Polacy marnują rocznie 4 miliony ton żywności

Polacy marnują rocznie 4 miliony ton żywności

Marnowanym przez Polaków jedzeniem można by trzy razy wypełnić Stadion Narodowy w Warszawie (fot. sxc.hu) / Źródło: FreeImages.com
Polacy wyrzucą w tym roku do śmieci roku blisko 4 mln ton jedzenia - taka jego ilość wystarczyłaby do trzykrotnego wypełnienia warszawskiego Stadionu Narodowego. Banki Żywności zachęcają, by przed świętami zapoznać się ze sposobami na niemarnowanie żywności.
Banki Żywności zauważają, że czas świąt Bożego Narodzenia to okres dużych zakupów - półki i lodówki wypełniają się wtedy produktami, z których zostaną przygotowane świąteczne potrawy. W tym czasie kupujemy i przygotowujemy, ale też marnujemy więcej żywności. - Banki Żywności to organizacje charytatywne, których celem jest uświadamianie skali i skutków marnowania jedzenia i zagospodarowanie żywności. Szacuje się, że jedna trzecia żywności jest wyrzucana do koszy lub kierowana do firm utylizacyjnych. Część z tych produktów można byłoby uratować, część to wciąż pełnowartościowa żywność. To szczególnie przykre w czasie świąt, kiedy myślimy o ponad 2 mln osób w Polsce, które żyją w trudnych warunkach materialnych - podkreślił Marek Borowski z Federacji Polskich Banków Żywności, która co roku prowadzi przedświąteczną zbiórkę żywności dla potrzebujących. Banki Żywności przypominają, że marnowanie jedzenia wywiera negatywne skutki także dla środowiska - kilogram zmarnowanej wołowiny oznacza 50 tys. litrów zmarnowanej wody, która została zużyta do jej wyprodukowania.

W święta warto pamiętać o kliku zasadach, które pomogą ograniczyć marnowanie żywności. Szczególnie ważne jest planowanie zakupów i przygotowanie właściwych porcji, odpowiednie przechowywanie żywności, tj. trzymanie w chłodzie i zamrażanie, a także wykorzystywanie pozostałych składników do przygotowania innych dań. Pomysły i porady ekspertów dotyczące sposobów na niemarnowanie jedzenia w święta można znaleźć na stronie internetowej www.niemarnuje.pl. Każdy może tam także podzielić się dobrymi radami z innymi internautami. Na stronie znajduje się m.in. zakładka "Kucharze nie marnują", gdzie można znaleźć ponad 650 przepisów kulinarnych oraz porady, co zrobić ze składnikami, które pozostały w naszych lodówkach po świętach. Są tam również pomysły na to, w jaki sposób wydłużyć czas przechowywania żywności.

Eksperci zwracają uwagę, że za 60 proc. marnowanej żywności odpowiedzialni są konsumenci. Najczęstszą przyczyną wyrzucania żywności - szczególnie w okresie świąt - są zbyt duże zakupy.  Badania zrealizowane na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności w 2009 r. dowodzi, że aż 41 proc. respondentów przyznaje się, że przeszacowało swoje potrzeby żywieniowe. Kolejne powody to zakup produktu złej jakości (29 proc.), przegapienie terminu do spożycia (28 proc.) oraz złe przechowywanie (27 proc.).

Banki żywności są pośrednikiem między darczyńcami produktów spożywczych a ok. trzema tysiącami organizacji pomocowych. Tą drogą z ich pomocy korzysta ok. miliona osób w Polsce. W tegorocznej przedświątecznej zbiórce zebrano w całej Polsce ponad 620 produktów spożywczych.

PAP, arb

Czytaj także

 0