Rosół dla powodzian

Rosół dla powodzian

Dodano:   /  Zmieniono: 
Sześć tysięcy litrów rosołu ugotowali w wielkim kotle restauratorzy z Tomaszowa Mazowieckiego podczas akcji "Wielkie gotowanie dla powodzian".
Sześć tysięcy litrów rosołu ugotowali w wielkim kotle restauratorzy z Tomaszowa Mazowieckiego (Łódzkie) - poinformował w niedzielę PAP organizator akcji "Wielkie gotowanie dla powodzian" Przemysław Mękarski.
Dochód ze sprzedaży zupy przeznaczony zostanie na pomoc dla osób poszkodowanych w tegorocznej powodzi.
"Wielkie gotowanie dla powodzian" rozpoczęło się w sobotnie południe i trwało 24 godziny. Do ugotowania takiej ilości rosołu zużyto 400 kurczaków, 250 kg marchwi, 150 kg pietruszki, tyle samo selera i kilka kilogramów przypraw.
Kucharze na zmianę przez 24 godziny czuwali przy kotle o średnicy około dwóch metrów i wysokim na ponad 2,5 m, mieszając zupę od czasu do czasu dwumetrowym wiosłem.
W niedzielne południe rozpoczęła się degustacja zupy. Talerz rosołu z makaronem kosztował symboliczną złotówkę na rzecz powodzian.
nat, pap