FDA: sklonowany schabowy bezpieczny

FDA: sklonowany schabowy bezpieczny

Dodano:   /  Zmieniono: 
Amerykańska Agencja Kontroli Żywności i Leków (FDA) ogłosiła, powołując się na opinie naukowców, że żywność wyprodukowana ze sklonowanych zwierząt i ich potomstwa jest bezpieczna do spożycia. Skrytykowały ją za to organizacje konsumenckie.

Decyzję powitali z uznaniem farmerzy i firmy zajmujące się klonowaniem zwierząt. Organizacje obrony interesów konsumentów skrytykowały ją twierdząc, że naukowe ustalenia w tej sprawie nie są definitywne. Niektórzy krytycy zwrócili uwagę, że wielu konsumentów sprzeciwia się klonowaniu ze względów etyczno- religijnych.

W wyniku postanowienia FDA na rynek zostaną dopuszczone produkty ze sklonowanych krów, jałówek, świń i kóz (mięso i mleko), ale nie np. owiec, co do których nie ma jeszcze wystarczających danych pozwalających na ocenę bezpieczeństwa.

Ponieważ klonowanie jest drogie, oczekuje się, że farmerzy będą sprzedawali nie produkty z samych sklonowanych zwierząt, tylko ich potomstwa. Oznacza to, że pierwsze tego rodzaju produkty trafią na rynek dopiero za kilka lat.

Zwolennicy produkowania żywności z klonów zwierząt twierdzą, że będzie ona lepsza niż tradycyjna.

pap, em