Pizza na liście dziedzictwa ludzkości UNESCO? "Dosyć podróbek"

Pizza na liście dziedzictwa ludzkości UNESCO? "Dosyć podróbek"

Dodano:   /  Zmieniono: 
Fot. pizzanapoletana.org 
Związek rolników Coldiretti bije na alarm - nie tylko za granicą, ale i w samych Włoszech, dochodzi do oszustw na masową skalę dotyczącą pizzy, a już zupełnie, pizzy neapolitańskiej. Jest ona klasycznym przysmakiem tego regionu na Półwyspie Apenińskim, przygotowywanym z pomidorów najwyższej jakości, mozzarelli z bawolego mleka i odrobiny bazylii z oliwą.
Wszystko zgodnie z przepisami musi pochodzić z okolic Neapolu. Tymczasem nagminnie składniki, tanie i niskiej jakości, sprowadzane są z najróżniejszych zakątków świata.

Włoscy rolnicy i wytwórcy chcą, aby napoletana trafiła na listę niematerialnego dziedzictwa ludzkości UNESCO - chodzi szczególnie o recepturę wytwarzania pizzy i jej pieczenia. Do inicjatywy przyłączyli się też neapolitańscy pizzaioli, czyli piekarze tego rarytasu. Kampania ma zagwarantować, że ten rodzaj pizzy będzie przygotowywany tylko z produktów regionalnego rolnictwa.

 - Pizza to symbol naszej tożsamości - oświadczył prezes rolniczego związku Roberto Moncalvo, inicjując zabiegi o gwarancje UNESCO.

Radio ZET