Sanepid skontrolował nadmorskie bary. Co dziesiąty jest brudny

Sanepid skontrolował nadmorskie bary. Co dziesiąty jest brudny

Dodano:   /  Zmieniono: 
Zdjęcie ilustracyjne (fot. sxc.hu) Źródło:FreeImages.com
Z kontroli przeprowadzonych przez zachodniopomorski sanepid wynika, że w co dziesiątym barze nad Bałtykiem jest brudno. Posypały się mandaty - podaje rmf24.pl.
Inspektorzy sanepidu od początku wakacji odwiedzili 1500 punktów gastronomicznych. Okazało się, że bary i restauracje bardzo często karmią klientów przeterminowanymi produktami. Znaleziono także przyprawy, które w ogóle nie miały daty ważności. Z tego powodu nie było wiadomo, czy można ich nadal używać - nikt nie potrafił odpowiedzieć na takie pytanie.

Bardzo częstym błędem właścicieli nadmorskich barów jest także trzymanie mięsa i warzyw w tej samej lodówce. Odnotowano także przypadki trzymania na słońcu produktów, które powinny być przechowywane w lodówce.

W łazienkach często brakowało także mydła i środków do dezynfekcji, a właściciele zatrudniali osoby bez książeczek sanepidowskich.

rmf24.pl