Sezon ogórkowy

Dodano:   /  Zmieniono: 
Ogórki, kiszone i naturalne, do jedzenia i w konkursach na najdłuższy i najcięższy królowały na II Dniu Ogórka we wsi Kruszewo w gminie Choroszcz na Podlasiu.
Nadnarwiańskie wsie, zwłaszcza wieś Śliwno, słynęły niegdyś z kiszenia ogórków w beczkach zatapianych w rzece. Teraz tamte ogórkowe tradycje próbuje się odnowić. Mają promować region, który leży w bezpośrednim sąsiedztwie Narwiańskiego Parku Narodowego a same ogórki mają być jednym z markowych regionalnych produktów turystycznych.
Na ogórkowy piknik, zorganizowany między innymi przy pomocy gminy Choroszcz do Kruszewa swoje okazy przynosili rolnicy z okolicznych wsi. Jeden z najdłuższych okazów szklarniowych przyniósł Krzysztof Kołodko - jego ogórek mierzył 45,5 cm.
Do najcięższych ogórków gruntowych należały wyhodowany przez Agatę Krysiewicz (345 gramów) i Łukasza Trypusa (383 gramy). Wszystkie mniejsze i większe ogórki ważone były na tradycyjnej wadze.
Na festynie można było skosztować kiszonych ogórków podawanych prosto z dużych szklanych słoi.
nat, pap