardziej uporczywe zabrudzenia i tłuste plamy. BIDM15500XDS z kolei jest wyposażony w czyszczenie parowe Steam Shine - specjalny program czyszczenia, który generuje i aplikuje do komory piekarnika parę. Powoduje to zmiękczenie najbardziej uporczywych zabrudzeń, które wystarczy przetrzeć szmatką, aby uzyskać idealnie czyste wnętrze piekarnika.

Piekarniki parowe nie muszą być drogie

Modele ze wspomaganiem parowym można kupić już w przystępnej cenie. Te, które oferują szerszy wachlarz możliwości, będą oczywiście odpowiednio droższe. Kupując piekarnik elektryczny, warto jednak pamiętać, że piekarniki elektryczne z funkcją pary nie muszą być droższe od modeli tradycyjnych, a mają wiele przydatnych funkcji, a przy tym pomagają przygotować zdrowsze i smaczniejsze potrawy.

Galeria:
Piekarnik parowy Beko
 0