Święto chleba

Dodano:   /  Zmieniono: 
Wykonane z ciasta aligatory, żółwie i kolczaste jeże oraz kilkadziesiąt rodzajów pieczywa prezentują wystawcy walczący o tytuł Piekarza Roku na Targach Chleba.
Piąta edycja Międzynarodowych Targów Chleba, organizowana w Jaworzu na Dolnym Śląsku zgromadziła rekordową liczbę wystawców, w jednym z namiotów swój kunszt prezentują piekarze z całej Polski.
Podczas wielkiego święta chleba każdy może z bliska przyjrzeć się poszczególnym etapom produkcji chleba. W sobotę na jaworskim rynku stanie natomiast tradycyjny piec, w którym wypiekane będą wyroby według babcinych receptur. Tę część targów stanowią Europejskie Dni Chleba, podczas których tradycje i obrzędy związane z chlebem przedstawiają delegacje z różnych stron kraju, a także z zagranicy, m.in. Czesi i Ukraińcy.
Targom towarzyszą występy zespołów folklorystycznych z kraju i zagranicy oraz wystawa "Ziemia pachnąca chlebem" w Muzeum Regionalnym w Jaworze. Można tam obejrzeć eksponaty, które w przeszłości towarzyszyły wypiekom, m.in. wymyślne formy do ciast.
nat, pap