Chatka z piernika

Dodano:   /  Zmieniono: 
W sobotę na deptaku Bogusława w Szczecinie zakończono budowę domku, do której użyto około 4 tys. "cegiełek" z piernika. Słodkie "cegiełki" zostały następnie rozdane dzieciom.
Przygotowania do budowy piernikowej chatki trwały kilka tygodni. Nadzorowało je 15 cukierników z całej Polski. Domek zbudowano z ok. czterech tysięcy "cegiełek" wykonanych z piernika kujawskiego. Zdaniem organizatorów przedsięwzięcia, do ich wypieczenia użyto ponad tonę mąki, 500 litrów mleka, 6 tys. jaj, 250 kg tłuszczu oraz 300 kg cukru-pudru.
Chatka ma powierzchnię ponad 10 m kw., nakryta jest dachem o powierzchni 30 m kw., a ściany mają po około 60 m kw. Słodkie materiały budowlane zostały przymocowane do drewnianej konstrukcji. Piernikowe "cegły" połączono białym lukrem, a szyby zostały wykonane z karmelu.
Cukiernicy przygotowali także kilka miniaturowych chatek z piernika. Dochód z ich licytacji oraz sobotniej kwesty na deptaku Bogusława, przeznaczony będzie na rzecz dzieci z trzech domów dziecka w Zachodniopomorskiem.
IrP, pap